TÉMA

Halle

Začal soud s politikem AfD Höckem. Musí vysvětlit použití nacistického hesla

Za velké pozornosti médií a také odpůrců krajní pravice začal ve čtvrtek proces s vlivným politikem protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Björnem Höckem. Ten musí zemskému soudu v sasko-anhaltském Halle vysvětlit, proč v květnu 2021 použil na volebním mítinku zakázané nacistické heslo Vše pro Německo (v němčině Alles für Deutschland). V takovýchto případech hrozí pokuty, možné je ale vynést až tříletý trest vězení.
18. 4. 2024|

Místo lesů pláně. Neandertálci měnili přírodu kolem sebe už před 125 tisíci lety

Lovci a sběrači způsobili už před 125 tisíci lety změnu ekosystémů. Tvrdí to výsledky rozsáhlé mezioborové studie, kterou vedli vědci z Leidenské univerzity. Hlavní příčinou byl fakt, že neandertálci používali oheň k udržování volné krajiny, a tím měli velký vliv na místní prostředí. Studie vyšla v časopise Science Advances.
16. 12. 2021|

Policie zmařila chystaný útok na synagogu v německém Hagenu. Podezřelého Syřana zadržela

Německá policie v souvislosti s možným útokem na synagogu ve městě Hagen zadržela šestnáctiletého mladíka, který se podle médií chystal zaútočit výbušninou. O hrozbě před židovským svátkem Jom Kipur (Den smíření) informovala policie ve středu večer. Šéf zemské vlády spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet a zemský ministr vnitra Herbert Reul ve čtvrtek řekli, že plánovaný útok byl pravděpodobně islamisticky motivovaný. Policie kromě chlapce zadržela ještě další tři osoby, které ale večer propustila.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 22:59|

Pravicový extremista Ernst dostal za vraždu německého politika doživotí

Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem udělil doživotní trest pravicovému extremistovi Stephanu Ernstovi za předloňskou vraždu hesenského politika Waltera Lübckeho. Obžaloba žádala doživotní trest, obhajoba naopak požadoval změnu klasifikace činu na zabití. Lübckeho případ platí za první vraždu politika motivovanou pravicovým extremismem v dějinách spolkové republiky.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 11:03|

Německý soud uložil útočníkovi na synagogu v Halle doživotí

Na doživotí poslal za mříže soud v Německu Stephana Ballieta. Ten se zodpovídal za loňský útok na synagogu v Halle. Dovnitř budovy se tehdy útočník sice nedostal, v jejím okolí ale zavraždil dva lidi. Soud tak svým pondělním nepravomocným verdiktem vyhověl obžalobě. Ústřední rada Židů v Německu rozsudek přivítala a označila ho za symbol toho, že antisemitismus nemá v zemi místo.
21. 12. 2020Aktualizováno21. 12. 2020, 12:54|

V Německu zorganizovali tři koncerty, kde se zkoumalo, jak se šíří koronavirus

V Německu o víkendu uspořádali tři koncerty, jimiž chtěli vědci z univerzity v Halle ověřit, jaká opatření jsou vhodná pro obnovu podobných akcí. V rámci projektu Restart-19 se dobrovolníci zúčastnili v Lipsku tří koncertů německého zpěváka Tima Bendzka, přičemž na každém z nich panovaly pro návštěvníky trochu jiné podmínky. Výsledky studie by měly být známy do šesti týdnů, uvedl server televize ZDF.
24. 8. 2020|

Muž, který útočil u synagogy v Halle, byl obžalován ze dvou vražd a 68 pokusů o ni

Německý pravicový extremista, který loni v říjnu u synagogy v Halle ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko zabil dva lidi, byl obžalován z dvojnásobné vraždy, 68násobného pokusu o vraždu, podněcování k nenávisti a dalších trestných činů. Podle agentury DPA o tom informovalo spolkové státní zastupitelství. Kdy začne soudní proces, zatím není jasné.
21. 4. 2020|

Terorista z Halle byl „nespokojený bílý muž“ stěžující si na nedostatek svobody slova, ukazuje výpověď

Atentátník z Halle, Stephan Balliet, chtěl původně útočit na muslimy, nakonec se ale podle své výpovědi rozhodl zvolit si za terč Židy, protože jsou pro „nespokojené bílé muže“, jako je on, „největším problémem“. Balliet to řekl ve svých výpovědích před soudcem a policisty, informují rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR a deník Süddeutsche Zeitung. Německý pravicový extremista loni v říjnu ve východoněmeckém městě zabil dva lidi.
30. 3. 2020|

Německo po rasistickém teroristickém útoku zpřísní ochranu mešit, nádraží i hranic

Masakr v Hanau byl podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU) jednoznačně rasisticky motivovaným teroristickým útokem. Německo po útoku zpřísní ochranu „citlivých zařízení“ včetně mešit. Více policistů zamíří na nádraží, letiště nebo hranice.
21. 2. 2020Aktualizováno21. 2. 2020, 14:49|

Antisemitských útoků v Německu přibývá, obětí se stal i berlínský rabín

Kancléřka Angela Merkelová označila rostoucí antisemitismus za hrozbu pro Německo. Nenávist k Židům a pravicový extremismus motivovaly i útočníka z Halle, který před třemi týdny zabil dva lidi. Přibývá také útoků z řad muslimských menšin. Terčem se stal i jeden z nejznámějších rabínů Německa. Úřady ale vyšetřování incidentu zastavily.
3. 11. 2019|

Útočník z Halle se přiznal k antisemitismu a vraždám u synagogy

Sedmadvacetiletý Němec Stephan B. se přiznal ke spáchání středečního útoku ve východoněmeckém Halle. Informovala o tom agentura DPA. Během výslechu u Spolkového soudního dvora v Karslruhe muž potvrdil, že motivem jeho činu byl antisemitismus a krajně pravicový světonázor.
11. 10. 2019Aktualizováno11. 10. 2019, 14:27|

Útočník z Halle chystal masakr v synagoze, uvedl prokurátor

Na internetu se objevil „manifest“, který zřejmě sepsal pachatel středečního útoku v německém Halle. Píše v něm, že chce zabít co nejvíce „nepřátel bílých“, hlavně Židů. Německý federální prokurátor považuje útok za terorismus – Stephan B. podle něj plánoval masakr v synagoze. Podezřelý měl v autě čtyři kilogramy výbušnin. Soud na něj uvalil vazbu.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 21:54|

Dva mrtví po střelbě v Sasku-Anhaltsku. Podle médií útočil mladý německý antisemita

Dva lidé zemřeli a další dva byli zraněni po útoku v Halle v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Jedna žena zemřela u místního židovského hřbitova, muž v tureckém bistru. Podezřelého útočníka policie zadržela. Motivace střelby není oficiálně potvrzena, média referují o krajně pravicových pohnutkách. Úřady už během dne zpřísnily bezpečnostní opatření u židovských objektů v zemi.
9. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 22:25|

Česko po útoku v Sasku-Anhaltsku přechodně posílilo bezpečnost letiště i hranic

Česká policie vpodvečer přechodně posílila svou přítomnost na severní hranici s Německem, pražském letišti i u židovských objektů. Praha tak reagovala na středeční útok u židovského hřbitova v saském Halle, při kterém zahynuli dva lidé. Zpřísněná opatření skončila poté, co německé bezpečnostní složky zadržely pachatele.
9. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 21:22|