TÉMA

Kadri Simsonová

Evropská komise navrhuje úpravy trhu s elektřinou, chce posílit dlouhodobé smlouvy

Dodavatelé elektrické energie budou mít povinnost nabízet klientům v Evropské unii různé varianty kontraktů, včetně smlouvy s pevnou cenou elektřiny. Měl by se také zvýšit podíl dlouhodobých smluv přispívajících k cenové stabilitě. Počítá s tím návrh úpravy energetického trhu, který v úterý představila Evropská komise (EK). Jejím cílem je předejít opakování loňského rekordního zdražování elektřiny.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 23:03|

Potrvá, než evropský strop pro ceny plynu pocítí zákazníci, český limit je níže, říkají Niedermayer a Urban

Sto osmdesát eur za megawatthodinu je maximální cena, na které se dohodli evropští ministři pro energetiku. Souhlasilo i Německo, i když dlouho mělo připomínky kvůli obavám ze ztráty dodavatelů. Dohoda přichází v posledních dnech českého předsednictví a kabinet Petra Fialy (ODS) ji označuje za velký úspěch. „Velcí odpůrci zastropování byli ochotní najít kompromis,“ prohlásil v Událostech, komentářích europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).
20. 12. 2022|

Evropská komise navrhla cenový strop u kontraktů na plyn. Jde o „mechanismus poslední záchrany“

Evropská komise v úterý navrhla stanovit nejvyšší prodejní cenu plynu v klíčovém virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) na 275 eur (6 700 korun) za megawatthodinu. Komise přišla s parametry mechanismu v reakci na dlouhodobé požadavky většiny členských států EU na omezení cen. Opatření má od ledna zabránit cenovým výkyvům na nejdůležitějším evropském trhu, trvat má rok. Vyšší ceny plynu prodražují výrobu elektřiny.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 18:33|

Nemůžeme být energeticky závislí na třetí straně, řekl premiér na jaderném fóru

Kombinace jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů (OZE) je pro Česko jediným skutečně bezpečným scénářem. Na zahájení Evropského jaderného fóra v budově České národní banky to v pátek řekl premiér Petr Fiala (ODS). Odolný energetický systém se ve středoevropských podmínkách nemůže obejít bez stabilního nízkoemisního zdroje, a tím je jádro, míní. Dodal, že Evropa si nemůže dovolit být v energetice závislá na třetích stranách. Eurokomisařka Kadri Simsonová doplnila, že pro zachování současné kapacity jaderných zdrojů v EU budou v příštích dekádách potřeba investice 350 až 450 miliard eur (až 11 bilionů korun).
11. 11. 2022|

EU se podle Síkely shoduje na společných nákupech plynu. Komise možná bude nařizovat úspory

Státy Evropské unie by mohly začít nakupovat plyn společně již příští rok na jaře. Po neformálním zasedání ministrů pro energetiku to řekl český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Je přesvědčen, že jednání pomohlo k překonání rozporů mezi unijními zeměmi ohledně nákupu plynu. Eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová ovšem upozornila, že k unijním intervencím do trhu s plynem bude potřeba i snížit spotřebu.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 23:08|

EU se na zastropování ceny ruského plynu neshodla. Nečekané zisky mají pomoci spotřebitelům

V Bruselu mimořádně zasedli ministři energetiky zemí Evropské unie. Jak dopředu avizoval český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, státy EU se na zastropování ceny ruského plynu neshodly. Podle Síkely by to na cenu elektřiny nemělo podstatný vliv. Sedmadvacítka navrhuje mimo jiného využít nečekané zisky producentů energie z levnějších zdrojů na pomoc spotřebitelům. Zástupci vlád Evropskou komisi pověřili také přípravou dalších opatření, včetně celounijních úspor energie. V pořadu Události, komentáře Síkela řekl, že Komise připraví novou legislativu během víkendu.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 23:14|

Evropa zatím hledá shodu, jak na vysoké ceny energií. Komise zváží společné nákupy

Evropská komise prověří výhody a rizika společných nákupů plynu, které podporuje část unijních zemí v reakci na současný rychlý růst cen energií. Po jednání s ministry energetiky to avizovala eukomisařka Kadri Simsonová. Zástupci vlád se podle ní neshodli na jasné podpoře žádných dlouhodobějších opatření. Český ministr průmyslu Karel Havlíček prosazoval zejména regulaci trhu s emisními povolenkami, kterou podle něj podporuje polovina států.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 15:52|

Řešení drahé energie? Komisařka odmítla regulaci povolenek i navrženou reformu trhu

Evropská komise nesouhlasí s částí návrhů, které mají podle některých členských zemí včetně České republiky zastavit růst ceny energií. Eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová to prohlásila pro deník Financial Times. Špatný vývoj podle ní nelze zastavit krátkodobými kroky. Kritizovala také předloženou reformu pravidel trhu s elektřinou nebo navrhovanou přísnější regulaci obchodování s emisními povolenkami.
7. 10. 2021|

Plyn zdražil o čtyřicet procent za den. Putinovo vyjádření poté srazilo ceny dolů

Růst cen zemního plynu v Evropě ve středu prudce zrychloval. Cena klíčového termínového kontraktu s dodáním v listopadu se zvýšila až o čtyřicet procent a poprvé překročila 160 eur (zhruba čtyři tisíce korun) za megawatthodinu. Vyplývalo to z dat pro obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu. Následně však ceny klesly v reakci na slova ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten uvedl, že Rusko zvyšuje dodávky plynu do Evropy a je připraveno stabilizovat trh.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 23:02|

Příliš nepřesvědčili. Několik kandidátů na eurokomisaře může počítat s dodatečnými otázkami

Několik navržených eurokomisařů má v europarlamentu potíže. Na dodatečné dotazy bude muset odpovědět polský kandidát Janusz Wojciechowski. Členové zemědělského výboru se na něj obrátili s písemnými otázkami po úterním slyšení, v němž nebyli spokojeni s jeho nekonkrétními výroky. Obdobný problém hrozí i francouzské kandidátce Sylvii Goulardové, navrženému italskému eurokomisaři Paolu Gentilonimu či estonské kandidátce Kadri Simsonové. Už dříve přitom Evropský parlament odmítl kandidáty Rumunska a Maďarska.
3. 10. 2019|