TÉMA

Unie státních zástupců

Dohod o vině a trestu přibývá. Objevují se ale i pochybnosti, ministerstvo spravedlnosti zvažuje úpravu

V Česku přibývá justičních případů, které skončí dohodou o vině a trestu, a to i u znásilnění nebo vražd. Resort spravedlnosti teď prověří, zda je systém dohod o vině a trestu nastavený správně, a to také kvůli kauze z konce letošního srpna, kdy muž obžalovaný ze šesti znásilnění nezletilých odešel od soudu s podmínkou. Dohody o vině a trestu výrazně zkracují soudní proces, zaznívají ale také stížnosti zástupců obětí na opomíjení jejich práv. Tématu se věnoval pořad 90' ČT24.
24. 9. 2023|

Na proces čeká nejméně případů v historii české justice

Počet nevyřízených případů u soudů znovu klesl a je nejnižší v historii samostatné české justice. Během pandemie covidu se lidé méně soudili. A státní zástupci obžalovali historicky nejmíň trestných činů. Soudům se také podařilo vynést verdikty v mnoha vleklých kauzách.
23. 1. 2022|

Dohod o vině a trestu v Česku přibývá. Výhodou je rychlost, shodují se odborníci

Krajský soud v Ostravě potvrdil doživotní trest pro žháře z Bohumína na Karvinsku, a to za vraždu jedenácti lidí. Muž s žalobcem už před časem uzavřel dohodu. Rozhodnutí je pravomocné. V případě dohody o vině a trestu jde o postup, kdy obviněný slíbí, že se vzdá práva na projednání před soudem, a přizná vinu. Obžaloba poté požádá soud o mírnější trest. Odborníci se shodují, že je to změna v soudním procesu, která přináší jak ekonomické výhody, tak urychlení samotného procesu. Dohoda o vině a trestu byla hlavním tématem úterní Devadesátky ČT24.
1. 12. 2021|

Nový nejvyšší státní zástupce zatím není, Benešová plánuje další schůzky

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová šla na středeční schůzku s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO) apelovat, aby byla při obsazení místa nejvyššího státního zástupce zachována systémová kontinuita a nezávislost státních zastupitelství. Bradáčová to řekla před vlastním jednáním. Ministryně se setkala také s olomouckým státním zástupcem Ivem Ištvanem, k obsahu schůzek se následně nevyjádřila.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 22:15|

Lidé na Václavském náměstí demonstrovali za nezávislost justice, vyzývali k odstoupení Benešové

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se v minulém týdnu vzdal funkce. Jako důvod k odchodu uvedl tlak ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). „Šéf resortu jistý nátlak vytvářet může, nesmí se ale jednat o ‚zlý tlak‘,“ řekl ve čtvrtečním Interview ČT24 ústavní právník Jan Kysela. Benešová chce nyní jmenovat Zemanova nástupce, což kritizuje část opozice. Kvůli aktuálnímu dění ve čtvrtek protestovali lidé na pražském Václavském náměstí. Akci uspořádal spolek Milion chvilek.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 22:30|

Odchod Pavla Zemana je nešťastný. Benešová docílila svého, prohlásil prezident Unie státních zástupců

Funkci nejvyššího státního zástupce opouští po deseti letech Pavel Zeman. Sám prohlásil, že je to kvůli politickým tlakům. Prezident Unie státních zástupců Jan Lata jeho rozhodnutí považuje vzhledem k nestabilní situaci za neštastné. Ministryně spravedlnosti docílila svého, řekl Lata v Interview ČT24. Zároveň ale ocenil Zemanovo působení v čele státního zastupitelství.
15. 5. 2021|

Obžalovaní z vážných trestných činů se mohou dohodnout na trestu, cílem je urychlit řízení

Přiznat se, zkrátit si délku procesu a dostat méně let ve vězení, takovou možnost mají od října nově obžalovaní z těžkých zločinů. Se státním zástupcem se mohou dohodnout na výši trestu. A pokud souhlasí i soud, proces definitivně končí. Dohoda o vině a trestu se od změny zákona používá desetkrát častěji. Do budoucna by tento systém mohl pomoci pro zrychlení celého soudního řízení.
17. 1. 2021|

Dopad pandemie na justici. Soudy dohnaly zpoždění, přesto potřebují posily

Soudy dohnaly zpoždění z doby nouzového stavu a omezení kvůli koronavirové pandemii. V březnu a dubnu většinu jednání odkládaly, ale v květnu a červnu vyřídily o 10 tisíc občanskoprávních sporů více, než dostaly na stůl. Stihly to i díky tomu, že lidé v první polovině roku podali nejméně žalob za posledních osm let.
19. 7. 2020|
Události komentáře

Vyčlenění státních zástupců z moci výkonné? Je mimo realitu, aby byla i moc prokurátorská, říká Hrnčíř

Spor o podobu a fungování státních zastupitelství pokračuje. Změny má přinést novela zákona připravovaná ministerstvem spravedlnosti. Objevila se ale i myšlenka, že by státní zástupci byli speciálně vyčlenění v ústavě. Představa, že by vedle moci zákonodárné, výkonné a soudní byla ještě nějaká prokurátorská, je však podle člena sněmovního ústavně-právního výboru Jana Hrnčíře (SPD) mimo realitu. I podle místopředsedkyně výboru Zuzany Ožanové (ANO) by to bylo proti všem principům. Oba byli hosty pořadu Události, komentáře.
11. 10. 2019|

Vládní protikorupční rada odmítá sporný zákon o státním zastupitelství

Vládní protikorupční rada nedoporučila kabinetu schválit ministerský návrh novely zákona o státním zastupitelství, protože podle ní posiluje zásahy exekutivy do fungování státního zastupitelství. Na Twitteru to oznámilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman je jedním z členů rady. Novelu již kritizovali státní zástupci, opoziční strany i koaliční ČSSD. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že se jedná o doporučení jednoho z poradních orgánů vlády.
2. 10. 2019|