TÉMA

Sčítání lidu

Spojené státy se mění. Obyvatelstvo stárne, bělochů ubývá, ukázalo sčítání

Americká populace stárne nejrychlejším tempem za posledních 130 let. Vyplývá to z nově zveřejněných údajů tamního statistického úřadu. Zatímco v roce 1980 byl průměrný věk Američanů 30 let, nyní je to téměř 39. Důvodem je, stejně jako v případě Evropy, nízká porodnost.
10. 7. 2023|

Severoirské bezvládí: Pat kolem protokolu blokuje státní správu, unionisty znervózňuje demografie

Severní Irsko už od května nemá funkční parlament ani vládu. Pětkrát se poslanci pokusili pat prolomit, odpor unionistů k severoirskému protokolu je ale silnější. Region spravují úředníci, kteří mají velmi omezené pravomoce a nemohou činit klíčová rozhodnutí. Na pozadí se odehrává politický souboj o pobrexitové uspořádání, ale také významné společenské změny, které tiše otřásají základy Severního Irska.
12. 1. 2023|

Na Slovensku ubývá věřících, počet lidí bez vyznání se během deseti let skoro zdvojnásobil

Na Slovensku, které je řazeno k tradičně katolickým zemím, dál ubývá věřících. Výrazně tam přibylo lidí bez náboženského vyznání, v loňském sčítání lidu se tak označila skoro čtvrtina obyvatel. Statistika odhalila bezmála dvojnásobný nárůst ve srovnání se stavem před deseti lety. Důvodů úbytku věřících může být víc, například generační obměna nebo změna životního stylu.
26. 1. 2022|

Ve Spojených státech ubývá bělochů a venkov se vylidňuje, ukazuje sčítání lidu

Spojené státy mají už přes 331 milionů obyvatel. V zemi se každých osm vteřin narodí další dítě. Loňské sčítání lidu ale ukazuje, že populace roste nejpomaleji od velké krize před devadesáti lety. Lidé míří do velkých měst a venkov se vylidňuje. To vše může ovlivnit i volební výsledky.
21. 8. 2021|

Češi odevzdali ve sčítání lidu téměř pět milionů formulářů, číslo není konečné

Český statistický úřad (ČSÚ) obdržel ve sčítání lidu 4,2 milionu vyplněných elektronických formulářů. Těch papírových se zatím vybralo 683 tisíc, nejde však o konečné číslo a jejich sběr ještě několik dní potrvá. Sčítání skončilo o půlnoci na středu.
12. 5. 2021|

Sčítání lidu skončilo. O půlnoci na středu vypršela možnost vyplnit formulář

O půlnoci z úterý na středu v Česku skončilo sčítání lidu. Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček připustil, že listinné formuláře doručené s drobným zpožděním jeho instituce ještě přijme. Sčítání je důležité pro celou státní správu. Poskytuje totiž přehled například o počtu žáků a studentů nebo velikosti obcí, od které se odvíjí rozdělování rozpočtu. Zneužití dat podle Rojíčka nehrozí, jak zdůraznil v pondělní Devadesátce. Tomu, kdo vyplněný formulář neodevzdá nebo v něm uvede nepřesné či neúplné údaje, hrozí pokuta až do výše 10 tisíc korun.
11. 5. 2021Aktualizováno11. 5. 2021, 23:34|

Výsledky sčítání lidu v USA posílí republikány. Přerozdělí se křesla v Kongresu a překreslí mapy

Američanů za uplynulou dekádu přibylo nejméně od hospodářské krize ve třicátých letech minulého století, v zemi žije 331 milionů lidí. Ukazují to výsledky sčítání lidu, podle nějž se mimo jiné rozdělují křesla ve Sněmovně reprezentantů. Poprvé v historii si pohorší Kalifornie, o jednoho kongresmana přijde New York. Naopak se rozrostou delegace z Floridy nebo Texasu.
27. 4. 2021|

Už téměř polovina obyvatel se sečetla on-line. Od 17. dubna bude možné vyplnit i papírové dotazníky

Český statistický úřad (ČSÚ) obdržel za čtrnáct dní od začátku sčítání lidu, domů a bytů až 2,5 milionu vyplněných formulářů. Podle statistiků se tak elektronicky sečetlo zhruba pět milionů lidí. V posledním týdnu chodilo v průměru přes 135 tisíc formulářů denně, největší zájem je přitom ve dnech volna a večerních hodinách, sdělil během soboty ČSÚ. Elektronické sčítání v Česku začalo 27. března a skončí 11. května, pomocí papírových dotazníků se lidé budou moci sečíst od 17. dubna.
10. 4. 2021|

Lidé se starými občanskými průkazy se nepřihlásí do on-line sčítání, náprava má být v řádu dnů

Lidé se starými občanskými průkazy se nemohou přihlásit do on-line formuláře pro sčítání lidu, domů a bytů. Sčítání začalo před týdnem, Český statistický úřad (ČSÚ) ale až tento pátek požádal o změnu předpisů umožňující vstup do on-line systému se staršími doklady bez strojově čitelných údajů. Vyplývá to z dokumentů na portálu Úřadu vlády. ČSÚ v nich uvádí, že tyto doklady mají hlavně senioři, pro něž je on-line postup kvůli epidemii covidu-19 vhodnější než osobní kontakt se sčítacím komisařem. Statistici slibují nápravu během několika dnů.
3. 4. 2021Aktualizováno3. 4. 2021, 15:32|

Šéf statistiků vysvětloval vládě výpadek při sčítání. Rezignaci ministři nepožadovali

Předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček vysvětlil vládě příčiny kolapsu sobotního rozjezdu sčítání lidu, jak ho k tomu o víkendu vyzval premiér Andrej Babiš (ANO). Podle vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO) po Rojíčkovi během zhruba hodiny, kdy byl on-line přítomen jednání vlády, nikdo z kabinetu nepožadoval rezignaci.
29. 3. 2021|

Elektronické sčítání lidu se prodlouží o více než měsíc kvůli sobotnímu výpadku

Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček oznámil, že elektronické sčítání lidu se prodlouží až do 11. května. Podle původních plánů mělo skončit 9. dubna. Důvodem pro prodloužení je sobotní výpadek webu, během něhož nebylo možné vyplnit on-line formulář. Cílem je rozložit zátěž na aplikaci do delšího časového úseku. Systém podle Rojíčka už funguje bez problémů. ČSÚ k nedělnímu ránu zaevidoval zhruba pět set tisíc odeslaných formulářů, do kterých lidé vyplnili údaje za všechny osoby v domácnosti. V nedělním prohlášení uvedl, že bylo sečteno už 1,5 milionu obyvatel.
28. 3. 2021Aktualizováno28. 3. 2021, 17:19|

Sčítání lidu začalo nefunkčním webem. Opravený výpadek musí šéf statistiků vysvětlit vládě

V sobotu po páté hodině znovu začal fungovat elektronický formulář pro sčítání lidu, domů a bytů. Podle ČTK má však i nadále dílčí problémy. Sčítání začalo o půlnoci, ráno je ale Český statistický úřad pozastavil kvůli technickým problémům. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že považuje nefunkčnost formuláře za odpovědnost předsedy úřadu Marka Rojíčka, bude od něj chtít vysvětlení na pondělním jednání vlády. Opozice kritizovala úřad i vládu. Sčítání je v první fázi pouze elektronické, formulář je možné vyplnit do 9. dubna. Rojíček nicméně uvedl, že jeho úřad kvůli výpadku prodlouží termín na vyplnění. Ve druhé polovině dubna bude možné sečíst se prostřednictvím papírových formulářů.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 19:49|

Jak na sčítání: Data pro dalších deset let začali statistici sbírat 27. března, z počátku jen on-line

Rok, který končí jedničkou, je posledních 30 let zasvěcen sčítání lidu. V minulosti to byl zcela základní statistický nástroj. Dnes je spíše doplňující – neslouží jako ukazatel toho, kolik lidí v republice žije, ale ukazuje podrobnosti, které jinak zjistit nelze, a podle Českého statistického úřadu mají výsledky posloužit jako podklad pro budoucí plánování a rozhodování. Sčítání začalo 27. března na internetu, od 17. dubna bude možné vyplnit i tradiční papírový dotazník. Nejzazší termín pro jeho odevzdání bude 11. května. Počátkem příštího roku zveřejní Český statistický úřad výsledky.
25. 3. 2021|

„Statistika není žádná nuda,“ říká mluvčí Sčítání 2021 Voldánová. Začne už za měsíc

Za měsíc, 27. března, začne v České republice sčítání lidu, domů a bytů. To se opakuje každých deset let. Mluvčí „Sčítání 2021“ je Jolana Voldánová. „Sčítání je důležité, abychom zjistili časem, jací jsme, v čem se měníme a v čem zůstáváme stejní,“ říká bývalá moderátorka Událostí České televize.
28. 2. 2021|

Sčítání lidu bude on-line i na papíře. Statistici připravili formulář také v romštině či vietnamštině

Elektronicky přes web nebo mobilní aplikaci se letos budou sčítat obyvatelé České republiky. Papírové formuláře pak dostanou jen ti, kteří nevyplní údaje elektronicky. V letošním sčítání lidu budou lidé vyplňovat zhruba o polovinu údajů méně než před deseti lety. Statistici využijí data z registrů. On-line sčítání začne 27. března a potrvá do 9. dubna. Papírové formuláře bude možné vyplňovat od 17. dubna do 11. května.
18. 2. 2021|

Sčítání lidu může proběhnout i v době epidemie, rozhodlo ministerstvo zdravotnictví

Při maximálním využití on-line formulářů a za velmi přísných podmínek se může i za epidemie koronaviru v březnu až květnu odehrát tradiční sčítání lidu. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotnictví. O postoji úřadu ve středu na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu informoval jeho šéf Jan Hamáček (ČSSD). Ministerstvo požádal o posouzení kvůli 11 tisícům komisařů, zejména z řad zaměstnanců České pošty, kteří se mají na sčítání podílet.
20. 1. 2021|

Sčítání lidu začne za čtvrt roku. Proces si už vyzkoušeli žáci některých škol

Příští rok mají statistici po deseti letech v plánu sčítání lidí, domů a bytů. Začne na jaře. Od posledního šetření v roce 2011 se řada věcí změnila. Úřad například snížil počet otázek a tím i dotazníků. Místo tří bude jen jeden a přednostně se bude vyplňovat na internetu. O jak složitý nebo naopak jednoduchý proces jde, si vyzkoušeli žáci základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií v projektu nazvaném Minisčítání.
26. 12. 2020|

Sčítání lidu on-line by podle odhadu mohla využít více než polovina lidí. Začne na konci března

Podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) by při sčítání obyvatel příští rok mohlo až 60 procent lidí využít možnost vyplnit formulář přes internet. Při posledním sčítání v roce 2011 tuto možnost využila jen asi čtvrtina lidí. Sběr dat on-line odstartuje o půlnoci z 26. na 27. března a potrvá do 9. dubna, pak přijdou na řadu domácnosti, které nevyužijí možnost formulář vyplnit elektronicky. Od 11. května je začnou obcházet sčítací komisaři. Oproti minulému cenzu bude formulář jednodušší díky možnosti využít informace ze státních registrů.
12. 8. 2020Aktualizováno12. 8. 2020, 17:57|

Sčítání lidu začne koncem března 2021. Údaje bude možné poslat elektronicky

Příští sčítání lidu, domů a bytů v Česku by mělo začít 27. března 2021. Od tohoto dne budou moci lidé vyplňovat formuláře elektronicky. Zadávat by měli mnohem méně údajů než při posledním sčítání před osmi lety, část potřebných dat statistici získají z registrů. Návrh zákona o sčítání schválila vláda. Papírové tiskopisy sčítací komisaři doručí nově jen těm lidem, kteří informace přes počítač neodešlou.
30. 9. 2019|