TÉMA

Andrew Cuomo

V republikánských primárkách v Coloradu a Illinois uspěly kandidátky s podporou Trumpa

V dalším kole primárek amerických republikánů uspěly v úterý dvě silně konzervativní kandidátky podporované bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Ve státě Colorado to byla kontroverzní republikánská kongresmanka Lauren Boebertová a v Illinois Mary Millerová, která rovněž proslula skandálními výroky, informovala agentura AP.
29. 6. 2022|

Moderátor Cuomo končí v CNN. Svými kontakty pomáhal v sexuální aféře bratrovi guvernérovi

Známý americký moderátor Chris Cuomo končí na stanici CNN kvůli tomu, že mediálně pomáhal svému bratrovi. Tím je bývalý guvernér New Yorku Andrew Cuomo, kterého jedenáct žen obvinilo ze sexuálního obtěžování. Podle nových zjištění využil moderátor své kontakty, aby o těchto ženách získal informace. Kauza rozvířila debatu o etických standardech v americké žurnalistice.
1. 12. 2021|

Guvernér státu New York Cuomo kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování rezignoval

Newyorský guvernér Andrew Cuomo rezignoval poté, co vyšetřování odhalilo, že sexuálně obtěžoval jedenáct žen. Politik kvůli podezřením čelil tlaku straníků i prezidenta Joea Bidena. Ve funkci Cuoma nahradí dosavadní viceguvernérka Kathy Hochulová, jež se stane první ženou v čele tohoto amerického státu.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 21:31|

Guvernér státu New York je podezřelý ze sexuálního obtěžování. Jeho spolupracovnice rezignovala

Blízká spolupracovnice guvernéra amerického státu New York Andrewa Cuoma v neděli večer odstoupila ze své funkce. Melissa DeRosaová vedla kabinet guvernéra, který v současnosti čelí podezření, že sexuálně obtěžoval jedenáct žen. Cuomo, který čelí výzvám k rezignaci, to odmítá, uvedla agentura Reuters.
9. 8. 2021Aktualizováno9. 8. 2021, 20:04|

Guvernér New Yorku Cuomo podle vyšetřovatelů sexuálně obtěžoval několik žen, politik to odmítá

Guvernér amerického státu New York Andrew Cuomo se dopustil sexuálního obtěžování několika žen včetně stávajících a bývalých státních pracovnic. Závěr vyšetřování ohlásila státní ministryně spravedlnosti a generální prokurátorka Letitia Jamesová. Cuomo si podle jejích slov počínal v rozporu se státními i federálními zákony, informují americká média. Guvernér veškerá obvinění nadále odmítá, zatímco přicházejí nové výzvy, aby odstoupil. K nim se přidal i prezident Joe Biden.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 23:27|

„Odejít ve prospěch státu.“ Po konci newyorského guvernéra volají už i jeho spolustraníci

Po odstoupení demokratického guvernéra amerického státu New York Andrewa Cuoma volali v neděli i nejvýše postavení guvernérovi spolustraníci ze státní správy. Cuomo čelí řadě obvinění ze sexuálního obtěžování a skandálu kolem údajného zatajování přesného počtu mrtvých po nákaze koronavirem. Stále však trvá na tom, že v současné chvíli nehodlá rezignovat, napsala agentura Reuters.
8. 3. 2021|

Trump uctil památku obětí 11. září v Pensylvánii. Čtení jmen zesnulých v New Yorku kvůli pandemii neproběhne

Americký prezident Donald Trump uctil památku obětí teroristických činů 11. září u pensylvánského města Shanksville, kde jedno z unesených letadel havarovalo v poli. Na místo má dorazit i demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden, s Trumpem se ale nepotká. Tradiční předčítání jmen obětí v New Yorku se letos uskuteční virtuálně.
11. 9. 2020|

Vědci varují USA před druhou vlnou epidemie, v řadě států přitom znovu sílí ta první

Koronavirem se ve světě nakazilo už více než osm milionů lidí. Nejvíc odhalených případů, přes 2,1 milionu, mají Spojené státy americké. Podle Univerzity Johnse Hopkinse zde ve spojitosti s covidem-19 zemřelo už více než 116 tisíc lidí. Pár týdnů po začátku rozvolňování karanténních opatření navíc v některých částech země hlásí nemocnice rekordní počty nových pacientů.
16. 6. 2020|

Francie si připsala první vítězství, boj ale nekončí, prohlásil Macron. Evropa dál uvolňuje opatření

Evropské země dál rozvolňují protipandemická pravidla. Prezident Emmanuel Macron oznámil, že celá Francie bude od pondělí brána jako „zelená zóna“ s nízkým rizikem šíření koronaviru. Španělsko otevře hranice o více než týden dřív, než původně plánovalo. Na začátku týdne se navíc obnoví velká část schengenského prostoru. Některá opatření ruší i Bulharsko navzdory tomu, že v zemi stoupá počet nových případů.
14. 6. 2020Aktualizováno14. 6. 2020, 21:36|

Trump nařídil mobilizovat všechny síly. Smrt Floyda byla zneužitím moci, míní šéf evropské diplomacie

Americký prezident Donald Trump nařídil mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil s cílem zastavit již týden trvající nepokoje, které se rozpoutaly po násilné smrti Afroameričana George Floyda. Protesty se konaly v 75 městech. Přes zákaz nočního vycházení, který platí ve 40 z nich, lidé zůstali v ulicích i v noci. K demonstracím se vyjádřil i šéf evropské diplomacie Josep Borrel. Ten uvedl, že EU podporuje právo Američanů na poklidné protesty.
2. 6. 2020Aktualizováno2. 6. 2020, 23:16|

Spojeným státům hrozí nedostatek masa. Jateční provozy se potýkají s koronavirem

Spojené státy už překročily hranici milionu zjištěných případů nákazy koronavirem. Obavy vzbuzují vynucené odstávky potravinářských firem. Kvůli šíření nákazy v jatečních závodech hrozí na trhu nedostatek masa, uvádí zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.
29. 4. 2020|

WHO spustila celosvětovou iniciativu pro nalezení vakcíny a léku proti koronaviru

Řada zemí po celém světě se připravuje na postupné uvolňování protikoronavirových ochranných opatření. Premiéři úspěšných zemí v boji s virem včetně Rakouska, Česka, Nového Zélandu či Dánska se dohodli na spolupráci při vývoji vakcíny a léků. Rakouští žáci se začátkem května vrátí k výuce, skupiny dětí se ale budou ve školách střídat po dnech. Všechny německé spolkové země zavedou povinnost zakrývání nosu a úst ve veřejné dopravě a obchodech. Světová zdravotnická organizace zahájila globální iniciativu, která má urychlit vývoj, výrobu a spravedlivou distribuci vakcín a léků pro zvládnutí pandemie koronaviru.
24. 4. 2020Aktualizováno25. 4. 2020, 16:16|

Spojené státy mají více obětí než Itálie. Britského premiéra propustili z nemocnice

Počet mrtvých s koronavirem v USA už překročil množství zemřelých v Itálii, kde bylo dosud registrováno nejvíce obětí pandemie nemoci COVID-19, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse, která publikuje statistiky z celého světa. Britský premiér Boris Johnson, jehož zdravotní stav se zlepšil, byl propuštěn z nemocnice do domácího léčení. Předtím poděkoval personálu za záchranu života. Británie věnuje rozvíjejícím se zemím 200 milionů liber ve snaze zajistit, aby ji nedostihla druhá vlna smrtící pandemie. V Bogotě budou moci lidé chodit ven podle toho, zda se cítí být mužem nebo ženou. Australané k nařízením přistupují s kreativitou, táboří na zahradách.
12. 4. 2020Aktualizováno12. 4. 2020, 23:01|

Američany čeká „nejhorší týden jejich životů“. Matovič navrhne vládě omezení pohybu na Slovensku

Většinu Američanů čeká nejhorší týden jejich životů srovnatelný s národními tragédiemi formátu napadení přístavu Pearl Harbor či teroristických útoků z 11. září. V televizi Fox News to v souvislosti se zhoršující se epidemií koronaviru prohlásil šéf zdravotnické služby USA Jerome Adams. Slovenský premiér Igor Matovič také oznámil, že kvůli pandemii choroby COVID-19 v pondělí navrhne vládě schválit omezení volného pohybu osob od 8. do 13. dubna, tedy i na období velikonočních svátků. Britský premiér Boris Johnson byl kvůli přetrvávajícím příznakům nemoci preventivně převezen do nemocnice.
5. 4. 2020Aktualizováno5. 4. 2020, 22:43|

New York jako první stát USA zakázal e-cigarety s příchutí. Zájem o ně mezi mladými roste

Prodejci ve státě New York musí do dvou měsíců stáhnout elektronické cigarety s příchutí. Místní zdravotní rada totiž v úterý schválila opatření na jejich zákaz, které v neděli navrhl guvernér Andrew Cuomo s odkazem na zvýšenou spotřebu mezi mladými lidmi.
18. 9. 2019|