TÉMA

Světové obchodní centrum

Teroristické útoky z 11. září spojily americký národ. Biden během piety kritizoval příliv politického násilí

Od teroristických útoků z 11. září uběhlo dvacet dva let. Šéf Bílého domu Joe Biden při ceremonii na vojenské základně na Aljašce vyzval národ, aby nepodléhal politice rozdělování a sjednotil se. Pietního aktu u památníku v centru New Yorku se zúčastnila americká viceprezidentka Kamala Harrisová, starosta města a řada dalších politiků. Při útocích na budovy světového obchodního centra a Pentagon zemřelo přes tři tisíce lidí. Spáchala je skupina islamistických teroristů ze skupiny al-Káida pod vedením Usámy bin Ládina.
12. 9. 2023|

Zvuk vodopádů byl důležitý, aby odstínil hustý provoz, říká architekt renovace newyorského Ground Zero

Americký architekt polského původu Daniel Libeskind poprvé prorazil s Židovským muzeem v Berlíně, které s mnoha komplikacemi začalo vznikat v roce 1989. Svým provokativním stylem pak uspěl v desítkách dalších soutěžích – jen muzea postavil v Amsterdamu, Ontariu, Drážďanech, San Franciscu nebo Manchesteru. Jeho nejznámějším projektem je pak nejspíš návrh na renovaci newyorského Ground Zero, místa, kde do 11. září 2001 stály mrakodrapy World Trade Center. V rozhovoru pro ČT, který vedl redaktor Jaroslav Zoula, Libeskind popsal, jaké zvraty provázel den, kdy měl být vyhlášený vítěz této soutěže.
24. 6. 2023|

Zemřel britský architekt Rogers, autor pařížského Centre Pompidou

Ve věku 88 let zemřel britský architekt Richard Rogers, který proslul návrhem budovy pařížského muzea Centre Pompidou či londýnské centrály pojišťovny Lloyd's. Informovala o tom stanice BBC, podle níž byl Rogers jedním z nejvlivnějších světových architektů současnosti.
19. 12. 2021|

„Bůh tehdy mlčel.“ Spojené státy si připomněly dvacet let od útoků na WTC

Tisíce lidí si v sobotu v místě, kde stávala newyorská dvojčata Světového obchodního centra (WTC), připomněly památku obětí teroristických útoků 11. září 2001. Obřad zahájilo rozvinutí americké státní vlajky za doprovodu hymny USA, po němž následovala minuta ticha ve chvíli, kdy před 20 lety první letadlo narazilo do severní věže WTC. Piety se zúčastnil americký prezident Joe Biden i jeho předchůdci Barack Obama a Bill Clinton. Na pietě v Pensylvánii promluvil také bývalý americký prezident George Bush mladší.
11. 9. 2021Aktualizováno11. 9. 2021, 23:08|

Přetočené scény, trýznivé verše i tóny naděje. Útoky z 11. září se výrazně otiskly do kultury

Jedenácté září 2001 se zapsalo do historie jako událost definující předěl ér. Teroristické útoky ovlivnily globalizovaný svět na mnoha úrovních – od americké mezinárodní politiky přes situaci na Blízkém východě až po pravidla bezpečnosti na letištích. Jako význačný milník se útok na Světové obchodní centrum ukázal být i pro sféru kulturní. Umělci hledali způsob, jak se s krutým činem vypořádat, jak na něj reagovat a jaká poučení si z katastrofy vzít. Bezmoc a tryzna se mísily se vztekem a emoční koktejl inspiroval filmy, divadelní hry, prózu i poezii či hudbu.
11. 9. 2021|

Uvědomovali jsme si, jak důležité je najít oběti, vzpomíná hasič, který zasahoval na Ground Zero

Záchranné práce v troskách Světového obchodního centra (WTC) byly velmi nebezpečné, ale hasiči si uvědomovali, jak důležité je s ohledem na pozůstalé najít všechny oběti. V Událostech, komentářích to řekl James Manahan, jeden z hasičů, kteří před dvaceti lety na místě útoku zasahovali. Přiznal také, že tato zkušenost změnila jeho pohled na život.
11. 9. 2021|

Obrazem: Zlověstný prachový mrak nad Manhattanem. Teroristické útoky 11. září započaly nárazem do budov „dvojčat“

Teroristické útoky z 11. září 2001 trvale změnily podobu světa. Islamisté napojení na al-Káidu unesli několik dopravních letadel. Útok začal nárazem jednoho z nich do severní věže Světového obchodního centra (WTC). Obraz ze zasažení druhé budovy „dvojčat“ už mohli vidět v přímém přenosu miliony lidí po celém světě. Další unesené letadlo zasáhlo budovu Pentagonu, poslední se díky hrdinství pasažérů zřítilo na venkově v Pensylvánii a cíl nezasáhlo.
11. 9. 2021|

„Nevolám, abych si popovídal.“ Před dvaceti lety teroristé zaútočili na USA, 11. září změnilo svět

Čtyři unesená letadla, téměř tři tisíce mrtvých a miliony lidských příběhů. Jedenáctého září 2001 islamisté zaútočili na symboly americké vlády i finančního systému západního světa. Teror přiměl americkou administrativu k invazi do Afghánistánu a posléze Iráku. Nejen na Blízkém východě mělo 11. září 2001 sáhodlouhé důsledky, které jsou cítit i po dvou dekádách.
11. 9. 2021|

Američané byli útoky 11. září strašně zaskočeni, vzpomíná tehdejší zpravodajka ČT v USA

Teroristické útoky na New York a Washington, ke kterým došlo 11. září 2001, pro Českou televizi informačně pokrývala tehdejší zahraniční zpravodajka v USA Petra Flanderková. Američané podle ní byli v šoku a nejemotivnější chvíle televizní štáb zažíval u nemocnic, vzpomínala ve speciálním vysílání ČT24.
10. 9. 2021|

Nanotermit, pád budovy, do které letadlo nenarazilo, i záhada roztavené oceli. Konspirační teorie o pádu WTC stále žijí

Od teroristických útoků na Světové obchodní centrum už uplynulo dvacet let. Přesto zůstávají dezinformace a konspirační teorie o příčinách této tragédie stále aktuální a sdílené.
10. 9. 2021|

Dvě a čtvrt hodiny, které změnily svět. Teroristické útoky 11. září chronologicky v obrazech

Trauma nejen Američanů. Teroristické útoky 11. září 2001 na východním pobřeží USA zasáhly civilizovaný svět a v plné nahotě ukázaly praktiky radikálních islamistů. Ve čtvrt na devět místního času (UTC-4) bylo extremisty z al-Káidy uneseno první letadlo. Dvě a čtvrt hodiny poté se zřítila druhá z věží mrakodrapu Světového obchodního centra (WTC). Fotogalerie dokumentuje vývoj událostí.
10. 9. 2021|

Borek: Útoky z 11. září obnažily slabiny blízkovýchodních režimů, obstály monarchie a Írán

Útoky z 11. září 2001 obnažily patologickou povahu řady blízkovýchodních režimů, jenže i když se džihádismus zpočátku vysvětloval jako důsledek absence demokracie, revoluce arabského jara zproblematizovaly i tu – a jako nejstabilnější se nakonec jeví konzervativní monarchie a teokracie v Íránu. O siločarách blízkovýchodní politiky po útoku na Světové obchodní centrum píše blízkovýchodní zpravodaj České televize David Borek.
10. 9. 2021|

Analytik: Džihád neměl po 11. září podporu, do hry ho vrátila až přehnaná reakce USA

Teroristické útoky na newyorské Světové obchodní centrum nebyly úspěšné, protože nemobilizovaly řadové muslimy a celebrity arabského světa je odsoudily. Prostor pro radikální politický islám poskytla až přehnaná reakce Spojených států a jejich invaze do Iráku, která země proměnila v kolbiště pan-islámských zájmů, píše ve své analýze k důsledkům 11. září expert na blízkovýchodní konflikty Karel Černý.
9. 9. 2021|

Co jste dělali 11. září 2001? Přečtěte si vzpomínky 35 tisíc obyvatel Česka

Jen málo konkrétních dat vstoupilo do dějin světa s takovou silou jako 11. září 2001. Tehdejší útok teroristů na budovy Světového obchodního centra patří k událostem, které si pamatuje snad každý, kdo tehdy žil.
8. 9. 2021|

Biden podepsal výnos požadující odtajnění dokumentů k 11. září

Americký prezident Joe Biden podepsal výnos, jehož cílem je odtajnění vyšetřovacích spisů k atentátům z 11. září 2001, a to během následujících šesti měsíců. Požadovaly to mnohé rodiny obětí.
3. 9. 2021|

Pozůstalí po útocích 11. září Bidenovi: odtajněte dokumenty o roli Saúdské Arábie, nebo nechoďte na pietu

Asi sedmnáct set příbuzných obětí útoků na Světové obchodní centrum a další cíle v USA 11. září 2001 vyzvalo prezidenta Joea Bidena, aby odtajnil vládní dokumenty. Pozůstalí poukazují na to, že vedení Saúdské Arábie o plánech na útoky vědělo a nic neudělalo. Pokud dokumenty zůstanou tajné, nepřejí si podepsaní pod výzvou, aby se prezident podílel na pietních akcích k dvacátému výročí, píše agentura Reuters.
6. 8. 2021|

Symbol New Yorku slaví 90. narozeniny. Empire State Building byla desítky let nejvyšší budovou světa

Před 90 lety byl oficiálně otevřen mrakodrap Empire State Building v americkém New Yorku. 102patrová budova pak byla po svém dokončení v roce 1931 po více než 40 let nejvyšší budovou světa. Tento titul jí sice již půl století nenáleží, za nejvýraznější symbol města ji ale mnozí považují i nadále.
1. 5. 2021|

Svobodná Evropa začala před 70 lety přinášet do Československa celodenní objektivní informace i novou naději

Pravidelné celodenní vysílání Rádia Svobodná Evropa (RFE) v češtině odstartovalo z mnichovského studia 1. května roku 1951. Pro socialistický režim se stalo nepřítelem, pro Čechoslováky bylo v době totality jedním z mála objektivních zdrojů informací, které kvůli komunistickým rušičkám provázelo charakteristické praskání a pískání.
1. 5. 2021|

Trump uctil památku obětí 11. září v Pensylvánii. Čtení jmen zesnulých v New Yorku kvůli pandemii neproběhne

Americký prezident Donald Trump uctil památku obětí teroristických činů 11. září u pensylvánského města Shanksville, kde jedno z unesených letadel havarovalo v poli. Na místo má dorazit i demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden, s Trumpem se ale nepotká. Tradiční předčítání jmen obětí v New Yorku se letos uskuteční virtuálně.
11. 9. 2020|

USA chtějí vyřadit Súdán ze seznamu sponzorů terorismu. Rodiny obětí 11. září nesouhlasí

Rodiny obětí 11. září vyzvaly Kongres, aby nevyřazoval Súdán ze seznamu států, které sponzorují terorismus. Zemi totiž viní ze spoluúčasti na plánování teroristických útoků z roku 2001, kdy teroristé s letadly narazili do dvojice mrakodrapů Světového obchodního centra. Americká vláda odmítá, že by chtěla bránit pozůstalým v jejich boji za spravedlnost.
20. 8. 2020|

Spojené státy si připomněly památku teroristických útoků z 11. září 2001

Spojené státy si připomněly oběti teroristických útoků z 11. září 2001. Prezident Donald Trump uctil mrtvé minutou ticha v Pentagonu, který byl jedním z cílů teroristů. V New Yorku, kde teroristé s letadly narazili do dvojice mrakodrapů Světového obchodního centra (WTC), pozůstalí četli jména obětí, mezi kterými byli i Češi.
11. 9. 2019|