TÉMA

Ledviny

Na dialýzu chodí pacientka třikrát týdně, kvůli čekání na novou ledvinu má neustále sbaleno

Už třicet let v České republice pomáhají organizovat transplantace speciální koordinátoři. Loni lékaři transplantovali 867 orgánů, nejčastěji ledviny. I díky roli koordinátorů je počet těchto operací čtyřikrát větší než v roce 1990. Na novou ledvinu čekají aktuálně stovky lidí, jedním z nich je i Eva Chaloupková.
30. 11. 2023|

Pacienti se vzácnými chorobami se sjeli do IKEMu. Přednášky mají přispět k porozumění nemoci

Pacienti se vzácným onemocněním srdce, ledvin a jater se v sobotu poprvé společně setkali s lékaři a odborníky v nemocnici IKEM, kde mají specializovaná centra. Pomocí přednášek mohli lépe pochopit svoji chorobu. Doprovodili je i příbuzní, řada diagnóz totiž bývá dědičná a mnohdy je lepší otestovat celou rodinu.
27. 5. 2023|

Konzumace tučných ryb je spojena s nižším rizikem onemocnění ledvin, tvrdí vědci

Konzumace alespoň dvou porcí tučných ryb týdně je spojena s nižším rizikem chronického onemocnění ledvin a pomalejším poklesem funkce tohoto orgánu. Podle nové studie za to mohou omega-3 mastné kyseliny obsažené například v makrelách, sardinkách nebo sledích.
20. 1. 2023|

Lékaři poprvé změnili u dárcovské ledviny krevní skupinu

Vědcům se podařilo změnit krevní skupinu tří dárcovských ledvin. Jde podle nich o převratný objev, který by mohl výrazně zvýšit šance pacientů čekajících na nalezení vhodného orgánu.
17. 8. 2022|

Čeští vědci našli genovou mutaci, která způsobuje závažnou nemoc. Jsou už na stopě léčbě

Lékařům a vědcům z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, IKEM a 3. lékařské fakulty UK se po šestnácti letech pátrání podařilo jako prvním na světě najít mutaci, která by mohla být zodpovědná za nebezpečnou nemoc zvanou AA amyloidóza. Spolu s tímto průlomovým objevem také navrhují účinnou léčbu.
20. 12. 2021|

Vědci transplantovali prasečí ledvinu mrtvému člověku. Experiment prokázal, že to může fungovat

Američtí vědci dočasně napojili prasečí ledvinu na tělo zesnulého a sledovali její fungování. Jak uvedla agentura AP, jde o další krok ve výzkumu možnosti využívat jednou zvířecí orgány při transplantacích, které zachrání lidský život.
20. 10. 2021|

Lidé s nemocnými ledvinami, kteří pravidelně sportují, mají menší riziko předčasného úmrtí, tvrdí vědci

Pacienti s chronickým onemocněním ledvin, kteří se dostatečně hýbou, mají menší pravděpodobnost dalšího zhoršení zdravotního stavu. Poukázal na to výzkum, který publikoval časopis European Journal of Preventive Cardiology. Podle vědců je důležité, aby tito lidé sportovali pravidelně a dlouhodobě.
13. 3. 2021|

IKEM loni transplantoval 540 orgánů, zřejmě nejvíc v celé Evropě

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) byl loni podle tamních lékařů největším transplantačním centrem v Evropě. Přenesli tam 540 orgánů 486 pacientům. IKEM se podílí na transplantacích v Česku zhruba ze sedmdesáti procent. Celkem bylo za loňský rok v zemi nemocným voperováno 865 orgánů.
20. 1. 2020|

Lékaři o domluvě s Izraelem: Když si posíláte ledviny pro transplantaci, musíte si důvěřovat na osobní úrovni

Unikátní operace zlepšila život šesti lidem ve dvou zemích na dvou kontinentech. Díky spolupráci českých a izraelských lékařů získali tři Češi a tři Izraelci zdravou ledvinu. Na propojení databáze dárců a pacientů se přitom obě země dohodly letos. Transplantující chirurgové na obou stranách si totiž musí důvěřovat, vysvětlil v pořadu 90′ ČT24 přednosta Jiří Froněk, proč si pražské centrum IKEM vybralo pro výměnu orgánů právě Izrael.
19. 12. 2019|

Nová léčba cukrovky pomáhá i s nadváhou nebo vysokým tlakem

Mnohým diabetikům dává naději nová komplexní léčba cukrovky. Kromě hladiny cukru v krvi se zaměřuje i na další komplikace, které nemoc přináší – od nadváhy přes poškození tepen až po problémy s ledvinami.
6. 11. 2019|

Vyšší šance na ledvinu. IKEM začne sdílet databázi dárců s Izraelem

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny uzavřel dohodu s Izraelem o sdílení registru pacientů i možných dárců. To zvyšuje pravděpodobnost jejich úspěšného spárování. Kdo komu může darovat ledvinu a zachránit život, totiž závisí na mnoha faktorech včetně krevní skupiny, genetiky a imunitního systému.
24. 9. 2019|

Čeští lékaři pomohli objasnit příčinu vzácného onemocnění ledvin

Výzkum vzácné dědičné nemoci ledvin, na kterém se podílela 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (1. LF UK), pomohl objasnit mechanismus jejího vzniku a potenciální léčbu. Lékaři objevili genovou mutaci, která nemoc způsobuje. Výzkum vyšel v prestižním odborném časopise Cell.
4. 9. 2019|