TÉMA

Taktika

Rusové zvyšují tlak na Avdijivku, Ukrajinci pronikají na levý břeh Dněpru

Rusko pokračuje podle amerických analytiků ve vysílání posil na úsek fronty u Avdijivky. Ukrajinská média pak uvádějí, že si jejich vojáci vybudovali už druhé předmostí na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana uvedla, že v noci na pondělí sestřelila všechny vzdušné cíle. Terčem ruských náletů byla především Oděsa.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 20:05|

Rusové mají převahu v letectvu, jsou opatrnější a vybudovali účinnou obranu, píší americké listy

Ruská armáda mění taktiku, kterou používá ve válce proti Ukrajině. V přípravě na ukrajinskou protiofenzivu dokázala zlepšit disciplínu i koordinaci. Napsal to americký list The New York Times, který o postupech Rusů hovořil s ukrajinskými vojáky, vojenskými i západními představiteli a zkoumal dokumenty a videozáznamy. Americký list The Wall Street Journal (WSJ) si všímá, že Ukrajinci jen s obtížemi čelí ruské převaze v letectvu a dělostřelectvu. Plán Kyjeva osvobodit okupovaná území naráží i na dobře připravené obranné konstrukce a minová pole, píše deník.
18. 6. 2023Aktualizováno18. 6. 2023, 23:06|

Rusko vstoupilo do jiné války, než jaká ho čekala. Z chyb se ale poučilo

Rusové v únoru 2022 překvapili svět vlastní neschopností. Armáda, o níž se hovořilo jako o druhé největší síle na světě, nedokázala rychle porazit menšího soupeře a předvedla částečně zpackanou operaci. Důvody však neleží jen v samotné armádě. Ta se sice potýká s mnoha problémy, zůstává však ve světovém srovnání poměrně kvalitní a mohutnou. Ostatně i v počátku války dokázala hlavně na jihu Ukrajiny předvést velmi zručně provedenou operaci a dobýt velké území. Základní příčinou debaklu u Kyjeva bylo, že Vladimir Putin poslal své muže do úplně jiného boje, než který na ně čekal.
19. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 07:02|

Autorka článku popsala incident na Babišově mítinku. Zákrok asi nebyl v pořádku, shodují se experti

Redaktorka a autorka článku o zákroku policie na mítincích šéfa hnutí ANO Andreje Babiše Ivana Svobodová v pořadu 90' ČT24 podrobně popsala oba incidenty. Experti se shodli na tom, že zásahy policistů zřejmě nebyly v pořádku, podle nich je za každých okolností nutné, aby se policisté legitimovali. Situaci za alarmující označila v Událostech, komentářích také šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Naopak místopředseda ANO Radek Vondráček zkritizoval policejního prezidenta Martina Vondráška za to, že událost komentoval, aniž by byla řádně vyšetřena.
6. 8. 2022|

Rusové mají až třikrát vyšší ztráty techniky než Ukrajinci, tvrdí vojenský analytik

Rusové ztrácejí třikrát až čtyřikrát více techniky než Ukrajinci, uvedl vojenský analytik Jakub Janovský v pořadu Události, komentáře. Opírá se přitom o vyhodnocování fotografií a videí pořízených vojáky i civilisty na frontové linii. Vyvrací také domněnky, že by invazní síly nevyužívaly v bojích nejmodernější techniku.
24. 5. 2022|

Moderní technologie mění válečnou strategii. Od robotických válek jsme ale daleko, říká Kraus

Mobilní telefony, drony, satelitní snímky i záběry na sociálních sítích mohou prozradit polohu nepřítele. Moderní technologie tak proměňují taktiku boje. Důkazem toho je také Ruskem rozpoutaná válka. Bránící se Ukrajinci mají ve svých řadách speciální oddíl dronů, který pomáhá dělostřelectvu navádět palbu.
24. 5. 2022|

Putin zvládá válku neuvěřitelně špatně, může zkusit něco divokého, míní válečný stratég

Podle válečného stratéga Stephena Biddleho se Rusko dopouští na Ukrajině spousty chyb, které jsou důsledkem toho, jak zastarale funguje armáda, ale i toho, jak moc podléhá osobnímu vlivu chybujícího vůdce Vladimira Putina, který sám určuje strategické cíle války.
23. 5. 2022|

Taktiku ruských vojáků řídí napřímo i sám Putin. Pochybují o ní už i jeho podporovatelé

O taktice okupačních sil v Donbasu rozhoduje podle západních armádních zdrojů přímo prezident Vladimir Putin, spolu s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem. A to i na úrovni, která běžně náleží střednímu velení. Bezpečnostní analytik Josef Kraus říká, že to svědčí o špatném způsobu vedení války. Američtí analytici zase tvrdí, že mezi ruskými vojenskými odborníky rostou pochybnosti o efektivitě armády.
17. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 11:18|

Samice orangutanů jsou matky s omezenou trpělivostí, popsali vědci

Samice orangutanů jsou trpělivé matky a jejich mláďata na rozdíl od dětí neodmlouvají a nevztekají se. Matka je učí především, jak získat potravu, ale většinou se s potomkem o tu svou podělí. Když však dospěje k názoru, že jde o snadno získatelný pokrm a potomek dost starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.
21. 12. 2021|

Bezpečnostní rámy pomáhají policistům zastavit ujíždějící auto. Manévry trénovali v USA

Policistům při zásazích proti ujíždějícím řidičům výrazně pomáhají bezpečnostní rámy na autech. Jednak je díky nim dokážou vytlačit ze silnice nebo jim zabrání v další jízdě. Policejní prezidium teď dokončuje poslední výcviky. Do nich se promítají i zkušenosti českých instruktorů, kteří absolvovali kurzy v USA.
30. 8. 2021|

Čísla se srovnávat dala, síla ale ne a rozhodovaly peníze, porovnává vojska Polska a Německa historik Plachý

V létě 1939, když Polsko nakonec po několika odkladech vyhlásilo mobilizaci, řada jeho letadel byla zastaralá a k boji se vůbec nehodila, podobně jako slabé a málo pancéřované tanky. Navíc pro řadu vojáků na skladech chyběly dokonce i stejnokroje. „Zdá se to triviální, ale voják bez uniformy není voják,“ vysvětluje v rozhovoru pro web ČT24 vojenský historik Jiří Plachý. Nedostatek peněz se promítal do všech oblastí válečného konfliktu na polské straně, pokud srovnáváme její vojenské síly s německými na samém začátku druhé světové války, míní.
1. 9. 2019|