TÉMA

Zoo Zlín

Zlínská zoo má nové chovné zařízení pro slony africké, patří mezi největší na světě

Sloni afričtí využívají ve zlínské zoologické zahradě nové chovné zařízení s vnitřním ustájením. S rozlohou asi 3700 metrů čtverečních patří mezi tři největší chovná zařízení na světě. Ke třem samicím a mláděti, kterému budou v červnu dva roky, přibude v květnu samec Jack z maďarské zoo. Bude to první samec slona afrického v historii zlínské zahrady. Ředitel zahrady Roman Horský prozradil, že chtějí přejít na přirozený chov. Malý sameček Zyqarri, který je prvním mládětem slona afrického v Česku, se narodil po inseminaci.
20. 3. 2023|

Ve zlínské zoo se vylíhly rekordní dvě desítky mláďat želvy ostruhaté

Ve zlínské zoologické zahradě se vylíhnul rekordní počet mláďat želvy ostruhaté. Podle chovatelů je to díky lepším podmínkám, želvy obývají novou expozici, která byla otevřena loni. Zlínská zoo chová největší africké suchozemské želvy šest let. Dospělý samec váží až devadesát kilogramů, samice bývá menší, dožívají se víc než padesáti let.
10. 3. 2023|

Ve zlínské zoo přibylo mládě chvostana bělolícího, přezdívaného létající opice

Ve zlínské zoologické zahradě se narodilo další mládě chvostana bělolícího. Opice pocházející z Jižní Ameriky v zoo obývají tropickou halu Yucatan. Devítiletá samice Oliv porodila své třetí mládě, s největší pravděpodobností je to samička. S péčí o potomka pomáhají matce také další členové tlupy, pětiletý samec Rasty a předchozí mládě, patnáctiměsíční samička Adélka.
27. 12. 2021Aktualizováno27. 12. 2021, 15:20|

Zlínská zoo slaví, prvnímu českému mláděti slona afrického je půl roku

Zlínská zoo slaví, vůbec první mládě slona afrického narozené v Česku už je na světě půl roku. Při té příležitosti dostal sameček jméno, chovatelé ho pojmenovali Zikari, což v překladu znamená Anděl. Dřív se jméno většinou nedává, aby byla jistota, že je mládě v pořádku.
7. 12. 2021|

Zlínské slůně uvidí návštěvníci poprvé o víkendu. Je to splněný sen, říkají chovatelky o jeho narození

Mládě slona afrického, které se ve zlínské zoologické zahradě narodilo v neděli, uvidí návštěvníci poprvé zblízka o víkendu. Jde o samečka, je to první mládě slona afrického narozené v Česku. Po narození mláděte v neděli ráno pracovníci zahrady pavilon i okolí venkovního výběhu uzavřeli, chtěli slonicím a mláděti dopřát maximální klid. „Budeme chování slonic neustále sledovat, v případě nepříznivé reakce opětovně přistoupíme k uzavření okolí kolem pavilonu a výběhu slonů,“ řekl v pátek ředitel zahrady Roman Horský.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 13:39|

Vzácné mládě slona afrického se má ve zlínské zoo k světu. Starají se o něj dvě slonice

Sameček slona afrického, který se v neděli ráno narodil ve zlínské zoo, je zdravý a čilý. V pořádku je i jeho matka, o mládě se stará i další zlínská slonice. Jde o vůbec první úspěšný odchov tohoto druhu v České republice. Sloni afričtí, největší suchozemští savci na planetě, jsou přitom jedním z vůbec nejohroženějších zvířat afrického kontinentu.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 14:02|

Ve zlínské zoo se narodilo první mládě slona afrického v Česku

Ve zlínské zoologické zahradě se v neděli ráno narodilo první mládě slona afrického v Česku. Je to sameček, je zdravý a vitální. Jeho matka, slonice Kali, je také v pořádku, řekla mluvčí zahrady Romana Bujáčková.
6. 6. 2021|

Ve zlínské zoo odchovali mláďata vydry obrovské. Návštěvníci už je mohou vidět venku

Návštěvníci zlínské zoologické zahrady mohou vidět tři mláďata vydry obrovské. Narodila se loni v říjnu a nyní už obývají venkovní expozici. Mláďata vyder patří mezi největší loňské chovatelské úspěchy zahrady. Zlínská zoo vydry obrovské chová jako jediná v Česku, v Evropě jde o 22 zahrad. Loni se v Evropě podařilo odchovat pouze 16 mláďat včetně zlínských.
1. 6. 2021|

Ve zlínské zoo se narodilo mládě mravenečníka čtyřprstého

Ve zlínské zoologické zahradě se poprvé po třinácti letech chovu narodilo mládě mravenečníka čtyřprstého. Na svět přišlo 11. října a díky starostlivé péči samice zdárně prospívá. Mravenečníci čtyřprstí žijí ve třiadvaceti zoologických zahradách v Evropě, za uplynulý rok se v nich podařilo odchovat pouze pět mláďat.
2. 11. 2020|

Po zlínské zoo běhají „pupkáči“. Chápany vlnaté chovají jako jedna z mála evropských zahrad

Do zlínské zoo přibyli dva samci chápana vlnatého, chovatelé je získali ze zahrady v Rakousku. Tyto primáty chová v Evropě pouze pět institucí, celosvětově pak 17. Zoo Zlín chová tento druh chápanů jako první z unie českých a slovenských zahrad.
11. 9. 2020|

Slonice ve zlínské zoo překonaly strach z můstku a zabydlují se novém výběhu. Koncem týdne se neplánovaně zpřístupní i návštěvníkům

Po několikaměsíční práci chovatelů se podařilo všechny tři slonice ve zlínské zoo navyknout na průchod koridorem, který spojuje stávající expozici s novým výběhem v Karibuni. Slonice si teď užívají tříhektarový travnatý výběh s přírodním bahništěm. Návštěvníkům se zoo chystá výběh zpřístupnit v pátek 21. srpna.
19. 8. 2020|

Ve zlínské zoo odchovali mládě dvojzoborožce indického. Vzácného ptáka krmili pomocí loutky

Zlínská zoologická zahrada podruhé odchovala mládě dvojzoborožce indického. Stejně jako před dvěma lety, také tentokrát jde o samce. Odchovy tohoto druhu jsou v zoo výjimečné. Od roku 2018 je zlínská zahrada jedinou světovou zoologickou institucí, která odchovává mláďata.
24. 7. 2020|

Zlínská zoo je bohatší o největší tury světa. Z Indie do Evropy přicestovali po více než půlstoletí

Návštěvníci zlínské zoologické zahrady mohou vidět gaury indické, nejmohutnější tury na světě. Zahrada je získala již loni v září z indické zoo, poprvé po téměř šedesáti letech se tak do Evropy podařilo dovézt tato zvířata přímo z jejich domoviny. Nyní jsou dva samci a dvě samice ve věku rok až rok a půl k vidění v upraveném výběhu v asijské oblasti zahrady, který dříve obývali velbloudi.
7. 5. 2020|

Velké zoologické zahrady otevřely venkovní prostory. Ty menší zatím nesplňují podmínky

Po zmírnění vládních opatření mohou od pondělka 27. dubna otevřít venkovní prostory také zoologické zahrady. Do těch velkých míří od rána stovky lidí. Zahrady už o víkendu prodávaly vstupenky on-line. Právě elektronický prodej dělá největší problémy malým zoo. Proto zatím nemohly své areály zpřístupnit návštěvníkům. Vládní opatření proti nemoci COVID-19 uzavřela zoo veřejnosti 13. března.
27. 4. 2020|

Zoologické zahrady žádají vládu o dřívější otevření venkovních expozic. Přicházejí o miliony

Zlínská zoo, která je druhou nejnavštěvovanější v Česku, společně s dalšími deseti zahradami žádá vládu o dřívější otevření venkovních areálů než 25. května. Zahrady přišly kvůli uzavření souvisejícímu s pandemií koronaviru za březen a duben na tržbách v součtu zhruba o sto milionů korun.
20. 4. 2020|

Ve zlínské zoo se narodila „létající opice“. Chov chvostanů znovuobnovil dánský samec

Mládě chvostana bělolícího se v prosinci narodilo ve zlínské zoologické zahradě. První měsíc strávilo mládě u matky, osmileté samice Oliv. Nový přírůstek je zřejmě samičkou, chovatelé si ale zatím zcela jistí nejsou. Opice obývají tropickou halu Yucatan. Primátům, kteří se obratně pohybují v korunách stromů a přezdívá se jim proto létající opice, napodobuje přirozené prostředí deštného pralesa.
17. 1. 2020|

Opicím piškoty, vydrám melouny. Ve zlínské zoo rozdávají zvířatům vánoční nadílku

Zlínská zoologická zahrada naděluje zvířatům ještě před Štědrým dnem. Pochutnávají si na ovoci, zelenině nebo oříškách. Řadu dobrot přinesli také návštěvníci zahrady, kvůli velké nadílce mohli chovatelé rozdávat krmení už před Štědrým dnem.
23. 12. 2019|

Zlín dá příští rok peníze na cyklostezky nebo zoo. Zastupitelé schválili rozpočet

S mírným přebytkem bude příští rok hospodařit krajské město Zlín. Rozpočet počítá s příjmy 1,665 miliardy korun a výdaji 1,662 miliardy korun. Zastupitelstvo ho schválilo ve čtvrtek, ruku pro něj zvedlo 28 z 39 přítomných zastupitelů.
12. 12. 2019|

Ve zlínské zoo se narodila samička tapíra čabrakového

Ve zlínské zoologické zahradě se začátkem listopadu narodilo mládě tapíra čabrakového. Jde už o třetího potomka zdejšího tapířího páru. V Evropě chová tapíry čabrakové 23 zoologických zahrad, žije v nich 45 zvířat.
29. 11. 2019|

Tygří mláďata ve zlínské zoo se poprvé vydala do volného výběhu. V září budou mít křtiny

Návštěvníci zlínské zoo už mohou ve venkovním výběhu sledovat tři mláďata tygrů ussurijských, která se narodila 10. června. Dvě samičky a jeden samec dosud zůstávali v chovatelském zázemí. Ve Zlíně budou moci návštěvníci mladé tygry obdivovat zhruba rok, pak komise rozhodne, do které zoologické zahrady poputují.
29. 8. 2019|

Mládě rejnoka ze zlínské zoo už začalo přijímat potravu. Má rádo ústřice a mušle

První mládě mořského rejnoka narozené ve zlínské zoologické zahradě začalo v uplynulých dnech přijímat potravu. Samička při svém narození 22. května vážila 1,3 kilogramu, chovatelé nyní registrují, že přibývá na váze. Jedinec druhu siba ománská je zatím k vidění v oddělené části bazénu, v nejbližších týdnech však zoo počítá s jeho vypuštěním do velké nádrže, kde si návštěvníci mohou rejnoky pohladit. V pátek to řekl ředitel zahrady Roman Horský.
8. 6. 2019|