TÉMA

Petřín

Vyhořelý dřevěný kostel na pražském Petříně čeká na rekonstrukci. Jeho zbytky zatím chrání kamery

Požárem zničený dřevěný kostel svatého Michaela na Petříně nově hlídají kamery. Mají pomoci k lepšímu zabezpečení poškozené památky, kterou čeká oprava. K debatě o ní se chystají odborníci. V první polovině března by měli rozhodnout o některých důležitých detailech rekonstrukce – třeba odkud vzít dřevo.
2. 3. 2024|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

„Jsme silnější než všechny politické strany dohromady.“ Turisté opravují a udržují tisíce kilometrů tras Českem

V Česku je přes 44 tisíc kilometrů turistických tras a jen o něco méně cyklotras. Jejich obnova a rozšíření stály jen loni skoro 17 milionů korun. Peníze jdou z dotací, o práce se ale stará hlavně Klub českých turistů (KČT). Ten slaví 135 let od svého založení a chystá novinku. Dva tisíce kilometrů tras, po kterých se dá chodit na přírodním povrchu a nejezdí tam auta ani kola. Získají označení Pěšky pro zdraví.
10. 6. 2023|

Zemanův prezidentský mandát završí stažení standarty a uzavření hradní brány

Mandát prezidenta republiky Miloše Zemana zakončí o půlnoci na 9. března ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty. Následně bude na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu také uzavřena Brána gigantů Pražského hradu. Odemčena bude znovu ve čtvrtek dopoledne, až na Hrad přijede Petr Pavel složit slavnostní slib, řekl končící ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.
6. 3. 2023|

Evropa v úterý pozorovala zatmění Slunce. V Česku byly skvělé podmínky

Částečné zatmění Slunce bylo v úterý vidět napříč Evropou, podmínky se ale lišily. Česká republika patřila mezi ty šťastnější země. Platilo, že čím východněji, tím výraznější kus naší hvězdy byl zastíněn.
25. 10. 2022|

Případ vážného zranění malého chlapce psem na Petříně posoudí Městský soud v Praze

Proti tomu, že by měl jít do vězení, se odvolal Jaroslav Pasteliak, nepravomocně odsouzený za útok psa na malého chlapce na pražském Petříně. Případem se tedy bude zabývat Městský soud v Praze. České televizi to sdělila rejstříková vedoucí soudu Jana Strculová. Za těžké ublížení dostal muž v první instanci desetiměsíční trest. Kříženec takzvaných bojových plemen loni prokousl dítěti hrudník a způsobil mu tříštivé zlomeniny žeber. Pasteliak uváděl, že pes není jeho, a vinu odmítal.
21. 3. 2022|

Stali jsme se průkopníky. Rádio ale bylo spíše pro právníky a lékaře, říká mediální expert

Technická kuriozita, v níž jsme byli průkopnickou zemí, popisuje počátky radiofonie – tedy rozhlasu – Petr Bednařík z katedry mediálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Od pokusů, které znamenaly zásadní krok při zavádění rozhlasu v Československu, uplynulo sto let. Vysílání se potýkalo se špatnou technickou stránkou i legislativními problémy. Koncesionáři zase s vysokými poplatky a drahými přijímači.
11. 2. 2022|

Malého chlapce vážně zranil pes. Muži, který ho venčil, uložil soud nepravomocně 10 měsíců vězení

Za vážné zranění malého chlapce psem poslal soud Jaroslava Pasteliaka na deset měsíců do vězení. Kříženec takzvaných bojových plemen loni na pražském Petříně prokousl dítěti hrudník a způsobil mu tříštivé zlomeniny žeber. Pasteliak, který psa venčil, k pondělnímu jednání bez omluvy nepřišel. Dříve uváděl, že pes není jeho, a vinu odmítal. Jeho obhájkyně argumentovala tím, že si chlapce měla lépe hlídat matka. Verdikt není pravomocný.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 16:38|

Otevírají se nepřístupná místa po celé Praze včetně výjimečné Umělecké zahrady

Sedmý ročník festivalu Open House Praha otevře o víkendu osmdesát běžně nepřístupných budov a prostorů. Mottem festivalu je Architektura pro všechny, prohlídky jsou totiž určené pro širokou veřejnost včetně rodin s dětmi a osob se zrakovým a sluchovým postižením. Vstup do všech otevřených budov je zdarma bez nutnosti předchozí registrace. Jedním z nejzajímavějších míst je Umělecká zahrada v Nuslích, kde vznikla celá řada nejznámějších pražských soch.
7. 8. 2021|

Kostel svatého Michala na Petříně už na opravu vybral téměř 1,8 milionu korun. Práce mohou být hotové za dva roky

Chrám svatého archanděla Michala na pražském Petříně, který koncem loňského října vyhořel, už na svou opravu vybral skoro 1,8 milionu korun. Vyplývá to z transparentního účtu, kam lze na rekonstrukci památky přispívat. Obnova by mohla být podle Národního památkového ústavu (NPÚ) hotová v roce 2023. Na poničeném kostele je od letošního ledna postavená ocelová konstrukce, za kterou se dělají stavební a technické průzkumy. Po nich přijde na řadu obnova celé stavby. Policie viníka požáru po necelých devíti měsících nenašla a případ minulý týden odložila.
17. 7. 2021|

Turisty loni nejvíce lákala lanovka na Petřín, Pražský hrad se v žebříčku propadl

Z turistických cílů v České republice loni nejvíce lákala lanová dráha na Petřín. Svezlo se s ní přes milion lidí, což bylo ale o 55 procent méně než před pandemií koronaviru v roce 2019. Žebříčku nejnavštěvovanějších turistických cílů několik let vévodil Pražský hrad, v minulém roce na něj zavítalo o 80 procent méně lidí než předloni a propadl se na čtvrté místo. Zoologická zahrada v Praze-Troji v loňském roce obsadila druhou příčku, třetím nejčastějším cílem turistů byl aquapark Aquapalace Praha v Čestlicích. Návštěvnost většině míst ale loni kvůli pandemii klesla. Vyplývá to z údajů Institutu turismu státní agentury CzechTourism.
14. 5. 2021|

30 let zpět: Jak v nové době slavit První máj?

Místo „dobrovolně povinných“ masových oslav Svátku práce, jež se před listopadem 1989 každoročně konaly na pražské Letné pod dohledem KSČ, uspořádal magistrát vpředvečer Prvního máje Primátorské čarodějnice: koncerty, světelnou show a ohňostroj v historickém centru města.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 5. 2021|

Před třiceti lety začala „na zkoušku“ vysílat Žižkovská věž. Dodnes je kontroverzní dominantou Prahy

Více než dvě stě metrů vysoká věž na Žižkově je nejvyšší stavbou v hlavním městě a má své příznivce i odpůrce. Stavba vysílače začala 24. listopadu 1985 a už tehdy byla vnímána jako kontroverzní počin. Žižkovskému vysílači totiž musel ustoupit park a hlavně i část židovského hřbitova. Americký server CNN sice vysílač zařadil mezi deset nejošklivějších staveb světa, mezi turisty je však velmi vyhledávanou „atrakcí“. Zkušební vysílání začalo 25. března 1991.
25. 3. 2021|

Lidé bobovali na Petříně, strážníci je bez pokuty vykázali. Hřib chce změnit vyhlášku

Pražští strážníci v úterý vykázali z Petřína lidi, kteří tam sáňkovali, jezdili na bobech či lyžovali. Městská vyhláška to zakazuje v zeleni, která je součástí parků či zahrad. Pokuty strážníci nerozdávali a vše řešili domluvou, uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová. Vedení Prahy chce vyhlášku změnit a zabránit tak, aby strážníci lidi vyháněli, sdělil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 17:13|

Do Prahy se na Vánoce vracejí turisté. Jsou to hlavně Češi, říká průvodkyně

Letošní Vánoce v Praze zachraňují turisté z Česka. Kvůli pandemii koronaviru jsou svátky jiné oproti těm předchozím, kdy na konci roku příjížděly každoročně do hlavního města stovky tisíc turistů z celého světa. V centru metropole nejsou letos ani tradiční velké vánoční trhy, výstavy a koncerty, kde by se mohli lidé potkávat. Prahou teď provádíme pouze Čechy, vypráví Andrea Zimová, která ukazuje turistům hlavní město už přes dvacet let.
21. 12. 2020|

Vyhořelý kostel svatého Michala pomůžou obnovit 3D snímky. Zdarma je nabídl americký fotograf

Za první týden darovali lidé přes půl milionu korun na obnovu pravoslavného chrámu svatého Michala na pražském Petříně. Sbírku vyhlásilo vedení hlavního města. Dřevěnou stavbu z druhé poloviny sedmnáctého století před čtrnácti dny zničil požár. Pro repliku vyhořelé památky budou mít odborníci k dispozici detailní 3D snímky. Zadarmo je nabídl americký fotograf Jeffrey Martin.
13. 11. 2020|

Desítky tisíc turistů využily kampaň „V Praze jako doma“. Lákala je zoo, Petřín nebo Pražský hrad

Kampaň na podporu turismu v hlavním městě s názvem „V Praze jako doma“ přilákala v létě téměř šedesát tisíc návštěvníků. Tvořili je lidé převážně z tuzemska a sousedních států. Do projektu se zapojilo přes 400 ubytovacích zařízení a 80 turistických míst. Turisté mířili hlavně do pražské zoologické zahrady, na Pražský hrad nebo na Petřín. I přes podporu českých turistů ale zůstává v Praze okolo třiceti procent ubytovacích zařízení uzavřeno, problémy mají i průvodci.
12. 9. 2020|

Pozorování Perseid doprovodí kulturní akce či výklady odborníků, vrchol přijde 12. srpna

Přednášky i koncerty v následujících dnech doprovodí společná pozorování Perseid a jasných planet. Maximum každoročního meteorického roje letos připadá na 12. srpna. Pozorování oblohy s odborným výkladem bude na řadě míst v Česku včetně hvězdárny Astronomického ústavu (AÚ AV) ve středočeském Ondřejově.
8. 8. 2020|

Po dvou měsících ve funkci oficiální návštěva. „Jánošík 21. století“ Matovič míří do Česka

Hned po svém uvedení do funkce slovenského premiéra letos 21. března prošel Igor Matovič ostrým startem v podobě zvládání situace kolem pandemie covidu-19. Země udržela nízký počet nakažených a nový premiér, do té doby enfant terrible slovenské politické scény a šéf hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), podle médií začíná zmírňovat svoji dříve radikální rétoriku. Matovič míří na svou první premiérskou návštěvu Česka.
3. 6. 2020|

Polostínové zatmění v pátek Měsíc „zahalí kouřem“. Bude pozorovatelné i bez přístrojů

Z území Česka v pátek lidé spatří polostínové zatmění Měsíce. Jev, který jindy pouhýma očima nelze pozorovat, bude viditelný, protože Měsíc projde těsně nad stínem Země. Pozorování s odborným výkladem pořádají obě pražské hvězdárny i hvězdárna v Ondřejově, kde sídlí Astronomický ústav Akademie věd.
10. 1. 2020|

Švédi už zas bojují na Karlově mostě. Muzeum představí restaurovanou malbu

Jeden ze dvou největších obrazů v Česku, dioráma Boj Pražanů se Švédy na Karlově mostě roku 1648, je zrestaurovaný. Muzeum hlavního města Prahy obnovený obraz v Bludišti na Petříně představí veřejnosti ve středu 28. srpna. České televizi to potvrdila mluvčí muzea Olga Šámalová. Obnova obrazu trvala čtyři roky, během nichž restaurátoři celý výjev očistili, opravili trhliny a nanesli ochranný lak.
22. 8. 2019|