TÉMA

Polička

Choceň chystá družstevní bydlení, zájemců je dvakrát víc než bytů

Východočeská Choceň chystá družstevní bydlení. Využije k tomu družstvo, které vzniklo počátkem století, a jeho prostřednictvím chce postavit nové bytové domy. Podle radnice by mělo družstvo získat výhodnější úvěr než jednotlivci. V oblasti je o družstevní bydlení velký zájem. Polička, která s ním začala předloni, eviduje převis žadatelů o členství ve svém družstvu. V Chocni je to podobné, i když ještě nejsou jasné všechny podmínky, zájemců je dvakrát více, než kolik má vzniknout bytů.
13. 1. 2024|

Staré kanceláře i areál kravína poslouží k bydlení. Menší města chtějí přilákat mladé rodiny

Nedostupné bydlení – takový je jeden z hlavních důvodů, který uvádějí mladé rodiny jako odpověď na otázku, proč nechtějí žít v menších městech. Některé radnice se to pokoušejí změnit výstavbou městských bytů. Používají k tomu i staré objekty, které už neslouží původnímu účelu, nebo chystají výstavbu v opuštěných průmyslových či zemědělských areálech.
23. 6. 2023|

Tornádo se o víkendu vyskytlo i v Nejepíně, potvrdil ČHMÚ. Urazilo zhruba kilometr

Nejepín na Havlíčkobrodsku zasáhlo v sobotu slabé tornádo, na Facebooku to potvrdil Český hydrometeorologický ústav s odkazem na terénní šetření neziskové organizace Czech Thunderstorm Research Association. Dráhu tornáda meteorologové odhadli na 750 metrů až kilometr. Ve stejný den bylo slabší tornádo také v obci Lubná u Poličky na Svitavsku, která je od Nejepína vzdušnou čarou asi 45 kilometrů.
3. 5. 2023|

Meteorologové prověřují několik hlášení o tom, že Svitavsko v sobotu zasáhlo tornádo

Meteorologové prověřují několik hlášení o možném sobotním výskytu tornáda v Česku. Pravděpodobně zasáhlo obec Lubná u Poličky na Svitavsku. Bouře způsobily na několika místech poměrně výrazné škody. Na svém Facebooku o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle starosty Lubné Josefa Chadimy (SNK obce Lubná) vítr poškodil střechy asi dvou domů, hasiči podle mluvčího Miroslava Poláka kvůli silnému větru žádné výjezdy neměli.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 10:44|

Soud podmíněně zastavil stíhání obžalovaných v případu výbuchů v Poličských strojírnách

Okresní soud ve Svitavách podmíněně zastavil stíhání všech obžalovaných v případu výbuchu v Poličských strojírnách. České televizi to sdělila předsedkyně senátu Eva Kotalová. Obžalovaní se mimo jiné přiznali k pochybení a uhradili vzniklou škodu. Tři zaměstnanci a jedna právnická osoba byli obžalovaní z obecného ohrožení z nedbalosti. Série explozí v roce 2017 zranila devatenáct lidí, 120 lidí se muselo evakuovat a materiální škoda dosáhla zhruba 25 milionů korun.
19. 9. 2022|

Po čtyřech a půl letech policie ukončila vyšetřování výbuchu v Poličce

Po čtyřech a půl letech policie ukončila vyšetřování výbuchu v Poličských strojírnách. Podala návrh obžaloby na tři fyzické a jednu právnickou osobu. Obvinění byli seznámeni s výsledky vyšetřování, obžaloba k soudu dosud podána nebyla, uvedla okresní státní zástupkyně ze Svitav Gabriela Chalupníková.
12. 11. 2021|

Meteorologové varují před silným větrem v noci na pondělí na některých místech

V části Česka hrozí od nedělního večera do pondělního rána opět silný vítr. V nárazech může mít rychlost kolem 70 kilometrů za hodinu. Varování s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Frýdlantsko, Jesenicko, Krnovsko a čtveřici okresů na jihu Pardubického kraje. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 15:06|

Polička chce proměnit les okolo sjezdovky. V Liboháji mají vzniknout singletraily nebo tůně

Polička na Svitavsku připravuje úpravu lesoparku Liboháj na rekreační příměstský park. Z iniciativy skupiny místních obyvatel již vznikl koncept architektonicko-krajinářské studie, kterou město zaplatilo. Veřejnost se s ní bude moci seznámit 24. června. Úpravy vycházejí z veřejné debaty, která se uskutečnila minulý rok, řekl Jakub Kastner z občanské iniciativy Fénix Polička.
21. 5. 2021|

Obyvatelé Poličky podali trestní oznámení kvůli kontaminované vodě

Obyvatelé Poličky podali trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli znečištěné vodě, kvůli které na začátku srpna onemocněly stovky lidí. Policisté ale upozorňují, že v podobných případech vyšetřování často vyjde naprázdno a viníka se najít nepodaří. Ani úřady zatím nedošly k závěru, že by za kontaminaci byl zodpovědný konkrétní člověk.
1. 10. 2019|

Dříve kontaminovaná voda v Poličce je čistá, experti zjišťují, odkud se znečištění vzalo

Vzorky vody odebrané v pátek z vodovodní sítě v Poličce na Svitavsku již neprokázaly přítomnost bakteriálních indikátorů fekálního znečištění ani vysoce infekční norovirů. Ty byly zjištěny v předchozích odběrech. Na noroviry se provádí ještě dodatečné testy. Ve městě za poslední týdny onemocněly průjmem desítky lidí.
12. 8. 2019|

V pitné vodě v Poličce byly nalezeny infekční noroviry

Ve vodovodní síti v Poličce na Svitavsku prokázaly rozbory přítomnost norovirů. Ty způsobují zvracení a průjmy, jsou přitom rezistentní vůči chloru. Původ znečištění pitné vody je zatím nejasný. Lidé by ji měli preventivně převařovat.
8. 8. 2019Aktualizováno8. 8. 2019, 14:33|

Průjem i zvracení. Vodu v Poličce zamořily bakterie

Desítky lidí v Poličce na Svitavsku musely vyhledat pomoc lékaře poté, co se napili vody z místního vodovodu. Potíže měli hlavně děti a senioři. Kvůli výskytu zdravotních komplikací v Poličce nechala vodárenská společnost VHOS odebrat kontrolní vzorky pro mikrobiologické a virologické vyšetření.
7. 8. 2019|