TÉMA

Nagasaki

Japoncům „Barbenheimer“ vtipný nepřišel. Jejich země si připomíná výročí jaderného útoku

Hirošima si v neděli připomněla 140 tisíc obětí amerického jaderného útoku z 6. srpna 1945. Na pietním aktu k události, při níž v naprosté většině zemřeli civilisté, zazněly výzvy k jadernému odzbrojení. Kina v Japonsku zatím nepromítají americký film Oppenheimer, jenž se vrací k okolnostem vývoje této bomby. Japonská filiálka studia Warner Bros. také v nezvyklém veřejném prohlášení kritizovala svoji mateřskou společnost z podpory fenoménu „Barbenheimer“.
8. 8. 2023|

Bláznovství, označil starosta Hirošimy zastrašování jadernými zbraněmi

Hirošima si v neděli připomněla 140 tisíc obětí amerického jaderného útoku z 6. července 1945. Guvernér japonské prefektury Hirošima Hidehiko Juzai zároveň kritizoval stupňující se výzvy k posílení jaderných odstrašovacích prostředků po celém světě v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a výhrůžkami Ruska, že je připraveno atomové zbraně použít. Starosta Hirošimy Kazumi Macui jaderné zastrašování označil za bláznovství.
6. 8. 2023|

Riziko jaderného konfliktu vzrostlo, Kreml ale zatím jen zastrašuje, míní odborník

Sedmasedmdesát let od svržení jaderných bomb na japonská města Hirošima a Nagasaki opět eskaluje riziko nasazení atomového arzenálu. Rusko přerušilo americké inspekce svých jaderných základen, s nimiž počítá smlouva Nový START. Moskva tvrdí, že jen reaguje na podobné překážky z americké strany.
10. 8. 2022|

Hirošima si připomněla 76 let od svržení bomby, olympionici se k minutě ticha nepřipojí

Japonská Hirošima si minutou ticha připomněla 76 let od okamžiku, kdy američtí letci koncem druhé světové války na město svrhli atomovou bombu. Pietní akci stejně jako loni poznamenala pandemie covidu-19, byla menší než v minulosti. Zástupci Hirošimy prosili, aby minutu ticha drželi i účastníci olympijských her v Tokiu, Mezinárodní olympijský výbor (MOV) to ale odmítl, napsala agentura DPA.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 09:12|

Před 75 lety podepsali japonští fašisté kapitulaci. Závazek „navždy se vzdát války“ má země v ústavě dodnes

Před 75 lety na palubě americké bitevní lodě Missouri podepsalo fašistické Japonsko bezpodmínečnou kapitulaci. Tím se definitivně uzavřela smutná kapitola moderních dějin – druhá světová válka. Porážka císařství vedle liberalizace národa přinesla i úplnou paralýzu armády na desítky následujících let. Japonsko se vzdalo války jako nástroje k urovnání mezinárodních sporů a působnost vojenských složek byla až donedávna výhradně obranného charakteru.
2. 9. 2020|

Japonsko si připomíná 75. výročí jaderného útoku na Nagasaki. Piety se zúčastnilo pět set lidí

Japonské Nagasaki si připomnělo sedmdesát pět let od svržení atomové bomby přezdívané „Fat Man“ (Tlouštík), která na konci druhé světové války zpustošila město a zabila přes 70 tisíc civilistů. Tisíce zemřely později na následky zranění a radiace. Kvůli koronaviru se letošní ceremonie mohlo přitom účastnit jen pět set osob. Přeživší jaderného útoku mluvili znovu o nutnosti zákazu jaderných zbraní.
9. 8. 2020|

Ohnivá koule smetla vše, co jí stálo v cestě. Před 75 lety seslali Američané na Hirošimu atomovou zkázu

V pondělí 6. srpna 1945 se vysoko nad Hirošimou objevil stříbřitý bombardér amerického letectva pojmenovaný Enola Gay. Ze svých útrob v osm hodin a čtrnáct minut ráno vypustil podlouhlý předmět. O minutu později už uranová bomba Little Boy (Chlapeček) nekompromisně zničila téměř celé přístavní město.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 22:09|

„Hirošima se vzpamatovala a stala se symbolem míru.“ Japonci uctili oběti atomové bomby

Minutou ticha a apelem na japonskou vládu k podepsání dohody OSN o zákazu jaderných zbraní si zhruba tisícovka lidí v japonské Hirošimě připomněla 75 let od výbuchu atomové bomby. Vzpomínková akce musela být drasticky omezena kvůli současné koronavirové krizi, připomínají zahraniční média.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 15:39|

Jak zabíjela atomová bomba. Radiace nebyla to nejhorší

Když před 75 lety dopadla na Hirošimu první atomová bomba, změnilo to svět i podstatu válek. Řetězová reakce této zbraně totiž byla schopná zabíjet mnohem účinněji, než to do té doby kdokoliv dokázal.
6. 8. 2020|

Před 75 lety čekala Enola Gay s Chlapečkem na pokyn ke startu. Pak přinesla do Hirošimy zkázu

Zatímco se celá Evropa radovala z konce druhé světové války, boje v Tichomoří nadále pokračovaly s plnou intenzitou. Spojené státy dobývaly ostrovy obsazené Japonskem, ale místní vláda se nemínila vzdát. Američané nicméně už v té době měli k dispozici novou ničivou zbraň, kterou se odhodlali použít.
5. 8. 2020|

Papež vyzval v Nagasaki k jadernému odzbrojení. Mír nevznikne z odstrašování, řekl

Papež František v japonském městě Nagasaki vyzval ke globálnímu jadernému odzbrojení. Vlastnictví jaderných zbraní je podle něj neospravedlnitelné, šíří strach, nedůvěru a nepřátelství. Jejich použití později v Hirošimě označil za zločin. Nagasaki a Hirošima jsou jediná dvě světová města, která se stala terčem jaderného útoku, když na ně Spojené státy svrhly na konci druhé světové války atomové bomby. Zahynulo tehdy přes 200 tisíc lidí, další statisíce umírali postupně na následky výbuchu a ozáření.
24. 11. 2019Aktualizováno24. 11. 2019, 16:34|

Papež v Japonsku navštíví Hirošimu a Nagasaki. Setká se i s lidmi zasaženými havárií ve Fukušimě

Papež František přiletěl do Japonska, aby tam podobně jako v Thajsku, odkud přicestoval, povzbudil místní katolickou menšinu. Kromě Tokia navštíví i Hirošimu a Nagasaki, města zničená na konci druhé světové války jadernými útoky. Je to první návštěva hlavy katolické církve v Japonsku po 38 letech, naposledy tuto zemi jako první papež navštívil Jan Pavel II. v roce 1981.
23. 11. 2019|

Hirošimu si Američané vybrali, aby co nejlépe prozkoumali účinky jaderné bomby, říká historik

Japonsko si připomíná čtyřiasedmdesát let od chvíle, kdy americký letoun shodil jadernou pumu na Hirošimu. Výbuch a následná radiace zabily 140 tisíc lidí. O tři dny později pokračovala zkáza v Nagasaki. Teprve atomové bomby ale přiměly japonskou armádu ke složení zbraní a ukončily druhou světovou válku.
6. 8. 2019|