TÉMA

Nové Město

Centrem Prahy proběhli závodníci. Řada nevydržela vedro, záchranáři aktivovali traumaplán

Neobvyklou dohru má Pražský půlmaraton. Po závodu v ulicích města aktivovala záchranná služba traumaplán, protože velké množství běžců mělo zdravotní potíže. Běh totiž provázelo neobvykle teplé počasí. Traumaplán byl asi po dvou hodinách ukončen. Kvůli závodu byla také rozsáhlá dopravní omezení včetně krátkodobých výluk tramvají. Nejdéle byla dopravně ochromená část Holešovic –na Bubenském nábřeží u tržnice, kde byl start a cíl půlmaratonu, trvala uzavírka až do večera.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 20:50|

Rozsáhlá uzavírka v Legerově přeměnila pražskou magistrálu na parkoviště. Auta postávala už od Pankráce

Mimořádně dlouho se v pátek ráno zdrželi řidiči, kteří projížděli Prahou po severojižní magistrále směrem na sever. V Legerově zbyl kvůli havarijnímu stavu kanalizace pod ní mezi náměstím I. P. Pavlova a křižovatkou s Žitnou jen jeden jízdní pruh. Na jednom z nejvytíženějších míst v zemi objevili dělníci pod silnicí velkou dutinu. Kolona způsobila zdržení přes tři čtvrtě hodiny. Rozsáhlé omezení v Legerově potrvá nejméně do neděle.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:27|

Linku A ochromí víkendová výluka, metro nepojede mezi Dejvickou a Můstkem

Na víkend se zastaví metro A pod historickým centrem Prahy. Nebude jezdit mezi stanicemi Dejvická a Můstek, neobslouží tedy Hradčany, Malou Stranu, Staré a převážně ani Nové Město. Jako náhradu zavede dopravní podnik tramvajové linky XA a 35 a částečně pomohou i prodloužené autobusy 107 a 147.
29. 9. 2023|

Metro C bude mít o víkendu výluku. Z Holešovic na Nové Město pojedou náhradní tramvaje

O víkendu opět nebude jezdit pražské metro na trase C přes stanici Florenc. Městský dopravní podnik stanici rekonstruuje, většinu prací dělá za provozu, ale o vybraných víkendech provoz přerušuje. Cestující proto musí cestovat z Holešovic na Nové Město náhradními tramvajovými linkami.
22. 9. 2023|

Pošta vybrala kupce budovy na Pankráci a chystá sérii dalších prodejů. Nabídne i své ústředí

Česká pošta vydražila budovu, v níž sídlí její pobočka na pražské Pankráci. Prostory chce nicméně státní podnik využívat dál. Stejně tak počítá s tím, že bude dál poskytovat své služby na hlavní poště na Novém Městě, i když palác, v němž pošta sídlí, se chystá rovněž prodat. Vedení pošty je přesvědčeno, že se podniku vyplatí si prostory pronajímat.
21. 9. 2023|

152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů

Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|

Chystá se rozšíření modrých zón v Praze 2. V některých ulicích by zaparkovali jen rezidenti

V Šumavské, Kladské nebo třeba v oblasti pod Nuselským mostem by podle záměru Prahy 2 měli v budoucnu zaparkovat jen rezidenti. Radní městské části poslali návrh změn parkovací komisi hlavního města. Ta o nich rozhodne na zasedání 8. ledna. Nutnost rozšíření modré zóny podle mluvčí Prahy 2 Andrey Zoulové vychází z analýzy Technické správy komunikací (TSK). Ukázala, že obyvatelé některých částí Prahy 2 – například Vinohrad – často nemají kde zaparkovat.
19. 12. 2019|
Události komentáře

Čím vyprovokovali konšelé dav k defenestraci? Je otázka, jak jsou prameny věrné, říká historička

Před 600 lety zahájili na Novém Městě pražském stoupenci kalichu svoji revoluci. Začala krvavě vyhozením konšelů z oken radnice. Jak přesně to bylo, sice popisuje několik pramenů a dlouhá řada historických prací, ale v některých podrobnostech nemají historici jasno. O událostech 30. července 1419 i výzkumu středověkých dějin hovořila v Událostech, komentářích Eva Doležalová z Historického ústavu Akademie věd. Rozhovor s ní vedl Jakub Železný.
30. 7. 2019|

Z okna na hroty kopí dopadlo před 600 lety sedm konšelů. Začaly husitské války

Zdá se to poněkud barbarské, ale před staletími nebylo zase tak nevídané, že řešením politických sporů bylo slabší – míněno fyzicky slabší – stranu vyhodit z okna. K nejznámějším defenestracím patří dvě z těch pražských, a přestože z celoevropského pohledu byla nejspíše významnější ta z roku 1618 (lze ji vnímat jako úvod třicetileté války), pro české země byla neméně zásadní defenestrace, ke které došlo o 199 let dříve. Pražská defenestrace z 30. července 1419 bezprostředně předznamenala husitské války, které celým královstvím – a nejen jím – zmítaly další půldruhé dekády.
30. 7. 2019|