TÉMA

Asociace hotelů a restaurací

V Česku se loni ubytovalo 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více

V České republice se loni ubytovalo přibližně 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více. Počet hostů také mírně, o dvě destiny procenta, překonal předcovidový rok 2019. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na úroveň roku 2019 naopak nedosáhl počet přenocování, byl nižší o 1,8 procenta. Loni hosté v Česku strávili 56 milionů nocí, což bylo meziročně o 10,7 procenta více.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 20:34|

V restauracích se mění chování hostů. Ty vesnické řeší existenční problémy

Restaurace hlásí úbytek poledních strávníků. Lidé totiž navzdory pomalejší inflaci stále váhají s útratami. Zároveň se mění chování stálých hostů restaurací. Ti omezují frekvenci večerních návštěv, nebo konzumují méně než v minulosti. Záleží ale na konkrétním místě. Prakticky všechny hospody ale zdražily. Kvůli rostoucím nákladům i kvůli zvýšení DPH u točeného piva.
4. 2. 2024|

Opozice kritizuje možné úpravy DPH, vláda by prý měla hledat úspory. Dle Fialy jde jen o podklady

Opoziční hnutí ANO a SPD kritizují návrhy dvou sazeb daně z přidané hodnoty (DPH), které navrhuje ministerstvo financí. Dle předsedy SPD Tomia Okamury je nutné hledat úspory zejména ve výdajích státního rozpočtu. Vláda potvrzuje, že nemá žádnou vizi, a testuje, co lidé snesou, míní první místopředseda ANO Karel Havlíček. Návrhy na úpravu DPH projednají lídři koaličních stran v dubnu. STAN a KDU-ČSL se kloní ke třem sazbám, například Piráti pak nepodporují zvýšení spodní sazby na čtrnáct procent. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nejsou zveřejněné materiály finální návrh, ten vláda představí za měsíc.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 21:40|

Ministerstvo průmyslu povolí teplárnám topit i jinak než plynem. Teplota zůstává neměnná, ujistil Síkela

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí situaci předcházení stavu nouze v teplárenství. Znamená to, že od 5. září budou moci teplárny používat bez rizika pokut jiné palivo než zemní plyn, řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Chce se zaměřit hlavně na zranitelné zákazníky, urychlí tak definici těchto zákazníků. Vláda se také zabývala možností založit státního obchodníka s energiemi, který by mohl pomoci s nákupem energií například pro kraje nebo nemocnice.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 18:37|

Neočkovaní budou moci do restaurace, rozhodl soud. K 9. únoru vláda zruší covidové certifikáty

Nejvyšší správní soud zrušil povinné prokazování se očkováním nebo potvrzením o prodělání covidu-19 v restauracích, klubech, hernách či v hotelech. Pokud ministerstvo zdravotnictví nařízení neupraví, přestane za sedm dní platit. Soud argumentoval tím, že resort nemá pro podobné opatření oporu v takzvaném pandemickém zákoně. Vláda ve středu večer oznámila, že ke středě 9. února zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb a vstup na kulturní, sportovní a další akce.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 22:33|

Tuzemským hoteliérům chybí hosté i kompenzační programy

Hotely a ubytovací zařízení se potýkají s nedostatkem klientů. Provozovatelé se shodují, že je zasáhla další ekonomická krize. Kvůli zpřísnění protiepidemických opatření turisté znovu ruší své pobyty. Obsazeno tak mají maximálně z dvaceti procent.
11. 1. 2022|

Aplikace eRouška končí. Upozorňovala na rizikové kontakty, prý už ale není třeba

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo provoz mobilní aplikace eRouška, která upozorňovala na riziková setkání s lidmi nakaženými covidem-19. S ohledem na proočkovanost, další nástroje a vývoj epidemie už aplikace není nadále potřeba, uvedl na Twitteru tým eRoušky. Vláda rozhodla, že příští týden se povinné testování ve školách rozšíří o dalších třiadvacet okresů, celkem se tak žáci a studenti budou testovat v 31 okresech. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) však kritizoval ministerstvo zdravotnictví, že nemá jasnou stategii pro fungování škol.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 22:51|

Ochromený cestovní ruch vyhlíží podzimní prázdniny. Láká na zážitkové balíčky a nižší ceny

Podzimní prázdniny se blíží a více než polovina Čechů je chce strávit v tuzemsku. Před rokem čelil cestovní ruch tvrdému lockdownu, dopady cítí doteď. Čeští hosté v srpnu tvořili přes dvě třetiny klientely v tuzemských hotelech a penzionech – víc než v posledním roce před covidem. Restaurace jsou někdy i během oběda poloprázdné. I proto majitelé letos velmi nervózně vyhlížejí nadcházející podzimní volno.
18. 10. 2021|

V Česku procitá cestovní ruch, návštěvnost je ale oproti roku 2019 jenom třetinová

V tuzemských hotelech, penzionech a kempech se ve druhém kvartálu letošního roku ubytovalo 1,6 milionu hostů, meziročně o 51,3 procenta více. Návštěvnost se tak po pěti čtvrtletích dostala do kladných čísel, i když ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 stále nedosahuje ani třetiny objemu návštěv, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Poprvé od konce roku 2019 stouply poskytovatelům služeb také tržby.
9. 8. 2021Aktualizováno9. 8. 2021, 20:34|

Restaurace, hotely i další služby postupně začínají zvyšovat ceny. I kvůli zdražení materiálů

S otevřením zahrádek už některé restaurace zvýšily ceny, především u piva. Ty, které zatím váhají, se bojí o zákazníky. Po znovuotevření je totiž potřebují získat zpět. Podobně uvažují i hoteliéři. Ceny porostou nejdřív v turisticky atraktivních oblastech, například na horách nebo v lázních. Češi si ale budou muset připlatit i za kosmetické služby, masáže nebo kadeřníka.
24. 5. 2021|

SeČTeno z Královéhradecka: V uzavřených oblastech zkrachuje pětina firem, tvrdí Hospodářská komora

Značná protiepidemická omezení dopadla i na Královéhradecký kraj, který je zemědělsko-průmyslovým regionem s bohatě rozvinutým cestovním ruchem. Jeho součástí je i jedna z nejvíce postižených oblastí Česka, uzavřený okres Trutnov. V kraji navíc zkrachovala jedna z velkých českých firem, Kara Trutnov, její majitel dal do souvislostí šíření nákazy a úbytek zákazníků. V ohrožení jsou podle průzkumu Hospodářské komory i další podnikatelé. Vytížené jsou také nemocnice, královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS) proto jedná o pomoci s Polskem. Dopadům pandemie v tuzemských regionech se věnuje pořad České televize SeČTeno.
19. 2. 2021Aktualizováno19. 2. 2021, 17:59|

Vláda bude jednat s hotely o přijetí některých pacientů z nemocnic i domácností

Uvolnit lůžkové kapacity v nemocnicích a pomoci rodinám separovat nakažené od zdravých. To  jsou hlavní důvody, proč chce vláda využít volné kapacity v hotelích. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) leží aktuálně v nemocnicích zhruba 800 lidí, kteří bezprostřední lékařskou péči nepotřebují a mohli by být přemístěni jinam.
9. 10. 2020|

Turistů v Česku přibývá, letos by jich mohlo být přes 22 milionů. Ne všechna místa to vítají

Turistická sezona právě vrcholí. Agentura CzechTourism věří, že se počet turistů, kteří navštíví Česko a stráví tu minimálně jednu noc, přehoupne vůbec poprvé přes 22 milionů. Nejvíc lidí přijíždí tradičně z Německa, zájem o české památky ale roste mezi obyvateli Číny. Jejich počty se rok od roku zvyšují o desítky procent a už nyní čínští turisté svým počtem přeskočili ty z Ruska nebo Spojených států.
28. 7. 2019|