TÉMA

Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti

Přes čtyřicet procent dospělých v Česku zkusilo nelegální drogy. Kampaň Zkratky chce zvýšit povědomí o závislosti

Přes čtyřicet procent Čechů starších patnácti let podle průzkumu k nové preventivní kampani Zkratky přiznává, že minimálně jednou v životě zkusilo nelegální drogu. Osmdesát procent respondentů odpovědělo, že chápe, že drogy někdo vyzkouší, a třetina jejich rekreační užívání schvaluje. Preventivní kampaň České asociace pojišťoven (ČAP) a Policie ČR s názvem Zkratky si dává za cíl zvýšit povědomí o látkových závislostech a dopadech dlouhodobé konzumace drog a podpořit informovaná rozhodnutí.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 20:17|

Hráči loni prohráli v hazardu téměř 54 miliard, o třetinu více než v předchozím roce

Hráči v Česku prohráli loni v hazardních hrách 53,8 miliardy korun. Je to o 14,4 miliardy víc než v roce 2021, tedy téměř o 37 procent. Celkem minulý rok lidé vsadili 759,3 miliardy korun. Ve srovnání s covidovým rokem 2020 je to téměř dvojnásobek. Vyplývá to ze zprávy o hazardu za rok 2022. Dokument a hlavní zjištění na tiskové konferenci představil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a šéfka Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.
27. 6. 2023|

S alkoholem se v Česku ročně pojí až sedm tisíc úmrtí. Dopady pití vyjdou na 55 miliard

Téměř desetina dospělých v Česku denně pije alkohol. Je to kolem devíti set tisíc lidí. Asi 1,5 milionu žen a mužů popíjí rizikově. Zatímco závislí muži častěji pijí lihoviny a pivo, ženy víno. Síť pomoci a služeb je nedostatečná, přičemž se léčí asi třicet tisíc lidí. V souvislosti s alkoholem ročně zemře asi šest až sedm tisíc lidí. Ztráty a dopady závislosti na alkoholu experti vyčíslili až na 55 miliard korun ročně. Vyplývá to z výroční zprávy o závislostech. Výsledky v pondělí představila šéfka Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 20:40|

Odborníci dokončují pravidla regulace kratomu. V Česku je zatím prodej návykové látky neomezený

Pokračuje diskuse o regulaci kratomu. Povzbuzující látka, která podle adiktologů může způsobovat závislost často i u dětí, totiž zatím v Česku nepodléhá kontrole a je volně dostupná v prodejnách i automatech. Meziresortní tým kvůli jeho účinkům jednal s lékaři i zastánci této látky.
4. 2. 2023|

Téměř půl milionu lidí v Česku hrozí závislost na digitálních technologiích

Podle odborných odhadů hrozí v Česku 445 tisícům lidí starších patnácti let závislost na mobilních telefonech, sociálních sítích či on-line hrách. Informuje o tom zpráva o digitálních závislostech za letošní rok, kterou v úterý schválila vládní rada pro koordinaci politiky v oblasti závislostí.
12. 7. 2022|

Léčba žloutenky typu C stojí jako nové auto. Když se neléčí, může skončit transplantací jater

Žloutenka je větší zabiják než HIV nebo malárie. Na její rizika má upozornit Světový den hepatitidy, který letos připadl na neděli. V Česku je nejvíc hlášených případů žloutenky typu B a C, které jsou přenosné hlavně krví. Druhá jmenovaná má nejméně příznaků, nedá se proti ní očkovat a často se odhalí až s vážným onemocněním jater.
28. 7. 2019|

V Česku užívají nad míru léky proti bolesti nebo úzkosti statisíce lidí. Odvykání je těžké jako od heroinu

Statisíce Čechů propadly podle lékařů práškům proti bolesti a mnozí jsou na nich závislí. Nadužívané jsou tablety na spaní, uklidnění nebo léky proti úzkosti. Boj s příliš častým užíváním pilulek, hlavně sedativ a hypnotik, je proto jednou z priorit nové národní strategie protidrogové politiky.
27. 7. 2019|