TÉMA

Innsbruck

Sníh v Evropě stále komplikuje dopravu. V Rakousku pod lavinou zahynul český lyžař

Jednapadesátiletý český lyžař v neděli odpoledne zahynul pod lavinou v rakouském lyžařském středisku Mölltaler Gletscher. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na policii ve spolkové zemi Korutany. Kromě této tragické události sníh komplikuje i dopravu. Cestující z mnichovského hlavního nádraží musí až do pondělí počítat s rozsáhlými omezeními, upozornila mluvčí Deutsche Bahn (DB). Mnichovské mezinárodní letiště v neděli již obnovilo provoz, nadále však budou trvat omezení. Například spoje mezi Mnichovem a Prahou jsou zrušené i v neděli. Nelétá se ani mezi Prahou a Amsterdamem. Tamní letiště Schiphol zrušilo desítky příletů a odletů.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 21:29|

Koupaliště na Slovensku zdevastovala větrná smršť, rakouské Alpy zasáhla místy stoletá voda

Evropa čelí extrémnímu počasí. Na jihu Slovenska větrná smršť poničila oblíbené termální koupaliště Podhájska. Převrátila i karavan, ve kterém podle médií byla rodina z Česka se dvěma malými dětmi, jedno z nich skončilo s otřesem mozku v nemocnici. Podle meteorologů se ale tornádo nepotvrdilo – šlo o takzvaný downburst, který vzniká ze silného sestupného proudu bouře či bouřkového systému. Rakousko pak zasáhly ničivé bleskové povodně.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 14:46|

Při nedělním pádu laviny v Rakousku se zranili čtyři lidé. Nikdo se již nepohřešuje

Při nedělní lavině v západorakouské spolkové zemi Vorarlbersko se zranili čtyři lidi, z toho jeden vážně. Úřady v noci na pondělí oznámily, že už nikoho nepohřešují, uvedla agentura DPA. Záchranné jednotky v pondělí ale znovu do terénu vyrazily, aby definitivně potvrdily, že se pod lavinou nikdo nenachází. Kolem poledne záchranáři oznámili, že skutečně nikoho dalšího nenašli.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 12:50|

Van der Bellen obhájil prezidentství už v prvním kole, říkají rakouské prognózy

Dosavadní rakouský prezident Alexander Van der Bellen byl již v prvním kole prezidentských voleb znovu zvolen hlavou státu. Vyplývá to z předběžných výsledků voleb, které tak potvrzují prognózy agentur ARGE a SORA. Van der Bellen získal podle agentur 54,6 procenta hlasů. Jeho největším rivalem byl kandidát pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), šedesátiletý advokát Walter Rosenkranz, který získal 19,1 procenta hlasů.
9. 10. 2022Aktualizováno9. 10. 2022, 21:22|

Na Vltavě se rozezněl Zvon #9801. Trvalé umístění časem najde symbolicky na Rohanském ostrově

Na pontonu u pražského Smetanova nábřeží umístili zvoníci ze spolku Sanctus Castulus velký památeční Zvon #9801 připomínající osud zvonů, které za druhé světové války odvezli nacisti z protektorátu Čechy a Morava do Německa. Na nynějším místě u takzvaného čapadla bude zvon nejméně do konce září, poté se na pontonu přesune jinam. V budoucnu, předběžně od roku 2024, má být zvon trvale ve zvonici na Rohanském ostrově.
28. 8. 2022|

Prázdniny jsou na vrcholu. Řidiče po Evropě čekají kolony a několikahodinová zpoždění

Silniční zácpy ochromily některé silniční tahy v Evropě. Se začátkem prázdninové sezony v Británii je situace nejhorší na přístupových cestách do přístavů, které zajišťují transfer do Evropy, zejména v Doveru. Ani na druhé straně Lamanšského průlivu neproudí doprava hladce, hlavně kolem velkých francouzských měst. Potíže jsou také na hlavních alpských nebo jadranských tazích.
23. 7. 2022|

Zemřel první ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz

Ve věku 74 let zemřel premonstrát a první ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. V městské nemocnici Ostrava podlehl dlouhé nemoci. Oznámil to mluvčí ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda.
17. 2. 2022|

Před 80 lety do Československa zamířil první parašutista. Chybou navigace seskočil až u Itálie

Dva roky po obsazení českých zemí nacisty se exilová vláda v Londýně snažila pomoct domácímu odboji seskoky parašutistů. Před 80 lety na jaře roku 1941 vrcholila ve Velké Británii příprava prvního československého výsadku do okupované vlasti. Operace dostala krycí název Benjamin.
15. 3. 2021|

Pandemie ve světě: V USA zemřelo nejvíc lidí v historii. Rakušané plošně očkují okres kvůli mutaci

V USA se loni kvůli pandemii covidu-19 meziročně zvýšila úmrtnost o 15 procent. Zemřelo nejvíc lidí v historii záznamů, což souvisí i s rostoucí populací. Vyplývá to z chystané zprávy Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). V tyrolském okrese Schwaz začalo kvůli šíření jihoafrické varianty plošné očkování. V Bratislavě postavili očkovací centrum, Dánové a Norové přerušili vakcinaci látkou od AstraZeneca. Polsko i Maďarsko hlásí dosud nejvyšší přírůstky nakažených. Proticovidová vakcína americké firmy Novavax dosahuje proti původní verzi koronaviru 96procentní účinnosti, ukázala analýza dat z testu v Británii.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 23:39|

Imunita po prodělaném covidu přetrvává minimálně půl roku, ukazuje studie z Rakouska

Imunita získaná po prodělaném covidu-19 je poměrně stabilní, ukazuje rakouská studie na obyvatelích tyrolského střediska zimních sportů Ischglu. U 90 procent těch, u nichž byly protilátky potvrzeny loni v dubnu, byla také v listopadu zjištěna imunita vůči infekci, dokládá studie, kterou zveřejnila lékařská univerzita v Innsbrucku.
18. 2. 2021|

Chirurgickými principy inspiroval Eduard Albert svět. Byl uznávaným lékařem, ale psal i básně

Před 180 lety se narodil jeden z nejvýznamnějších českých chirurgů Eduard Albert. Uznávaný byl také jako básník nebo politik. Své poznatky šířil mezi mladé lékaře i studenty. Jeho jméno dodnes nese pražský komplex budov Univerzity Karlovy. Právě tam se snaží připomenout Albertovo dílo novými publikacemi.
20. 1. 2021|

Olympiáda se v Tokiu letos nekonala. Není ale první, v minulosti byly proti světové války

Měl to být svátek sportu. V japonském Tokiu se po 56 letech měly konat znovu letní olympijské hry. Pandemie ale byla proti a nejsledovanější globální událost roku odsunula o rok. Není to ale poprvé. V novodobé historii olympiád se v několika případech zrušily Hry úplně, jindy měnily pořádající zemi a ve dvou případech se konaly v podstatě „jen“ pro část světa. Důvodem byla vždy politika, letos ale bezprecedentně situace týkající se zdraví.
30. 12. 2020|

Děti mohou hrát při šíření covidu zásadní roli, ukazují výzkumy z podzimní vlny

Rozsáhlá studie z Rakouska popsala, že nový koronavirus je schopen nakazit značné množství školáků i učitelů. K podobným závěrům došla v poslední době řada dalších výzkumů z jiných zemí. Shodují se na tom, že přestože děti nemusí vykazovat žádné příznaky covidu-19, hrají v šíření viru významnou roli.
14. 12. 2020|

Zemřel významný plastický chirurg Ladislav Bařinka, autor 22 patentů v Česku

Ve věku 93 let zemřel v úterý 28. července po dlouhé nemoci významný plastický chirurg Ladislav Bařinka, emeritní profesor Kliniky plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. ČTK to v sobotu oznámila jeho dcera Dagmar. V roce 2012 dostal Bařinka státní vyznamenání, medaili Za zásluhy.
1. 8. 2020|

Kostel svatého Havla v Praze dostane nový zvon. Na internetu se na něj složili turisté

Na konci června by se měl kostel svatého Havla na pražském Starém Městě dočkat nového zvonu. Lidé se na něj složili minulý rok v crowdfundigové kampani. Do sbírky, pořádané tvůrci průvodcovských videí Honest Guide, přitom přispěli hlavně cizinci. Celkem se vybralo více než 200 tisíc korun.
31. 5. 2020|

Německo na prahu epidemie. Vychovatelka má koronavirus, děti zůstanou doma

Nový koronavirus dál trápí Evropu. V Severním Porýní-Vestfálsku onemocněla žena, která pracuje jako vychovatelka ve školce. Dětem z tohoto zařízení a jejich rodičům úřady nařídily, aby zůstali doma. Podle německého ministra zdravotnictví je země na prahu epidemie. První případy nákazy hlasí Řecko, Severní Makedonie, Norsko a Rumunsko. Ve Francii nemoci podlehl druhý člověk.
26. 2. 2020Aktualizováno26. 2. 2020, 23:19|

První nemocné koronavirem hlásí Rakousko, Švýcarsko, Chorvatsko

Rakousko má první dva nemocné koronavirem. U dvojice Italů žijících v Innsbrucku infekci potvrdily testy. Prvního nemocného hlásí i Chorvatsko, podle vlády se jedná o mladíka ze Záhřebu, který se vrátil z cesty do Milána. Nákazu novým typem koronaviru registrují i úřady ve španělském Katalánsku a ve Švýcarsku.
25. 2. 2020Aktualizováno25. 2. 2020, 20:24|

Náročná cesta na jih Evropy. Řidiči od rána musí počítat se zdržením

Řidiče, kteří se vydají směrem na jih Evropy, čeká náročná cesta. Poslední červencový víkend tradičně patří k těm nejhorším dnům v roce na alpských dálnicích směrem k moři. Řadě evropských škol totiž začínají prázdniny. Už dopoledne musel být uzavřen Gotthardský tunel mezi Švýcarskem a Itálií – a to kvůli porouchanému vozidlu.
27. 7. 2019|