TÉMA

Tatry

Medvěd pronásledoval na Slovensku pár z Běloruska, žena zemřela

Mrtvou jednatřicetiletou ženu z Běloruska našli v pátek v podvečer slovenští policisté na západní straně Demänovské doliny v Nízkých Tatrách nedlouho poté, co obdrželi hlášení, že v oblasti pronásleduje dva lidi medvěd. Napsal to server listu Sme. Podle policie žena zřejmě zahynula při pádu z výšky.
16. 3. 2024|

Koncern Volkswagen očekává návrat k předkrizovému stavu v roce 2022

Automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, očekává překonání krize vyvolané koronavirem v roce 2022. V pondělí to během konferenčního hovoru s ekonomy a novináři prohlásil šéf podniku Herbert Diess. Člen představenstva koncernu zodpovědný za finance Frank Witter předpokládá návrat do předkrizového stavu na klíčových trzích v letech 2022 až 2023.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 16:33|

Čech a Slovák spojili síly při vzniku unikátní fotografie. Ocenila ji NASA i BBC

Společný snímek českého fotografa a astronoma Petra Horálka a slovenského fotografa Tomáše Slovinského spojuje v jedné mozaice kometu v různých polohách z několika koutů světa. Mozaiku doplňuje panorama pohoří Vysoké Tatry, nad které autoři kometu symbolicky umístili. Fotografii ocenila NASA i BBC.
2. 11. 2020|

Vše pro turisty, nebo ochrana přírody především? Slovensko řeší, co dál s Tatrami

Na Slovensku se v posledních týdnech diskutuje o tom, jak by měla vypadat budoucnost Tatranského národního parku (TANAP). Mluví se zejména o rovnováze mezi potřebami turistiky a ochranou přírody. Na skutečnost, že národní park nemá jasně daná pravidla rozvoje, upozornila diskuze o návrhu nového územního plánu pro Štrbské Pleso.
13. 8. 2020|

Češi letos ve velkém zamířili do Tater. Pomoci jim tam může nová aplikace v mobilu

Letní turistická sezona ve Vysokých Tatrách zatím vypadá slibně. Ve velkém počtu přijíždějí i Češi. Ti jsou tradičně nejpočetnější zahraniční klientelou na Slovensku. Pohyb v horách jim usnadní nová aplikace českého autora.
28. 7. 2020|
Počasí

Víkendové bouřky přinesly „rudé skřítky“. Nadoblačné blesky pozorovalo několik fotografů

Bouřky, které zasáhly střední Evropu, nabídly také výjimečné meteorologické jevy. Nad Českou i Slovenskou republikou pozorovatelé zachytily rudé blesky, jimž se říká „rudí skřítkové“.
16. 6. 2020|

Čaputová je po roce v úřadu nejdůvěryhodnějším politikem Slovenska

Po roce od nástupu do úřadu vévodí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podle průzkumů veřejného mínění žebříčku důvěryhodnosti politiků. Výrazná většina obyvatel země je spokojena s tím, jak Čaputová vykonává vrcholnou politickou funkci. Uvedl to v pondělí prezident bratislavského Institutu pro veřejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. Dodal, že podle jeho názoru Čaputová vystupuje státnicky a nadstranicky.
15. 6. 2020|

Jen na šesti procentech Česka není sucho. Nedostatek vody sužuje celou střední Evropu

Sucho je téma, kterému se v posledních letech věnujeme pravidelně, a bohužel i stále častěji. Letošní rok zatím není výjimkou. Po srážkově bohatém únoru přišel březen, ve kterém spadlo sice průměrné množství srážek, panovaly ale velké regionální rozdíly, a hlavně většina vody spadla v první polovině měsíce. Pak už přišly převážně dny beze srážek, často poměrně teplé a taky větrné. Tedy kombinace, která vedla k intenzivnímu výparu a nástupu sucha. To se během první poloviny dubna začalo výrazněji prohlubovat, píše meteorolog Michal Žák.
25. 4. 2020|

Řetězy zničené bleskem, popadané kameny. Turisté však chodí ke kříži v Tatrách zákazu navzdory

Turisté i přes zákazy a výstrahy před ohrožením života dále stoupají na štít Giewont na polské straně Tater, kde minulý týden za prudké bouře přišli čtyři lidé o život a asi 150 utrpělo zranění po úderu blesku do kříže na vrcholu.
28. 8. 2019Aktualizováno28. 8. 2019, 08:31|

Lidé stojí pod vrcholem Giewont ve frontách a drží se řetězů, popisují místo neštěstí polská média

Všichni nezvěstní, po kterých se po čtvrteční bouři na polské straně Tater pátralo, už byli nalezeni. Polské televizi TVN 24 to řekl šéf záchranné služby TOPR Jan Krzystof.  Ve čtvrtek v Tatrách zemřelo pět lidí, včetně českého turisty, který zahynul na slovenské straně hor. Češka, která šla s ním, utrpěla zranění.
23. 8. 2019Aktualizováno23. 8. 2019, 17:37|

Jednoho z uvězněných jeskyňářů našli polští záchranáři mrtvého, po druhém dál pátrají

Polští záchranáři ve čtvrtek večer našli tělo jednoho ze dvou speleologů, kteří minulý víkend uvízli ve Velké sněžné jeskyni v Tatrách. Informovala o tom tatranská horská záchranná služba (TOPR). Jeskyně je nejdelší a nejhlubší v polské části Tater. Délka chodeb v ní dosahuje skoro 24 kilometrů, a ne všechny jsou prozkoumané. Několik speleologů už tam v minulosti zahynulo.
23. 8. 2019|

Kopec bude i za tisíc let. Ale když vás tam zabije blesk, nepůjdete už nikam, varuje po neštěstí šéf horské služby

Pět obětí si nakonec vyžádalo divoké počasí, které zasáhlo Tatry. Zranění utrpělo nejméně 91 dalších lidí. Zahynul i český turista, kterého smetla tlaková vlna po úderu blesku ze štítu Baníkov v Roháčích. Ředitel Horské záchranné služby Západní Tatry Roman Švanda zdůraznil v rozhovoru pro Studio 6, že je potřeba se při hrozící bouřce na horách ihned otočit a z hřebene sestoupit. Roháče jsou podle něj při bouřce zvlášť nebezpečné, protože právě zde naráží mraky na dvoukilometrové vrcholy.
23. 8. 2019|

Blesky v Tatrách zabily několik turistů včetně jednoho Čecha. Tlaková vlna ho srazila z vrcholu

Několik lidí zemřelo během bouřky, která zaskočila turisty v Tatrách, a to jak na polské, tak slovenské straně. Mezi oběťmi je i jeden Čech, blesk jej zasáhl v Západních Tatrách. Z Polska jsou hlášeni čtyři mrtví a desítky zraněných z okolí hory Giewont. Hospitalizováno bylo celkem 78 lidí, mezi nimiž podle informací ministerstva zahraničí nejsou Češi.
22. 8. 2019Aktualizováno22. 8. 2019, 22:31|

Drama v polských Tatrách. Záchranáři hledají dva jeskyňáře, chodby rozšiřují výbušninami

Polští a slovenští záchranáři od víkendu pátrají po dvou polských jeskyňářích, kteří zůstali uvězněni ve Velké sněžné jeskyni v polské části Tater. S muži se zatím nepodařilo navázat kontakt, píše německá agentura DPA. Záchranáři se snaží rozšířit úzké jeskynní chodby pomocí výbušnin. Podle polské agentury PAP se už našlo vybavení speleologů, kteří mohou být silně podchlazení.
20. 8. 2019Aktualizováno20. 8. 2019, 22:00|

Archeologové našli v Tatrách jeskyni s unikátním pravěkým osídlením

Jeskyně Hučivá diera v Belianských Tatrách na Slovensku byla osídlená v pravěku. Svědčí o tom nálezy týmu slovenských a polských archeologů. Jde o první nález svého druhu, dříve se žádné prehistorické předměty v tatranských jeskyních nenašly.
23. 7. 2019|