TÉMA

Pevnost

Žižkovy kasárny v Terezíně se rozpadají, opravy chce město zahájit ještě letos

V Terezíně spadly další dvě části slavných Žižkových kasáren. V kritickém stavu jsou i jiné historické budovy a opevnění bývalého vojenského města. Po letech vyjednávání má teď ale Terezín šanci na záchranu. Stát přislíbil skoro dvě miliardy korun na zajištění havarijních částí. S pracemi chce město začít ještě letos.
9. 4. 2024|

Peníze schválené na obnovu Terezína a Josefova pomohou, stačit ale nebudou, říkají zástupci měst

Pevnost Terezín by na kompletní rekonstrukci potřebovala šestnáct miliard korun, Josefov zhruba šest, řekli v Událostech, komentářích zástupci měst. Vládní pomoc ve výši tří miliard korun ale vítají. Pomůže jim odstartovat připravované projekty. Opravy chátrajících objektů by mohly začít příští rok.
14. 9. 2023|

Vláda schválila plán na obnovu památek v Terezíně a Josefově

Vláda ve středu schválila plán obnovy a rozvoje pevnostních měst Terezín na Litoměřicku a Josefov na Náchodsku. Na záchranu nejvíce chátrajících objektů půjde v příštích pěti letech až 1,73 miliardy korun z havarijního fondu ministerstva kultury (MK) a rozpočtů krajů a měst. Dalších až 1,2 miliardy bude v letech 2024 až 2033 směřovat na další rozvoj těchto staveb z nového programu, který připravuje s kraji ministerstvo pro místní rozvoj, řekli ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a ministr kultury Martin Baxa (ODS).
13. 9. 2023|

Na Náchodsku řidiče opět čeká objížďka na cestě z Náchoda do Dobrošova

Řidiče na Náchodsku od úterý 11. dubna opět čeká kvůli opravě části silnice mezi Náchodem a Dobrošovem složitá objížďka. Při cestě z Náchoda do Dobrošova, kde je známá prvorepubliková dělostřelecká pevnost, objížďka povede přes Nové Město nad Metují, Nový Hrádek a Českou Čermnou a cestu prodlouží o 26 kilometrů. Stejná objížďka bude i v opačném směru. Omezení potrvá do konce října, uvedla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.
31. 3. 2023|

Brambory jsou lepší stavební materiál než lidská krev. „Hvězton“ je ideální hmota na Marsu

Zatím nejlepší stavební hmotou, která by se dala použít pro budování základen na Marsu a Měsíci, je škrob, který se dá získat z brambor. Pokud by se obohatil lidskými slzami nebo dalšími tělními tekutinami a smíchal s tamními horninami, vznikl by materiál, jenž pevností předčí beton.
25. 3. 2023|

Lékaři varují před nebezpečnými magnetickými kuličkami. Kvůli této hračce museli už operovat čtyři děti

Lékaři z brněnské dětské nemocnice upozorňují na velmi nebezpečnou hračku. Magnetické kuličky. Jejich spolknutí už přitom řešili v desítkách případů, letos kvůli nim museli čtyři děti dokonce operovat. Magnety v zažívacím ústrojí totiž můžou znamenat vážné zdravotní komplikace. Hračkou se teď zabývá i Česká obchodní inspekce.
15. 11. 2021|

Terezínské stavby chátrají, město nemá na opravy

Historické město Terezín má nejasnou budoucnost. V pevnostním městě jsou stavby za miliardy, počtem obyvatel má ale blíž k vesnici, a tomu odpovídá i jeho rozpočet. Město nemá peníze na opravy dvě stě let starých budov. Jednání s Ústeckým krajem, který nabízel pomoc, zkrachovala.
18. 6. 2020|
Doporučujeme

Do Ománu v dramatické době íránské krize, záplav a úmrtí sultána. Nadchne obří kaňon i pouštní bobování

Symbol regionální stability, ale také moderní a tolerantní stát. Omán se nachází v neklidné oblasti, sám však láká turisty na svou vstřícnou tvář. Nabízí toho opravdu hodně – obří kaňon, duny, jezírka ke koupání, stovky pevností či nové mešity s nádhernými zahradami. Do této blízkovýchodní země jsme se vydali začátkem roku autem po vlastní ose z emirátů. Pozitivní dojem z Ománu nám nakonec nezkazila krize kolem Íránu, nejistota ohledně vývoje po úmrtí dlouhodoletého vládce ani náhlé záplavy.
2. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 09:20|

Je libo vlastní bunkr? Ministerstvo je prodává, například v Bělé pod Pradědem za 16 tisíc

Ministerstvo obrany se postupně zbavuje předválečných pevností, takzvaných řopíků. Některé bezúplatně převádí na obce a spolky, nebo nabízí prostřednictvím realitních kanceláří jako v Bělé pod Pradědem. Už zhruba pět tisíc bunkrů má nové majitele, prodej dalších se chystá.
20. 7. 2019Aktualizováno20. 7. 2019, 15:33|