TÉMA

Zelená energie

Zvýhodněné úvěry na zelené úspory měly startovat v lednu. Hladík připustil odklad

Plánované zvýhodněné půjčky pro lidi, kteří plánují investovat do energetických úspor, mají nejistý osud. Stavební spořitelny se na jejich parametrech zatím nedohodly s ministerstvy financí a životního prostředí. Původně měly tyto půjčky klientům nabízet od ledna, stejně jako rady, jak státní dotace získat. Nyní hrozí odklad.
30. 10. 2023|
Doporučujeme

Z mořské vody vodík. Němečtí inženýři mají plán na bezuhlíkový pohon ekonomiky

Němečtí vědci dokončili zdokonalený návrh na továrnu, která by vyráběla vodík přímo na moři. Autoři věří, že jejich koncept je technicky i ekonomicky životaschopný a že by mohl pomoci Evropě k přechodu od fosilních paliv k ekonomice, která by už neničila klima planety.
2. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 13:35|

Německá vláda po začátku války slibovala rychlou výstavbu větrných elektráren. Plány zůstávají na papíře

Před rokem – po vypuknutí války na Ukrajině – slibovala německá spolková vláda masivní rozvoj obnovitelných zdrojů energie, zejména větrných elektráren. Jenže naplánovaný větrný boom, jehož cílem mělo být energeticky nezávislé Německo, zatím nepřichází. I kvůli odporu některých spolkových zemí. Spolkový parlament schválil ale počátkem března zákon, který by měl přípravu stavby větrných elektráren zjednodušit a urychlit.
11. 3. 2023|

EK hodlá investovat tři sta miliard eur do energetického přerodu. Chce se tak zbavit závislosti na Rusku

Rychlejší přechod na obnovitelné zdroje energie, zvýšení energetické účinnosti a úspory či společné nákupy plynu od nových dodavatelů jsou hlavní součásti strategie, s níž chce Evropská komise (EK) v příštích letech ukončit závislost EU na energiích dovážených z Ruska. Komise počítá s tím, že tento přechod bude do roku 2030 vyžadovat investice ve výši téměř tří set miliard eur (téměř sedm a půl bilionu korun). Slovenská vláda mezitím schválila návrh na zdanění ruské ropy zpracovávané v zemi. EK dále oznámila, že chce vytvořit fond pro společné nákupy zbraní a koordinovat vyzbrojování EU. Chystá také pro Ukrajinu půjčku devět miliard eur i fond dlouhodobé pomoci.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 22:14|

Šéf ČEZu varoval před detaily evropského plánu na zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje

Za problematický považuje generální ředitel ČEZu Daniel Beneš návrh Evropské komise zařadit za určitých podmínek jádro a zemní plyn mezi zelené zdroje. Splnění těchto podmínek by totiž přineslo zásadní komplikace z hlediska transformace české energetiky. Česko by mělo podle něj zaslat připomínky a návrhy úprav tak, aby se akt stal akceptovatelným. Před návrhem varovaly též Svaz průmyslu a dopravy i Teplárenské sdružení ČR. Čeští politici jsou nicméně s unijním návrhem spokojeni – na rozdíl od představitelů některých dalších zemí, které jej odmítají. K nim se nově připojilo Španělsko.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 21:38|

Německo čeká druhý balík na podporu ekonomiky. Zelená má zelenou, šrotovné červenou

Německé vládní strany schválily nový balík opatření na podporu ekonomiky zasažené pandemií koronaviru v hodnotě 130 miliard eur (téměř 3,5 bilionu korun). Navzdory tlaku automobilek ale plán neobsahuje ani takzvané šrotovné, ani podporu prodeje automobilů se spalovacími motory. Protesty v nedávných týdnech proti zvažované pomoci automobilkám tak padly na úrodnou půdu.
4. 6. 2020|

Ministerstvo průmyslu chystá škrty v podpoře solárních zdrojů. Ušetřit by chtělo šest miliard korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje razantní snížení podpory solárních zdrojů energie. Nově má být zavedena horní hranice zisku. Resort tak hodlá ušetřit šest miliard korun.
13. 11. 2019|

Zelená energie i pitná voda. Upravený solární panel by měl pomoci ve vyprahlých oblastech

Odsolit a vyčistit mořskou vodu a zároveň vyrábět energii. S novou technologií, která tyto úkoly kombinuje, přišli vědci ze Saúdské Arábie. Využití by měla najít především v suchých přímořských oblastech s nedostatkem pitné vody. Vedoucí výzkumu Pcheng Wang doufá, že zařízení by mělo být připravené pro komerční užití do pěti let.
10. 7. 2019|