TÉMA

Ostatky

Ostatky Karla Schwarzenberga uložila rodina do hrobky u zámku Orlík

Ostatky Karla Schwarzenberga uložila v neděli rodina do hrobky u zámku Orlík na Písecku, sdělil její zástupce. Stalo se tak v den, kdy by bývalý politik a příslušník starobylého šlechtického rodu úzce spjatého s historií českých zemí oslavil 86. narozeniny. Uzavřený obřad, na který se sjeli hosté ze zahraničí, skončil zhruba v půl druhé odpoledne.
10. 12. 2023|

Amatér našel v lese u Rozdrojovic vojenský hrob. Odborníci v něm identifikovali Sověty

Amatérský hledač artefaktů s detektorem kovu našel v lese v Rozdrojovicích na Brněnsku vojenský ešus z druhé světové války a pod ním také lidské kosti. Svůj nález oznámil a odborníci z Ústavu archeologické památkové péče (ÚAPP) ve válečném hrobě našli ostatky tří těl. Jejich výzkum poblíž frekventované cesty vyvolal u místních pozornost, proto o nálezu informovali na svých internetových stránkách, ač ostatky a nalezené předměty čeká ještě ohledání v laboratoři.
26. 10. 2023|

Hroby bývalého centrálního hřbitova Liberce zůstanou pod parkem. Na pohřebiště by mohla upozorňovat tabule

Hroby z někdejšího libereckého centrálního hřbitova zůstanou pod parkem v Budyšínské ulici. Archeologové, kteří tam dělají průzkum na pěti místech, jejich počet odhadují až na sedmnáct set. V padesátých letech, kdy se hřbitov rušil, nikdo ostatky neexhumoval. Při budoucích revitalizacích parku bude město zohledňovat, že jde o pietní místo.
20. 10. 2023|

Vězeňská služba zveřejnila seznam popravených politických vězňů rozptýlených na Pankráci

Vězeňská služba sestavila seznam 69 popravených a zemřelých politických vězňů, jejichž zpopelněné ostatky rozsypali dozorci v 60. letech minulého století na bývalém popravišti pankrácké věznice. Pozůstalé by ráda pozvala na ekumenický obřad na společném pohřebišti. Žádá je proto, aby se přihlásili. Na seznamu figuruje například i Záviš Kalandra, který byl popraven ve vykonstruovaném procesu s političkou Miladou Horákovou.
24. 8. 2023|

Do kostela ve Staré Vodě v někdejším vojenském prostoru se vrátily ostatky tří kněží

Do poutního kostela ve Staré Vodě nedaleko Libavé na Olomoucku se v pondělí vrátily ostatky kněží z řádu piaristů. Členové řádu byli v kryptě pohřbíváni od roku 1691. Ostatky tří kněží byly ale v devadesátých letech převezeny do Moravského zemského muzea v Brně. Díky snaze místního varhaníka se nyní vrací zpět do krypty.
8. 5. 2023|

Belgie vrátí Kongu zub Patrice Lumumby. Jde o jediný známý ostatek zavražděného premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo 20. června oficiálně předá rodině prvního demokraticky zvoleného konžského premiéra Patrice Lumumby jeho ostatky. Konkrétně půjde o zub politika, kterého zabily konžské separatistické milice podporované Belgičany v lednu 1961, jen několik měsíců poté, co Kongo získalo na Belgii nezávislost. Informuje o tom server Politico.
12. 6. 2022|

Vojenský speciál přepravil do Česka ostatky generála Moravce. Byl iniciátorem útoku na Heydricha

Vojenský speciál přepravil do České republiky ostatky brigádního generála Františka Moravce, bývalého velitele československé rozvědky a iniciátora útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Urna byla za doprovodu čestné stráže dopravena na čáslavský hřbitov a uložena v kolumbáriu. Ukládání ostatků se účastnili politici, armáda i veřejnost, provázely ho salvy čestné stráže a modlitba.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 17:26|

V olomoucké katedrále svatého Václava budou uloženy ostatky Jana Pavla II. a Matky Terezy

Do kaple katedrály svatého Václava v Olomouci budou tuto sobotu uloženy ostatky čtyř významných osobností evropských i světových dějin, které za svého života město navštívily. Půjde o ostatky papeže Jana Pavla II., humanitární pracovnice a řeholnice Matky Terezy, polského řeholníka Adama Chmielowského a také císaře Karla Habsburského, od jehož smrti uplyne o den dříve rovných sto let. Uložení ostatků bude doprovázet slavnostní mše svatá, řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.
28. 3. 2022|

Vzkazy v kupoli frýdecko-místeckého kostela přečkaly obě světové války. Schránky otevřeli před rekonstrukcí stavby

Ve Frýdku-Místku začala oprava kostela svatých Jana a Pavla. Při té příležitosti otevřeli dvě schránky se vzkazy předků. Obsahovaly dobové fotografie nebo denní tisk a také váček zřejmě s ostatky svatých. Nalezené materiály farnost spolu s památkáři podrobně prozkoumá. Řemeslníci teď vymění bednění krovu věže a položí novou krytinu z měděného plechu. Opravy potrvají do května.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 17:21|

Pokračuje analýza ostatků československých letců, kteří se v bombardéru zřítili na území Nizozemska

Nizozemští vojáci identifikují ostatky československých letců, jejichž britský bombardér sestřelili Němci nedaleko Amsterdamu v roce 1941. Experti ve specializované laboratoři zkoumají také osobní předměty, které na místě našli. Zatím se jim ale nepodařilo ověřit ani počet lidí v sestřeleném letadle.
27. 7. 2021|

Přestavba parku v České Kamenici odhalila ostatky Němců. Zaniklý hřbitov nyní připomíná pamětní deska

Zaniklý německý hřbitov v České Kamenici na Děčínsku od čtvrtka připomíná nová pamětní deska. Lidé k ní mohou položit květiny v parku u Preidlovy hrobky, kde byly při rekonstrukci parku nalezeny ostatky Němců; uloženy jsou na městském hřbitově. Akci iniciovala organizace Shromáždění německých spolků v České republice, řekl prezident organizace Martin Herbert Dzingel.
10. 6. 2021|

30 let zpět: Vyloupená rodinná hrobka rodu Dobřenských z Dobřenic

Před 30 lety byla odhalena rodinná hrobka rodu Dobřenských z Dobřenic na hřbitově v Potštejně na Rychnovsku. Naposledy tam byla v roce 1964 pochována Alžběta Dobřenská, avšak k překvapení všech se její ostatky spolu s dalšmi členy rodu v hrobce nenacházely. Podle odborníků byla hrobka vykradena už na přelomu 60. a 70. let.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 4. 2021|

Španělsko odstranilo poslední sochu diktátora Franca

Poslední sochu diktátora Francisca Franca na španělském území v úterý odstranily úřady v severoafrické enklávě Melille. Franco Španělsku vládl po občanské válce mezi lety 1939 a 1975. V úterý si také poslanci připomněli čtyřicáté výročí pokusu o puč, který se nezdařil hlavně díky tehdejšímu králi Juanu Carlosovi I.
24. 2. 2021|

Archeologové našli v Brně pravěké pohřebiště s mečem a šperky

Archeologové našli při záchranném výzkumu v Brně-Horních Heršpicích pravěké pohřebiště s devíti kostrovými hroby. Spolu s lidskými ostatky objevili také bronzovou sponu, šperky a meč. Právě nálezy těchto předmětů pomohly odborníkům datovat pohřebiště do 4. století před naším letopočtem.
5. 10. 2020|

Brigádní generál František Moravec se vrátí domů. V létě má spočinout v rodné Čáslavi

Rodina brigádního generála Františka Moravce chce letos převézt jeho ostatky ze Spojených států do rodné Čáslavi. Legionář Moravec vedl před nacistickou okupací československé zpravodajce, v Londýně pak pracoval pro exilovou vládu a řídil mimo jiné výsadky parašutistů do protektorátu.
10. 2. 2020|

Německá média se mýlila, lupiči možná také. Heydrichův hrob zůstal nedotčen, tvrdí český historik

Hrob Reinharda Heydricha v Berlíně vykopán nebyl, tvrdí český historik Jaroslav Čvančara po návštěvě hřbitova v německé metropoli. Zprávu o pokusu vykopat ostatky bývalého zastupujícího říšského protektora přinesla před Vánoci německá média. Místní policie incident vyšetřuje. Podle Čvančary lupiči kopali na jiném místě. Mohli se zmýlit, vyloučené není ani to, že cílili na hrob jiného prominentního nacisty.
12. 1. 2020|

Španělský soud povolil exhumaci Frankových ostatků, diktátorově rodině navzdory

Španělský nejvyšší soud povolil exhumaci ostatků diktátora Franciska Franka, o kterou usilovala vláda. Nevyhověl tak přání rodiny a některých organizací, které s přemístěním ostatků z baziliky v památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu nesouhlasily.
24. 9. 2019|

V ruském parku zřejmě objevili hrob slavného Napoleonova generála. Zabila ho dělová koule

Francouzským archeologům se zřejmě podařilo nalézt pod tanečním parketem v zábavním parku v centru ruského Smolenska ostatky jednoho z nejvýznamnějších Napoleonových generálů. Charles Etienne Gudin, který hrál důležitou roli i během revoluce, podlehl zraněním v roce 1812 při tažení proti Rusům. Jeho jméno nese jedna z pařížských ulic.
10. 7. 2019|