TÉMA

Indiana

Pence chce do Bílého domu. V primárkách vyzve svého bývalého šéfa nebo floridského guvernéra

Bývalý americký viceprezident Mike Pence hodlá usilovat o republikánskou nominaci v příštím klání o Bílý dům. Podle agentury Reuters podal potřebné dokumenty u federální volební komise. Soupeřit v primárkách bude vedle svého někdejšího šéfa Donalda Trumpa také například s floridským guvernérem Ronem DeSantisem.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 22:00|

Počet obětí tornád na jihu a středozápadě USA se blíží třiceti

Počet obětí po sérii tornád na jihu a středozápadě Spojených států stoupl na nejméně 29. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Bouřlivé počasí způsobilo i značné škody na majetku.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 22:10|

Středozápad a jih USA zasáhla tornáda a bouře, šest států hlásí mrtvé

Tornáda ve Spojených státech za poslední den zabila nejméně 18 lidí a způsobila značné škody na majetku. Bouřlivé počasí se projevovalo napříč většinou amerického jihu a středozápadu, nejméně v sedmi státech se však podle agentury AP vytvořila tornáda, kterých mohly být desítky. Oběti hlásí státy Arkansas, Indiana, Alabama, Illinois a Mississippi a Tennessee.
1. 4. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 20:18|

Tajné dokumenty se našly také v domě bývalého amerického viceprezidenta Pence

V domě bývalého amerického viceprezidenta Mikea Pence se minulý týden našlo zhruba deset utajovaných vládních dokumentů, uvedla v úterý zpravodajská televize CNN s odvoláním na zdroje seznámené s případem. Tajné dokumenty, které přitom vrcholní politici po skončení v úřadu musí odevzdat Národnímu archivu, se dříve našly také u bývalého Pencova šéfa prezidenta Donalda Trumpa a u současné hlavy státu a zároveň bývalého viceprezidenta Joea Bidena.
24. 1. 2023|

Spojené státy sevřely mrazy, teploty klesají i třicet stupňů pod nulu. Tisíce letadel zůstaly na zemi

Milionům Američanů komplikuje vánoční cestovní plány špatné počasí. Na většině území Spojených států panují tuhé mrazy, místy je i 38 stupňů Celsia pod nulou. Na středozápadě navíc vzniká masivní zimní bouře, píše agentura Reuters. Kvůli počasí byly zrušeny tisíce letů, úřady varují občany, aby situaci nepodcenili. Zlepšení by mohlo přijít už o víkendu.
23. 12. 2022|

Na Tchaj-wan dorazil guvernér Indiany

Guvernér amerického státu Indiana Eric Holcomb dorazil na Tchaj-wan. Stal se tak dalším významným americkým činitelem, který na tento ostrov v srpnu zavítal, a to navzdory odporu ze strany Číny. Ta považuje Tchaj-wan za svoji součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti.
21. 8. 2022|

Indiana jako první stát v USA po přelomovém rozsudku zakázala potraty

Americká Indiana coby první stát USA od přelomového rozsudku nejvyššího soudu týkajícího se potratů tyto zákroky prakticky zakázala. Nové předpisy schválili zákonodárci v tomto republikány ovládaném státě a krátce poté je podepsal tamní guvernér Eric Holcomb. Stalo se to šest týdnů poté, co nejvyšší soud USA zrušil ústavní právo na ukončení těhotenství.
6. 8. 2022|

Střelba v nákupním centru v americké Indianě má tři oběti. Útočníka zabil ozbrojený civilista

V nákupním centru ve městě Greenwood v americkém státě Indiana zůstali po střelbě v neděli večer čtyři mrtví, včetně střelce. Dva lidé byli zraněni, uvedla policie. Pachatele podle ní zastřelil civilista.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 06:56|

Vojenská letadla převáží dětskou výživu z Německa do Spojených států

Spojené státy se dál potýkají s nedostatkem umělé výživy pro kojence. Bílý dům na středu ohlásil další speciální dodávku z Německa. Převoz mají na starosti vojenské letouny, které s nákladem startují ze základny v Rammsteinu. Prezident Joe Biden podepsal nařízení, které má zvýšit domácí výrobu. Chybí hlavně náhražky mateřského mléka vhodné pro alergiky.
23. 5. 2022|
Doporučujeme

Na Zemi jsou tisíce neznámých druhů stromů. Vědci to zjistili pomocí metody, kterou vymyslel Alan Turing

Na Zemi je přibližně třiasedmdesát tisíc druhů stromů, ale přes devět tisíc z nich zatím nebylo vědecky zdokumentováno. Vyplývá to z nového globálního odhadu, na kterém spolupracovali výzkumníci po celém světě a k němuž byly použity britské dešifrovací techniky z druhé světové války.
2. 2. 2022Aktualizováno5. 2. 2022, 20:37|

Policie střelci z Indianapolisu loni zabavila brokovnici. Koupil si místo toho dvě pušky

Mladík, který v noci na pátek zabíjel v americkém Indianapolisu, si dvě poloautomatické pušky použité při útoku pořídil legálně. Brandon Hole tak učinil několik měsíců poté, co mu byla zabavena brokovnice kvůli obavě jeho matky o duševní zdraví mladíka. Podle amerických médií to oznámila policie. Agentura AP v neděli napsala, že ve státě Indiana platí zákon zavedený ve snaze nákupům zbraní za takovýchto okolností zabránit.
19. 4. 2021|

Střelec v Indianapolis zabil několik lidí u depa kurýrní služby, pak spáchal sebevraždu

V logistickém centru kurýrní služby FedEx v americkém městě Indianapolis v noci na pátek útočník zastřelil osm lidí a několik dalších zranil. Oznámil to mluvčí místní policie, podle něhož pak podezřelý zřejmě spáchal sebevraždu krátce předtím, než na místo dorazila police. Motiv útoku je nejasný, policie dosud nezveřejnila ani identitu podezřelého. Společnost FedEx zatím nekomentovala, zda byl jejím zaměstnancem.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 19:48|

Kamala Harrisová se stala první viceprezidentkou

Joe Biden si jako svou viceprezidentku vybral senátorku za stát Kalifornie Kamalu Harrisovou. Pětapadesátiletá politička, která má indicko-jamajské kořeny, má za sebou dlouhou kariéru ve státním zastupitelství.
12. 8. 2020Aktualizováno20. 1. 2021, 19:21|

Ve Spojených státech vykonali další federální popravu

Ve Spojených státech vykonali další federální popravu, už třináctou za éry prezidenta Donalda Trumpa, který loni po 17 letech obnovení výkonu trestu smrti na federální úrovni prosadil. Ve věznici v Terre Haute v Indianě dostal smrtící injekci osmačtyřicetiletý Afroameričan Dustin Higgs, který byl odsouzen za únos a vraždu tří žen v roce 1996. Podle agentury AP je Trump prvním prezidentem za více než 120 let, během jehož úřadování vystoupal počet federálních poprav na dvouciferné číslo.
16. 1. 2021|

V USA vykonali první federální popravu ženy od roku 1953

V americké Indianě popravili Lisu Montgomeryovou, odsouzenou za vraždu. Je to první federální poprava ženy v USA od roku 1953. Trest smrti si vyslechla roku 2007. O tři roky dříve zaútočila na třiadvacetiletou Bobbie Jo Stinnettovou, která byla v osmém měsíci těhotenství. Uškrtila ji a z břicha jí vyřízla dítě. To přežilo a Montgomeryová jej následně vydávala za vlastní.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 08:55|

Kongres potvrdil Bidenovo vítězství. Trump slíbil spořádané předání moci

Kongres USA potvrdil výsledek hlasování sboru volitelů, oznámil viceprezident Mike Pence, a završil tak formalizaci volebního vítězství Joea Bidena. Kongresmani zamítli námitky proti volebnímu procesu v Arizoně a Pensylvánii. Další plánované námitky republikánští senátoři stáhli poté, co do budovy na čtyři hodiny vnikl dav příznivců Donalda Trumpa. Ten prostřednictvím mluvčího slíbil spořádané předání moci 20. ledna.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 23:32|

Americkou dopravu má vést Buttigieg. Bidenův výběr ministrů zdůrazňuje čistou energetiku

Zvolený americký prezident Joe Biden předeslal, že v jeho administrativě by měl ministerstvo dopravy vést někdejší soupeř z demokratických primárek Pete Buttigieg. V čele resortu energetiky by mohla stát Jennifer Granholmová, někdejší guvernérka Michiganu. Hlavní koordinátorkou domácích snah o zmírnění klimatických změn má být bývalá předsedkyně americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Gina McCarthyová.
16. 12. 2020|

Sbor volitelů vybral nového amerického prezidenta. Biden získal očekávaných 306 hlasů

Joe Biden při pondělním hlasování prezidentského sboru volitelů obdržel 270 hlasů potřebných na to, aby se v lednu ujal Bílého domu coby 46. prezident Spojených států. Přes klíčovou hranici jej přenesly hlasy 55 volitelů nejlidnatějšího amerického státu Kalifornie. Po ní jako poslední hlasovala Havaj. Biden podle očekávání získal celkových 306 hlasů, končící prezident Donald Trump jich obdržel 232.
14. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 12:07|

Kongres, soudy, marihuana. Američané rozhodují ve volební smršti

První listopadové úterý se hlavní pozornost upře k prezidentské volbě, v níž úřad obhajuje Donald Trump a postaví se mu Joe Biden. Kromě hlavy exekutivy ale Američané také obmění většinu zákonodárců v Kongresu – konkrétně rozhodnou o novém obsazení Sněmovny reprezentantů a vymění také třetinu senátorů. Možná ještě důležitější jsou pro běžné životy amerických občanů volby na státní úrovni, kde vzniká naprostá většina zákonů. Volit se budou také soudci nejvyšších soudů a několik států pořádá referenda – třeba v Mississippi si vybírají novou vlajku.
2. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|

Biden se dle AP blíží 270 volitelům, Trump se nevzdává a chystá se soudit

Americké prezidentské volby se nachylují ke konci, sčítání do brzkých čtvrtečních ranních hodin středoevropského času zatím vítěze neodhalilo. Blíže se zdál být demokratický kandidát. AP přisuzovala Bidenovi 264 volitelů a Trumpovi 214. Demokratickému kandidátovi by tedy k vítězství chybělo šest hlasů. Ty jsou k mání v Nevadě, která své výsledky oznámí ve čtvrtek ráno místního času. Současný prezident se předčasně prohlásil za vítěze, jeho kampaň navíc požádala soud o přepočet hlasů ve Wisconsinu a pozastavení sčítání hlasů v Michiganu a Pensylvánii.
3. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 11:25|

„Křesťan, konzervativec a republikán“, přesně v tomto pořadí. Pence podruhé stojí za Trumpem v boji o Bílý dům

Stejně jako v předchozích volbách si Donald Trump i v těch současných za svoji pravou ruku zvolil Mikea Pence. Kandidát na viceprezidenta se snaží příliš nevyčnívat a často „hasí požáry“, které prezident napáchá svojí nekonvenční rétorikou. Američtí investigativní novináři Pence kritizují za jeho vazby na těžařské firmy a prosazování „nezelené ideologie“. Konzervativně laděný Pence je Trumpovou oporou a do jeho agendy přináší zkušenosti z vrcholné politiky. Předtím byl guvernérem Indiany a dlouholetým kongresmanem.
8. 10. 2020|

„Make America Work Again!“ Demonstranti se zbraněmi chtěli konec omezení v Michiganu

Před zákonodárným sborem amerického státu Michigan ve čtvrtek demonstrovaly stovky lidí proti karanténním opatřením vyhlášeným demokratickou guvernérkou Gretchen Whitmerovou. Někteří nosili viditelně střelné zbraně a část z nich poté i se zbraněmi v protestu pokračovala přímo v budově michiganského Kapitolu, kde zákonodárci sídlí. To je v Michiganu legální.
1. 5. 2020|

Riziko nákazy koronavirem je v letadle vysoké, ukazuje vizualizace

Pandemie způsobená koronavirem bezprecedentně pozastavila leteckou dopravu a mnoho zaměstnanců tohoto odvětví se ocitlo v nejistotě. Purdueova univerzita v americké Indianě nyní zveřejnila vizualizaci šíření nákazy v letadle, která mnohé lidi v nejbližší době spíše odradí od leteckého cestování. Zároveň však američtí vědci zkoumají technologie, které by mohly riziko nákazy snížit. Výsledky jsou zatím podle nich povzbudivé, informoval zpravodajský web New York Post.
30. 4. 2020|

Demokraté Amy Klobucharová a Pete Buttigieg končí v boji o Bílý dům. Podpoří Bidena

Ze souboje o demokratickou nominaci pro americké prezidentské volby odstoupila Amy Klobucharová. Už dříve během pondělí oznámil konec v boji o Bílý dům i její demokratický soupeř Pete Buttigieg. Oba se chystají podpořit Joea Bidena.
2. 3. 2020Aktualizováno2. 3. 2020, 20:40|