TÉMA

Milouš Jakeš

Postřeleného na československých hranicích rehabilitoval soud. Odškodnění dosáhne stovek korun

Okresní soud v Chebu v pondělí rehabilitoval občana bývalé Německé demokratické republiky Steffena Schlegela, který se v září 1989 pokusil spolu se dvěma přáteli o přechod hranice z tehdejšího Československa do Spolkové republiky Německo. Českoslovenští pohraničníci ho při tom zadrželi a postřelili do nohy. Po čtyřech dnech zadržování byl vyhoštěn a předán německé tajné službě Stasi. Soudce Rostislav Tomis v pondělí rozhodl, že může požádat o odškodnění.
19. 6. 2023|

Soud řeší vinu komunistického ministra Vajnara za úmrtí na hranicích. Nechá vypracovat nový posudek o jeho stavu

Zdravotní stav obžalovaného komunistického ministra vnitra Vratislava Vajnara budou znovu zkoumat znalci, a to jak psychiatr, tak kardiolog a neurolog. Vypracování posudků jim zadal soud, aby mohl rozhodnout o tom, zda je dvaadevadesátiletý muž schopen účastnit se trestního řízení. Obžaloba klade muži za vinu zneužití pravomoci v souvislosti se zákroky pohraničníků na československých hranicích v 80. letech. Soud v úterý proces zahájil ve Vajnarově nepřítomnosti.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 17:54|

Policie odložila kvůli duševní chorobě stíhání federálního exministra Kincla

Policie odložila trestní stíhání bývalého federálního ministra vnitra Františka Kincla, které se týká střelby pohraničníků na československých hranicích, oznámil právní zástupce poškozených Lubomír Müller. Doplnil, že policisté vyšli ze znaleckého posudku, podle nějž Kincl trpí duševní poruchou a není schopný chápat smysl úkonů trestního řízení. Rozhodnutí není pravomocné.
1. 2. 2023|

Zeman udělí vyznamenání zpěvačce Haně Zagorové in memoriam

Prezident Miloš Zeman letos udělí vyznamenání in memoriam zpěvačce Haně Zagorové. Řekl to v rozhovoru v rádiu Frekvence 1. Devítinásobná držitelka ocenění Zlatý slavík zemřela v srpnu ve věku 75 let.
11. 9. 2022|

„Aby nebe bylo blankytné.“ Zemřela zpěvačka Hana Zagorová

Zemřela jedna z nejvýznamnějších českých zpěvaček Hana Zagorová. Psala ale také písňové texty, moderovala televizní pořady a dostávala herecké role. Několikanásobné držitelce Slavíků bylo pětasedmdesát let. Mezi její hity patřily písně Můj čas, Duhová víla, Maluj zase obrázky, Spěchám či Asi, asi.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 20:04|

Policie stíhá komunistického exministra Kincla kvůli střelbě pohraničníků

Policie zahájila trestní stíhání bývalého komunistického ministra vnitra Františka Kincla v souvislosti se střelbou pohraničníků na československých hranicích. Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) viní jedenaosmdesátiletého bývalého politika ze zneužití pravomoci. Uvedly to Ekonomický deník a Seznam Zprávy.
23. 5. 2022|

Policie stíhá ideologa KSČ Jana Fojtíka kvůli střelbě na hranicích

Policie ve čtvrtek zahájila trestní stíhání bývalého člena předsednictva ústředního výboru KSČ Jana Fojtíka. Dvaadevadesátiletého muže viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se údajně dopustil tím, že jako přední stranický ideolog spoluzavinil smrt a zranění několika lidí na československých hranicích, sdělil advokát Lubomír Müller, který v soudních sporech zastupuje lidi perzekvované komunistickým režimem.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 17:30|

Badatelé chtějí nové norimberské procesy, tentokrát pro komunisty. Národní legislativy na ně nestačí, argumentují

Ani třicet let po pádu komunismu nebyli potrestání všichni, kteří jsou zodpovědní za tehdejší bezpráví. I proto pokračují snahy o odsouzení komunistických zločinů, které na podzim vyústily ve stíhání Miloše Jakeše, Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara. Historici ale varují, že mnohdy chybí potřebná legislativa. Mezinárodní skupina odborníků tak navrhuje pro dostatečné vyšetření a potrestání zahájení „norimberských procesů“, které by posuzovaly komunistické zločiny v době takzvané studené války.
12. 1. 2020|

Díky stíhání lídrů komunistického režimu se dostávají do popředí osudy obětí, míní Winkelmannová

Postavení bývalých komunistických lídrů před soud by i po třiceti letech mohlo navrátit spravedlnost, domnívá se bývalá ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí Neela Winkelmannová. Podle někdejšího poslance a disidenta Zdeňka Jičínského ale proces žádnou očistnou funkci pro společnost mít nebude. Oba byli hosty středečních Událostí, komentářů.
19. 12. 2019|

Policie obvinila Jakeše a Štrougala kvůli střelbě na československých hranicích

Policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) zahájil stíhání někdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Miloše Jakeše, bývalého předsedy vlády Lubomíra Štrougala a exministra vnitra Vratislava Vajnara. Klade jim za vinu zneužití pravomoci, a to v souvislosti s používáním střelných zbraní na československých hranicích. Předseda KSČM Vojtěch Filip stíhání označil za „náhradní téma, když pravicové opozici chybí něco jiného, čím by oslovila“.
26. 11. 2019Aktualizováno26. 11. 2019, 18:45|
1989

Před třiceti lety se naplnilo volání demonstrantů. Jakeš skončil „v koši“

Přesně před třiceti lety, 24. listopadu 1989, rezignovalo vedení KSČ v čele s Milošem Jakešem. Vyvrcholil tak týden rostoucích protirežimních protestů, jejichž účastníci mimo jiné provolávali heslo „Jakeše do koše!“. Zatímco dosavadní generální tajemník se do nového předsednictva strany už nevrátil, pražský stranický šéf Miroslav Štěpán se do něj dostal znovu. A to přesto, že ho pouhý den před odvoláním celého vedení vypískali dělníci v závodě ČKD.
24. 11. 2019|
Listopad 1989

Jakeše do koše! Havel na Hrad! Plakáty a hesla byly nedílnou součástí revolučního nadšení

Před třiceti lety zaplavilo veřejná prostranství v Československu množství plakátů a letáků. Objevovaly se na výlohách, byly připevněné na kmenech stromů, pouličních lampách či zdech. Tyto tiskoviny, ale i hesla znějící z úst demonstrantů se staly ukázkou nejenom tehdejší lidové tvořivosti a významným nástrojem komunikace, ale také neoddělitelnou součástí sametové revoluce.
16. 11. 2019|
1989

Praha i venkov, umělci i dělníci. Před 30 lety režimem otřáslo Několik vět

První polovina roku 1989 v Československu se nesla ve znamení sílící aktivity opozice, která postupně pronikala i mimo oblast disentu. Jednou z klíčových událostí té doby byl vznik petice, pod kterou se masově podepisovali představitelé kultury i dělníci. Text Několika vět byl poprvé zveřejněn 22. června v tehdy ilegálních Lidových novinách. Přesně o týden později manifest zazněl na rozhlasové stanici Svobodná Evropa. Petici pak postupně podepsalo na 40 tisíc lidí.
22. 6. 2019|