TÉMA

Moravská Nová Ves

Do obcí na jižní Moravě by mohly jít další peníze na opravy po tornádu. Dotace z první výzvy ale stále nemají

Dalších 858 milionů korun vyčlenilo ministerstvo pro místní rozvoj na podporu obcí na jižní Moravě, které před dvěma lety zasáhlo tornádo. Peníze mají jít tentokrát hlavně na obnovu infrastruktury. Jde o druhou výzvu, v té první bylo nejvíc peněz určených na rekonstrukce škol. Celkové škody byly po katastrofě vyčísleny na patnáct miliard korun. Živel zabil šest lidí a další dvě stovky zranil. Poničeno bylo zhruba 1200 domů.
31. 7. 2023|

Dva roky od tornáda na Moravě obce stále opravují škody

Od tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku v sobotu uplynuly dva roky. Obce na Břeclavsku a Hodonínsku však stále nemají opravené vše, co živel zničil. Potřebují dále investovat do veřejných budov, vodovodů, komunikací či zeleně. V pátek ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo novou výzvu na obnovu majetku obcí a kraje. Čekání na výzvu však bylo podle starostů dlouhé. Navíc zatím nevědí, co dostanou z předešlé výzvy, řekl v sobotu ČTK starosta Lužic na Hodonínsku Tomáš Klásek (za KDU-ČSL).
24. 6. 2023|

V obcích zasažených tornádem pokračují stavební práce, řada budov stále není opravená

V obcích zasažených tornádem stále neutichl stavební ruch. Zatímco rodinné domy jsou už z velké části opravené, na obecním majetku pracují řemeslníci ve větší míře až teď. Ani na druhé výročí v červnu nebudou zdaleka všechny budovy v pořádku.
6. 3. 2023|

Obce začaly vyplácet peníze za náhrobky poničené tornádem

Víc než rok a půl po tornádu, které se prohnalo jižní Moravou, se k obyvatelům zasažených obcí dostávají peníze na opravu náhrobků. Bouře poničila hroby v Hruškách, Moravské Nové Vsi a Mikulčicích. Kompenzaci poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj. Rozdělení peněz jednotlivým žadatelům mají na starost obce, v každé z nich však rozdělování peněz probíhá jinak.
6. 2. 2023|

Vstupenkou na střední školu by mohly být testy v 9. třídě, uvedl Balaš

Vstupenkou na střední školu by mohly být podle ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) testy v 9. třídě. Školy by si pak mohly vybírat studenty na základě výsledků těchto testů, a obešlo by se tím přijímací řízení. Balaš to řekl při návštěvě Moravské Nové Vsi. Na Břeclavsku navštívil obce, které loni postihlo tornádo, Moravská Nová Ves byla jednou z nich.
14. 11. 2022|

Finanční pomoci po tornádu se dočkají poslední čtyři rodiny, které na ni původně nedosáhly

Poslední čtyři rodiny z obcí zasažených tornádem, které dosud čekaly na finanční pomoc od státu, dostanou dotaci. Jihomoravský kraj už má všechny podklady, aby jim mohl vyplatit peníze od ministerstva průmyslu a obchodu. Lidé by je měli mít na účtech nejpozději příští týden.
7. 11. 2022|

Obcím chybí krizové plány, lidé musí podle americké lektorky vědět, co mají při tornádu dělat

V jihomoravských obcích zasažených loňským tornádem se konají různé připomínkové akce. V Moravské Nové vsi uspořádali seminář Jak přežít tornádo s odbornou lektorkou z USA Cecilií Rokusek, kterou nepřipravenost obcí a lidí na tornádo překvapila. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce zavést pro starosty obcí povinnost absolvovat krizové bezpečnostní školení. Zároveň chce zřídit centra bezpečnosti, kde by se mládež i dospělí učili, jak postupovat v krizových situacích.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 23:21|

Před rokem zasáhlo jih Moravy ničivé tornádo. Obnova obcí potrvá podle starostů minimálně 5 let

Po roce od ničivého tornáda, které zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko loni 24. června, má už většina obyvatel střechu nad hlavou. V Moravské Nové Vsi dokončují opravy kostela, děti se vrátily do opravených škol. Energetici ale například ještě nedokončili ukládání rozvodů elektřiny pod zem. Obnova obcí potrvá podle starostů ještě minimálně pět let. Škody po tornádu dosáhly miliard korun, poničeno bylo na dvanáct set domů, šestinu bylo nutné zbourat. Na následky zranění způsobených tornádem zemřelo šest lidí.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 20:17|

Břeclavská nemocnice za 46 milionů opravila střechy, které loni poničilo krupobití

Nemocnice v Břeclavi v úterý dokončila rekonstrukci střech, které loni poškodilo krupobití předcházející tornádu. Celkové náklady byly 46 milionů korun, informoval ředitel špitálu Petr Baťka. Podle něj také do budov zatékalo, proto se maluje na všech odděleních zdravotnického zařízení. Zřizovatelem nemocnice je Jihomoravský kraj, který uhradil většinu nákladů.
1. 2. 2022|

Půl roku od ničivého tornáda. Dokument mapuje přípravy na Vánoce v zasažených rodinách

Uplynulo šest měsíců od ničivého tornáda na jižní Moravě. Smutná připomínka přírodní katastrofy, kvůli které zemřelo šest lidí, připadá přesně na Štědrý den. Živel tehdy způsobil miliardové škody a v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku dosud nejsou dokončené opravy. Řada rodin proto bude muset trávit svátky v provizorních podmínkách. Jak budou slavit Vánoce rodiny, které ničivé tornádo zasáhlo, zmapoval úsek časosběrného dokumentu uvedeného v 90' ČT24.
24. 12. 2021|

Ovocnáři poslali obcím zasaženým tornádem stovky jabloní, švestek nebo meruněk

Školkařský svaz Ovocnářské unie předal stovky ovocných stromků obcím, které v červnu zasáhlo tornádo. Rozdělí si je obyvatelé Hrušek, Lužic, Mikulčic i Moravské Nové Vsi. Ti, kterým živel zničil zahrady, je dostanou zdarma. Zeleň vysazovali dobrovolníci rovněž v Hodoníně.
18. 11. 2021|

V Šaštíně roste pódium pro papeže, na místě je už kříž z moravského kostela poničeného tornádem

Na Slovensku vrcholí přípravy před nedělním příjezdem papeže Františka. Na akce, kde vystoupí, se přihlásilo asi sedmdesát tisíc lidí. Místo dosud požadovaného očkování stačí účastníkům jen test nebo doklad o vyléčení z covidu. Závěrečná mše se uskuteční v Šaštíně a připomene i oběti ničivého tornáda na jižní Moravě.
9. 9. 2021|

Jihomoravský hejtman převzal 6,5 milionu korun od Tchaj-wanu na pomoc obcím postiženým tornádem

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) převzal ve středu v Lužicích na Hodonínsku šek na 6,5 milionu korun od zástupců tchaj-wanské delegace na řešení následků červnového tornáda. Kraj přijal podporu desítek dárců z řad států, krajů a měst, podle Grolicha je ale částka z Tchaj-wanu jedna z nejvyšších. Peníze mají jít na obnovu krajského a obecního majetku, finanční podpora pro obyvatele poničených obcí má jít z ostatních sbírek.
8. 9. 2021|

Tornádem poničené trámy kostela se mění v kříž pro papeže. Na Slovensku před ním odslouží bohoslužbu

Dřevo z kostela v Moravské Nové Vsi bude zdobit kříž pro papeže Františka. Ten navštíví Slovensko od 12. do 15. září. Kříž, který je už téměř hotový, bude součástí pódia ve slovenském Šaštíně blízko českých hranic. Na poutním místě se už teď chystají na příjezd hlavy katolické církve.
2. 9. 2021|

V tornádem zasažených obcích končí stav nebezpečí. Kraj bude chtít po vládě další peníze

V obcích na jižní Moravě, které na konci června zasáhlo tornádo, v pondělí končí stav nebezpečí. Z oblastí tak odchází například vojáci, kteří pomáhali zejména ve skladech. Naopak policisté ve stejném nasazení jako doposud zůstanou na místě do 3. září. I nadále však bude policie do oblastí posílat pravidelné hlídky. Podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) jde o formální věc. Změna je podle něj zejména v tom, že práce ve skladech si budou nyní koordinovat obce.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 11:45|

Začíná festival TrutnOFF BrnoON. Věnovaný je Jihomoravanům zasaženým tornádem

V Brně ve čtyři odpoledne začíná hudební festival TrutnOFF BrnoON, který je letos věnovaný lidem z oblastí zasažených tornádem. Ti mají vstup na akci zcela zdarma. Festival probíhá v areálu Na Střelnici, představí se na něm pět desítek kapel všech žánrů. Akci budou doprovázet bohoslužby, přednášky, poezie mladých básníků, divadlo nebo meditace.
20. 8. 2021|

Kameníci i dobrovolníci opravují stovky hrobů, které na jihu Moravy poničilo červnové tornádo

Plné ruce práce mají kameníci z Hodonínska a Břeclavska. Opravit musí stovky hrobů, které poničilo na konci června tornádo. Zasáhlo hřbitovy v Hruškách, Moravské Nové Vsi i Mikulčicích. Například v Hruškách je zdevastovaných až devadesát procent hrobů.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 20:24|

Zranění při tornádu nepodlehla. Zda bude chodit, se ale čtrnáctiletá Silvie dozví možná až za rok

Rodina čtrnáctileté Silvie z Moravské Nové Vsi přišla o střechu nad hlavou i o obchod s potravinami, který provozovala. Sama Silvie kvůli zranění bojovala o život. Tento boj sice vyhrála, doteď ale není jisté, jestli bude chodit. Její příběh sleduje Česká televize v připravovaném dokumentu.
10. 8. 2021|

Na opravu až třetiny domů po tornádu chybí materiál a řemeslníci. Pomáhají i profesní cechy

Odhadem pětina až třetina domů v tornádem zasažených Mikulčicích podle starostky obce ještě není zcela zajištěna proti dešti. Podobná situace je i v okolních obcích. Na opravy tam lidé potřebují stavební materiál a hlavně řemeslníky, které pomáhají kontaktovat i profesní cechy. Spíš než facebookové iniciativy obce preferují dobrovolnickou pomoc organizovanou přes krizová centra.
10. 8. 2021|

Obcemi poničenými tornádem putují statici a projektanti. Radí s výstavbou domů

Odborníci z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) zorganizovali putovní poradnu v jihomoravských obcích, které poničilo tornádo. Statici, projektanti a také právníci přímo na místě radí lidem s výstavbou nových domů. Stánek je určený zejména těm, kteří definitivně přišli o střechu nad hlavou a stavbu nového domu budou zařizovat úplně od začátku.
3. 8. 2021|

Po tornádu zbyly také zničené školy. Tamní děti v září budou muset dojíždět jinam

Je přesně polovina letních prázdnin a děti ze dvou obcí postižených tornádem už teď vědí, že v září nebudou moct nastoupit do svých škol. Budovy v Hruškách a v Moravské Nové Vsi jsou silně poškozené a nestihnou se opravit.
1. 8. 2021|

Zásoby pomoci pro obce po tornádu leží ve skladech. Část už nebude potřeba

Tisíce čisticích prostředků nebo desítky krabic s trvanlivým jídlem. Zásoby pomoci určené obcím poničeným tornádem leží ve skladech v Břeclavi a v Hodoníně. Už teď je ale jasné, že ne všechno budou místní potřebovat. Naopak stále jsou potřeba dobrovolníci, kvůli kterým se například v Mikulčicích pohádali.
27. 7. 2021|

Obce jsou k nepoznání, pořád ale potřebujeme dobrovolníky, říká hejtman Grolich měsíc po tornádu

V sobotu 24. července je to měsíc od ničivého tornáda, které zpustošilo obce na jižní Moravě. Tornádo zabilo šest lidí a stovky dalších zranilo. Poškodilo zhruba dvanáct set domů a skoro dvě stě z nich muselo jít k zemi. Tragédie vyvolala obrovskou vlnu solidarity a lidé přispěli na pomoc zasaženým oblastem víc než miliardou korun. Rekonstrukce postižených obcí byly tématem pořadu 90' ČT24.
24. 7. 2021|

Hasiči odjíždí z obcí zasažených tornádem. Na místě zůstává armáda a policie

Hasiči v obcích postižených tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku středou končí s likvidačními pracemi. Konvoj těžké techniky odjede odpoledne, několik desítek jihomoravských hasičů bude postupně odjíždět ještě ve čtvrtek. Na místě nadále zůstávají policisté a armáda.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 14:05|