TÉMA

Supermarket

Samoobslužné pokladny v Česku přibývají, jinde v Evropě je ale ruší

Velká Británie i Spojené státy se odklánějí od samoobslužných pokladen. Některé řetězce je ruší kvůli většímu počtu krádeží a poruchovosti. V Česku je naopak čím dál víc prodejen instaluje.
5. 2. 2024|

Řidiči v Jihlavě se snaží parkovat, kde se dá, hlavně zadarmo. Město chystá změny

Řidiči v Jihlavě se snaží „za každou cenu“ najít bezplatné místo k parkování. Často svá auta odstaví i na místech, která k dlouhodobému stání určena nejsou, například u škol nebo supermarketů. Reagují tím na nový parkovací systém, který Jihlava v centru města zavedla před půl rokem. Například supermarkety teď chtějí na svá parkoviště instalovat závory.
28. 11. 2023|

Požár v Chodově na Sokolovsku zničil prodejnu potravin

Rozsáhlý požár zachvátil v neděli obchod Penny Market v Chodově na Sokolovsku. Hořet začalo brzy ráno před otevřením obchodu. Hasiči na místo původně vyslali patnáct jednotek a vyhlásili třetí stupeň poplachu. Pod kontrolu dostali požár po dvou hodinách a celé dopoledne dohašovali stále doutnající ohniska. Oheň obchod prakticky celý zničil, řekl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. Při požáru se nikdo nezranil.
6. 11. 2022Aktualizováno6. 11. 2022, 17:49|

30 let zpět: Nový supermarket v Dolních Měcholupech postavily české firmy

V Praze v Dolních Měcholupech vyrostl před 30 lety další supermarket, a tak se místní občané kromě dostupnějšího nakupování mohli těšit na stovku pracovních příležitostí. Nový objekt vynikal tím, že byl postaven během 12 měsíců pouze českými společnostmi bez účasti zahraničního kapitálu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 8. 2022|

Biden v texaském Uvalde uctil památku obětí útoku. Postup složek při zásahu prošetří ministerstvo

Americký prezident Joe Biden s manželkou položili květiny u základní školy v texaském městě Uvalde, kde 18letý útočník v místní základní škole zastřelil 19 dětí a dvě učitelky. Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že prošetří postup zasahujících složek při útoku ve škole.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 23:59|

Obchody před Štědrým dnem hlásí nával zákazníků, může jít o nejsilnější prodejní den roku

Potravinářské řetězce i on-line supermarkety sledují enormní zájem zákazníků. Někteří obchodníci předpokládají, že bude 23. prosinec nejsilnějším prodejním dnem roku. Nejčastěji lidé kupují čerstvé potraviny jako maso, uzeniny, sýry, ovoce a zeleninu či pečivo. Lidé do košíků vkládají ale také cukroví nebo alkohol. Kromě potravin je stále vysoká poptávka po vánočních dárcích, například v podobě kosmetických balíčků, které někteří prodejci nabízejí nyní za snížené ceny.
23. 12. 2021|

30 let zpět: První supermarket v Československu

Nizozemská obchodní společnost Ahold otevřela na sídlišti Březinky v Jihlavě první prodejnu supermarketového řetězce na území tehdejšího Československa. Jihlavská Mana se na dlouhou dobu stala nejnavštěvovanějším obchodem v republice.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
6. 6. 2021|

Lidé v izolaci prochází skříně a nachází poklady. Muzejníci je vystavili v supermarketu

Jako o pokladech éry koronavirové mluví muzejníci v Ústí nad Labem o krabicích fotografií nebo historických dokumentů, které jim teď lidé nosí. V době uzávěry se totiž pustili do větších úklidů a nacházejí věci, které jim doma ležely bez povšimnutí. Třeba i celé století.
2. 5. 2021|

Levnější potraviny i drogerie. Zájem o nákupy v sousedních státech opět roste

Češi znovu vyjíždějí za nákupy do okolních zemí. V posledních týdnech přibývá takových cest hlavně do Německa. Tamní vláda totiž dočasně snížila DPH, třeba u potravin o dvě procenta. Obchody to promítly do cen, a zboží tedy od začátku července mírně zlevnilo. České ministerstvo financí daň snižovat nechce s tím, že by z toho profitovaly jen řetězce. Svaz obchodu a průmyslu takovou obavu odmítl.
27. 7. 2020|

Místo hraním po koncertech se živí v obchodě za kasou. Kdy se vrátí na pódium, zatím neví

Jak si vydělat na živobytí, když to kvůli koronaviru nejde jako dřív? Houslistka Simona Tydlitátová měla v těchto dnech vystupovat po boku pěvce Adama Plachetky. Místo toho prodloužila smlouvu v supermarketu, kde pracuje už od března.
1. 6. 2020|

Meruněk bude v Evropě nejméně od roku 2003, ceny půjdou nahoru

Letošní sklizeň meruněk v Evropě bude především kvůli jarním mrazům nejnižší za posledních 17 let. Bude to znamenat jejich zdražení, a to i na pultech českých obchodů. V Itálii, která je největším evropským pěstitelem meruněk, by se sklizeň měla meziročně propadnout téměř o 60 procent na 136 tisíc tun. Mrazy zdecimovaly i úrodu meruněk v Česku, uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
20. 5. 2020|

Česko jako velmoc supermarketů. Konkurence likviduje menší původní obchody

Prodejen spadajících pod velké obchodní řetězce je v současnosti v České republice více než 1500. Jejich síť v přepočtu na obyvatele je jedna z nejhustších na světě. Pořád přitom přibývají nové a firmy neplánují omezení expanze ani v příštích letech. Ve velkých městech ale už chybí příhodné pozemky. Nákupní parky se tak přesouvají do menších sídel a konkurují původním místním prodejnám.
8. 2. 2020|

Hypermarkety vedou, Češi ale stále častěji nakupují i v menších supermarketech a diskontech

Nejrychleji v tuzemsku rostou diskontní prodejny, menší supermarkety a drogerie, neboť zákazníci při nakupování upřednostňují komfort a rychlost nákupu na menší prodejní ploše. Tržby v maloobchodu v prvních třech měsících letošního roku zaznamenaly meziročně nárůst o 3,5 procenta, což ovlivnily vyšší ceny a mírný růst spotřeby.
12. 6. 2019|