TÉMA

Národní garda

Za zničení největšího letadla světa v Hostomelu může vedení ukrajinského leteckého závodu, tvrdí rozvědka

Zničení ukrajinského nákladního letadla Mrija v prvních dnech ruské invaze loni v únoru zavinilo vedení ukrajinského leteckého závodu Antonov, uvedl zpravodajský web BBC News s odkazem na ukrajinskou tajnou službu SBU. Vedení podniku totiž podle SBU neumožnilo ukrajinské národní gardě, aby zajistila obranu letiště Antonov u Kyjeva, kde letadlo stálo.
10. 3. 2023|

Putin jediným rozhodnutím připravil Rusko téměř o vše, co léta budoval

Dobytý Kyjev měl být trofejí potvrzující ruský návrat do role supervelmoci i postavení Vladimira Putina jako nezpochybnitelného vůdce. Místo toho plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu z 24. února 2022 způsobila pravý opak. Protivníci při pohledu na rozpačitý výkon ruské armády ztratili část obav z její síly a spojenci se začali odvracet. Doma se stát musí uchylovat ke stále tvrdším represím. A režim se dokonce vzdává toho nejcennějšího, co každý stát má: monopolu na kontrolu ozbrojených sil.
19. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 07:31|

Pomohli ubránit letiště Hostomel. Národní garda je symbolem modernizace ukrajinské armády

Vybombardovanou krajinou šedé zóny pronikají příslušníci rozvědky Národní gardy za nepřátelskou linii. Cílem jejich mise je zaměřit ruské pozice. Videa, která nahrála osobní kamera jedenadvacetiletého vojáka s přezdívkou Escobar, získal do své reportáže z Ukrajiny zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Mluvil s ním o výcviku, kterým procházejí, nebo také o roli ozbrojených sil při ubránění letiště Hostomel hned v první den ruské invaze na Ukrajinu.
14. 11. 2022|

Záchranáři po záplavách v Kentucky hledají stovky pohřešovaných. Práce ztíží vlna veder

Stovky lidí se stále pohřešují v Kentucky, které postihly masivní záplavy. Zatím americké úřady potvrdily 37 mrtvých. Záchranáři dál prohledávají rozsáhlé oblasti, které zůstaly odříznuté od světa. Nejen úklidové práce teď ztíží vlna veder.
3. 8. 2022|

Rusko má členy Azova za neonacisty, pluk ale prošel reformou a podléhá lustracím

Obránci Mariupolu se ukončením boje v ocelárnách Azovstal dostali z nebezpečí jisté smrti v obklíčení do nebezpečí možné smrti v zajetí Ruskem podporovaných separatistů. Ti mají zájem především o členy pluku Azov, které označují za neonacisty. Azov ale prošel od svého vzniku reformou a národní garda jeho členy lustruje.
18. 5. 2022|
Doporučujeme

Ukrajinská armáda byla kolos na hliněných nohou. Reforma z ní udělala moderní válečný stroj

Ukrajinská armáda odolává té ruské mnohem lépe, než tušili západní i východní analytici. Velký pozitivní vliv na její bojeschopnost měly nedávné reformy – ty učinily ze zastaralého vojska moderní armádu.
7. 4. 2022|

Na protest Trumpových příznivců ve Washingtonu přišlo několik stovek lidí

Na demonstraci na podporu lidí, kteří čelí soudům, protože začátkem ledna pronikli do Kapitolu, sídla amerického Kongresu, v sobotu dorazilo ve Washingtonu několik stovek lidí. Shromáždění ale bylo poklidné, více než demonstrantů bylo na místě policistů a novinářů. V oblasti od rána hlídkovaly stovky policistů, a protože se úřady obávaly střetů, nechaly v okolí Kapitolu postavit vysoké zátarasy. V pohotovosti bylo také 100 vojáků Národní gardy.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 21:45|

Proč tak málo, diví se soudkyně pokutám za Kapitol. Prokuratura chce miliony místo miliard

Šéfka federálního soudu ve Washingtonu Beryl Howellová v pondělí naznačila, že americká prokuratura zaujímá příliš mírný postoj vůči stíhaným v souvislosti s lednovým útokem na Kapitol. Při stání s jedním z podezřelých se žalobců zeptala, proč chtějí od obžalovaných vybrat na pokutách dohromady jen 1,5 milionu dolarů (325 milionů korun), když federální pokladnu vyjdou nepokoje i s návaznými opatřeními na stovky milionů dolarů.
10. 8. 2021|

Národní garda opouští Kapitol. Zabezpečení amerických zákonodárců vyjde na miliardy dolarů

Z areálu amerického Kapitolu se stahují poslední jednotky Národní gardy. V centru Washingtonu působily od šestého ledna, kdy stovky lidí do Kongresu násilně pronikly. Šlo o příznivce Donalda Trumpa, kteří chtěli zabránit vyhlášení Joea Bidena vítězem voleb. Náklady na bezpečnostní opatření šplhají ke dvěma miliardám dolarů.
23. 5. 2021|

Ukrajinská armáda je silnější než dřív, stále ji však trápí sovětská mentalita, hodnotí analytik Samus

Ukrajinská armáda se proměnila díky válečné zkušenosti i obrovskému impulsu od dobrovolníků, stále ji však trápí řada problémů, říká v rozhovoru ukrajinský bezpečnostní analytik a ředitel iniciativy New Geopolitics Research Network Mychajlo Samus. Jmenuje hlavně přetrvávající sovětskou mentalitu a nedostatečnou protiraketovou obranu a černomořskou flotilu. Zamýšlí se i nad tím, jaké šance by země měla proti případné otevřené ruské invazi.
30. 4. 2021|

Navalnyj se strefuje do nejslabšího místa Putinova režimu: rozkrádání veřejného majetku

Opoziční politik, provokativní bloger nebo kritik Putinova režimu. Čtyřiačtyřicetiletý Alexej Navalnyj je přinejmenším posledních deset let nepopiratelně nejvýznamnějším odpůrcem ruského režimu. V rámci svého boje proti korupci a autoritářství natočil několik kritických dokumentárních filmů, přežil pokus o otravu nebo byl vyzván na souboj šéfem ruské Národní gardy. V sobotu moskevský soud zamítl jeho odvolání a potvrdil mu trest vězení za porušení pravidel podmínečného trestu v rámci kauzy ohledně firmy Yves Rocher. Dobu odnětí svobody mu oproti původní verzi mírně zkrátil na zhruba 2,5 roku.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 17:46|

Ostnatý drát kolem Kapitolu i tisíce vojáků v ulicích. Washington se připravuje na inauguraci

V hlavním městě Spojených států pokračují přípravy na středeční inauguraci zvoleného prezidenta Joea Bidena. Kvůli napjaté atmosféře, kterou vyvolalo vniknutí příznivců končícího prezidenta Donalda Trumpa do Kapitolu, a varování FBI před ozbrojenými útoky jsou bezpečnostní opatření bezprecedentní. Kvůli požáru příbytku bezdomovců úřady v pondělí preventivně přerušily nácvik inaugurace.
18. 1. 2021Aktualizováno18. 1. 2021, 21:59|

Na počínání policistů, kteří chránili Kapitol, se hromadí kritika. Ke střelbě nemuselo dojít, tvrdí expert

Úřady v USA ztratily kontrolu nad budovou Kongresu naposledy před více než dvěma stoletími v roce 1814, tehdy ho vypálili britští vojáci. Podruhé tomu bylo ve středu, kdy do Kapitolu pronikli protestující příznivci prezidenta Donalda Trumpa. Plány na zdolání budovy podle médií už několik dní předem kolovaly na sociálních sítích. Zásahujícím jednotkám trvalo celkem čtyři hodiny, než Kongres vyklidily. Experti nicméně mluví o selhání složek, které měly za úkol budovu chránit. Bezpečnostní odborník Lumír Němec uvedl, že ke střelbě v Kapitolu nemuselo dojít.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 22:39|

Trumpovi příznivci prorazili zábrany a vnikli do Kapitolu. Policie a vojáci budovu vyklidili

Obě komory amerického Kongresu ve středu přerušily jednání k potvrzení výsledků prezidentských voleb kvůli střetu příznivců prezidenta Donalda Trumpa s policií před budovou Kapitolu. Někteří demonstranti překonali zátarasy a po potyčkách s policisty a ochrannou službou se jim podařilo dostat do budovy. Policie v Kapitolu proti nim zasahovala slzným plynem. Zákonodárci měli plynové masky, ochranka je evakuovala z jednacího sálu. Při potyčkách byla podle médií také postřelena žena, která později podlehla svým zraněním. Šéf místní policie rovněž oznámil, že v průběhu střetu bylo zraněno několik policistů, jeden z nich musel být převezen do nemocnice. Ve městě také začal o půlnoci středoevropského času platit zákaz vycházení.
6. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 00:41|

Policista, který zranil Afroameričana Jacoba Blakea ve městě Kenosha, souzen nebude

Místní prokurátor oznámil, že policista, jenž loni v srpnu v americkém městě Kenosha ve státě Wisconsin několikrát střelil do zad černocha Jacoba Blakea a vážně ho zranil, nebude souzen. Uvedla to agentura AP. Rozhodnutí může vyvolat další vlnu protestů, podobnou těm, které vypukly loni v létě.
5. 1. 2021|

Americký ministr spravedlnosti Trumpa podporoval, volby ale zpochybnit odmítl. Nyní končí ve funkci

Na americkém ministerstvu spravedlnosti končí William Barr. V rezignačním dopise, který v pondělí zveřejnil prezident Donald Trump, chválil končícího šéfa Bílého domu, který podle něj čelil neúprosnému a nesmiřitelnému odporu. Barr patřil mezi Trumpovy spolehlivé spojence, v závěru svého působení na ministerstvu ale zasadil zásadní ránu prezidentovým snahám o zpochybnění výsledků voleb.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 22:16|

Trump ve svém projevu opět řekl, že vyhrál. Biden v souvislosti s demonstracemi vyzval ke klidu

Prezident Donald Trump ve svém projevu opět uvedl, že vyhrál, ale vítězství mu údajně krade „zkorumpovaná mašinérie“. Do voleb podle něj zasáhly peníze, velké technologické firmy a také média, která zkritizoval za předvolební průzkumy. V USA pokračují demonstrace, Joe Biden už občany vyzval ke klidu. Stále pokračuje sčítání hlasů. Podle analytiků ještě není jasno ve čtyřech státech: Nevadě, kde vede Joe Biden, a Georgii, Pensylvánii a Severní Karolíně, kde vede Donald Trump. Prezidentův náskok v této trojici se však snižuje, protože jako poslední se započítávají poštovní hlasy z velkých měst, kde demokraté získávají výraznou většinu.
5. 11. 2020|

Vojenští lékaři ze zahraničí mohou přijet, schválila vláda. Parlament návrh projedná, než přiletí Američané

Vláda souhlasila s tím, že v Česku budou působit vojenští zdravotníci ze států Severoatlantické aliance nebo Evropské unie. S pandemií covidu-19 může přijet pomáhat až 300 zahraničních vojáků-zdravotníků. Rozhodnutí ještě není definitivní, musí projít také parlamentem.
22. 10. 2020Aktualizováno22. 10. 2020, 16:02|

Ve Wisconsinu pokračovaly protesty kvůli policejní střelbě do zad černocha

Ve wisconsinském městě Kenosha pokračovaly druhou noc po sobě nepokoje vyvolané nedělní policejní střelbou do zad černocha Jacoba Blakea. Podle rodiny je nyní muž od pasu dolů ochrnutý a lékaři zatím nevědí, zda to bude trvalý stav. Lidé vyšli navzdory zákazu vycházení a policie použila proti stovkám účastníků slzný plyn. Demonstranti házeli na policisty střežící budovu soudu zápalné lahve. Guvernér Wisconsinu Tony Evers kvůli tomu vyhlásil stav nouze a ohlásil, že zdvojnásobí počet nasazených příslušníků Národní gardy na 250.
25. 8. 2020Aktualizováno25. 8. 2020, 16:10|

Národní garda aktivována. Bude chránit washingtonské sochy

Přibližně 400 neozbrojených příslušníků washingtonské národní gardy bylo aktivováno, aby v hlavním městě USA pomáhali bezpečnostním složkám střežit některé historické památníky. Informovaly o tom ve středu podle agentury Reuters úřady poté, co se demonstranti pokusili v parku poblíž Bílého domu strhnout sochu bývalého prezidenta Andrewa Jacksona.
25. 6. 2020|

Největší občanské nepokoje od atentátu na Martina L. Kinga. „Násilí není řešení,“ upozornila jeho dcera

Spojené státy americké zažívají největší občanské nepokoje od roku 1968, kdy byl spáchán atentát na Martina Luthera Kinga. Jeho dcera upozornila, že změny lze dosáhnout pouze nenásilně. Podle New York Times muselo už 21 států aktivovat Národní gardu. Přes čtyři tisíce lidí už bylo zatčeno. Současné protesty vyvolalo zabití George Floyda. Jeho pitva, kterou si objednala rodina nespokojená se soudním ohledáním, za příčinu smrti označila udušení tlakem na záda a krk.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 22:08|

Protesty kvůli smrti George Floyda se šíří po USA, v Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici

Protesty kvůli úmrtí zatýkaného Afroameričana George Floyda ve městě Minneapolis v Minnesotě se rozšířily do velkých měst v dalších amerických státech. Do ulic vyšli lidé například v Memphisu v Tennessee či v Denveru v Coloradu. V Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici a policie při živém vstupu zatkla afroamerického zpravodaje CNN.
29. 5. 2020Aktualizováno29. 5. 2020, 23:09|

S koronavirem si poradíme velmi dobře, pokud zemře méně než 20 tisíc lidí, míní ředitel britské NHS

Německý speciální letoun dopravil těžce nemocné z Itálie a Francie, jejichž kapacity jsou na pokraji možností. Na Slovensku budou moci otevřít některé menší obchody. V USA schválili test, který prý odhalí koronavirus za pár minut. Čínská metropole Wu-chan se začíná otevírat okolnímu světu, v sobotu tam zastavil první vlak po více než dvou měsících. Japonsko avizovalo rekordní injekci do ekonomiky. Šéf britské NHS prohlásil, že udrží-li se počet obětí pod 20 tisíci, zvládne Spojené království pandemii dobře. V Itálii počet mrtvých překonal hranici 10 tisíc. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse celosvětově počet nakažených překonal 620 tisíc.
28. 3. 2020Aktualizováno28. 3. 2020, 20:37|

Trump vyzval k urychlenému schválení léků na koronavirus

Prezident Donald Trump vyzval americké zdravotnické úřady, aby co nejrychleji schválily použití některých experimentálních léků na koronavirus. Mezi nimi zmínil i remdesivir, který vyvinul lékařský tým v americké firmě Gilead Sciences, který vede Čech Tomáš Cihlář. Počet nakažených v USA ve čtvrtek překonal hranici deseti tisíc, přes 150 jich už nemoci podlehlo, uvedla univerzita Johnse Hopkinse.
19. 3. 2020Aktualizováno19. 3. 2020, 19:20|