TÉMA

James Cameron

Americké námořnictvo zachytilo implozi ztracené ponorky už v neděli. Vyšetřování povede Kanada

Americké vojenské námořnictvo zřejmě zachytilo zvuk imploze ponorky Titan nedlouho poté, co v neděli zahájila svůj sestup k vraku Titanicu. Námořnictvo informaci sdílelo s americkou pobřežní stráží, která ji využila k zúžení oblasti hledání zmizelé ponorky, uvedli podle listu The Wall Street Journal američtí obranní činitelé. Ve čtvrtek pobřežní stráž uvedla, že se našly trosky ponorky a že všech pět členů posádky je téměř jistě po smrti. V pátek Kanadský úřad pro bezpečnost v dopravě (TSB) oznámil, že zahajuje vyšetřování osudu ponorky.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 22:14|

Titanic se vrací do kin v nové verzi. Cameronova tragická love story podle publicisty nezestárla

Romance mezi chudým Jackem a aristokratickou Rose na pozadí jedné z největších katastrof dějin přichází znovu do kin. K pětadvacátému výročí od premiéry mohou diváci vyrazit na oscarový Titanic režiséra Jamese Camerona. V některých kinosálech uvidí remasterovanou verzi ve 3D s vysokosnímkovou frekvencí. Snímek se utká o pozici třetího nejvýdělečnějšího filmu historie s jiným Cameronovým blockbusterem, druhým Avatarem.
9. 2. 2023|

Vzpomínky na dětství vynesly Spielbergovi Zlatý glóbus, nejlepší komedii natočil McDonagh

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl částečně autobiografický snímek režiséra Stevena Spielberga Fabelmanovi. Cenu za nejlepší komedii či muzikál dostaly Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha, tento snímek měl také nejvíce nominací. Nejlepším hercem byl vyhlášen Austin Butler, který ztvárnil Elvise Presleyho v životopisném dramatu o této hudební hvězdě. Mezi ženami byla ve stejné kategorii vyznamenána Cate Blanchettová s filmem Tár.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 10:58|

Film, v němž se vznášíte, ale i předražený spořič. Pokračování Avatara kritici chválí hlavně za efekty

Fantastický svět měsíce Pandora je po třinácti letech opět přístupný divákům. Do světových kin a od 15. prosince i do české distribuce vstupuje pokračování filmu Avatar, který překračoval nejen hranice meziplanetárních světů a kasovních tržeb, ale i technologických a vizuálních možností kinematografie. Navazující film – i v tuzemských biografech uváděný pod anglickým názvem Avatar: The Way of Water – chce v mnohém na úspěšného průkopníka navázat. Kritiky dostává zatím převážně pozitivní, vyzdvihují zejména vizuální efekty, v příběhu jim ale vadí klišé.
14. 12. 2022|

Nominace na Zlaté glóby vedou Víly z Inisherinu, uspělo i pokračování Avatara a Top Gunu

Zlaté glóby, o nichž se soudí, že jsou předehrou Oscarů, zveřejnily nominace za rok 2022. S nejvíce, tedy osmi nadějemi vstupuje do závěrečného rozhodování černá komedie Víly z Inisherinu (Banshees of Inisherin), které natočil i napsal Martin McDonagh. Nejlepší filmové komedie a dramata a jména filmových tvůrců a herců oznámí ceny v lednu. Po pauze vynucené kritikou by se měl slavnostní ceremoniál opět vrátit v plném lesku.
12. 12. 2022|

Nejvýdělečnější film historie, který nemá fanoušky. Do kin míří po třinácti letech pokračování Avatara

Už jen několik týdnů zbývá do premiéry prvního pokračování nejvýdělečnějšího filmu všech dob, Avatara režiséra Jamese Camerona. Technologicky převratný snímek, po němž se desítky dalších velkofilmů převlékaly do 3D, ale přichází do úplně jiné doby, než v jaké vstupoval do kin původně. Pandemií i streamováním změněný trh posunul návyky diváků, pro něž už obří modří tvorové, kteří bojují za záchranu své panensky krásné planety Pandora, nemusí být takové lákadlo. Podle insiderů oslovených ČT24 ale film s podtitulem The Way of Water zase překvapí.
12. 11. 2022|

O pomoc volal marně. Teď se telegraf z Titanicu stává předmětem rozepře

Více než sto let od potopení Titanicu se kolem jeho vraku odehrává další drama. Společnost RMS Titanic plánuje vyzvednutí telegrafu, kterým posádka námořního kolosu volala o pomoc. Rozpadající se trosky lodi by ho totiž mohly pohřbít navždy. Proti se ale staví někteří archeologové a dokonce i britská a americká vláda.
7. 3. 2020|

Recenze: Další resuscitace umírající série. Terminátor marně vytahuje původní Sarah Connorovou

Když terminátor s tváří Arnolda Schwarzeneggera začínal v roce 1984, byl postrachem. Z někdejší hrozby se ale postupem let stal směšný paňáca účinkující v jedné z nejchaotičtějších filmových sérií. Nový snímek s podtitulem Temný osud slibuje prostřednictvím návratu Jamese Camerona (byť primárně na pozici producenta), že se zbloudilý Terminátor dočkal spásy. Ovšem sledování mexické variace na Terminátora nic takového nenabízí.
31. 10. 2019|

Nejlepší akční hrdinka a dokonalé monstrum. Před 40 lety vstoupil do kin Vetřelec

Ve vesmíru vás nikdo neuslyší křičet. Děsivé varování dodnes láká na sci-fi thriller Ridleyho Scotta Vetřelec. Boj osamělé Sigourney Weaverové s neznámým tvorem se stal přelomem žánru a dočkal se i tří přímých pokračování v čele s neméně slavnými Vetřelci Jamese Camerona. Jedna z největších filmových hrdinek všech dob Ellen Ripleyová a dokonalé monstrum z dílny H. R. Gigera vstoupily do široké distribuce amerických kin právě před čtyřiceti lety, 22. června 1979.
22. 6. 2019|

Slavný Cirque du Soleil přivezl do Prahy magickou show podle Avatara

Nejznámější soubor nového cirkusu na světě Cirque du Soleil přivezl do Česka příběh inspirovaný filmem Avatar. Odehrává se ale tisíce let před událostmi zobrazenými ve snímku. S představením Toruk – The First Flight cestuje cirkus čtvrtým rokem a Praha je jeho 99. zastávkou. V O2 aréně vyprodali osm představení, jejich sérii zakončí v neděli.
1. 6. 2019|