TÉMA

Hodiny

Na Měsíci má platit sjednocený lunární čas

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dostal za úkol do konce roku 2026 ve spolupráci s dalšími americkými a mezinárodními agenturami vytvořit jednotný systém měření času na Měsíci. Takzvaný koordinovaný lunární čas (LTC) má pomoci s budoucími misemi v rámci závodů o dobývání přirozené zemské družice, napsala agentura Reuters.
4. 4. 2024|

Vláda schválila snížení maximálního objemu výuky hrazené státem

Vláda schválila snížení maximálního počtu hodin výuky hrazeného ze státního rozpočtu pro základní a střední školy o pět procent, uvedl na středeční tiskové konferenci ministr školství Mikuláš Bek (STAN). V některých školách se tak od začátku nového školního roku sníží počet úvazků učitelů, které platí stát. Snížení maxima se podle ministerstva školství dotkne necelé třetiny základních škol a asi desetiny středních škol. Úprava se netýká dvoutřídních škol. Vláda také formálně ukončila veškeré práce na přípravě průmyslového parku v Líních u Plzně, kde automobilka Volkswagen (VW) zvažovala vytvoření továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 15:49|

Střední školy se s Bekem dohodly na snížení maximálního počtu hodin financovaných z rozpočtu státu

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se shodl s odboráři a zástupci školských organizací na snížení maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu na 95 procent stávajícího maxima ve středních školách. Stejné snížení navrhuje ministr i pro základní školy, ale o tom bude dál jednat, schůzka k tématu má proběhnout 4. ledna. V původním návrhu počítalo ministerstvo se snížením počtu hodin na 85 procent stávajícího maxima u středních škol a 94 procent u škol základních. Po polovině ledna plánuje Bek pokračovat i v debatě o nepedagogických pracovnících.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 20:05|

Nad Prahou se rozsvítily klimatické hodiny. U letenského metronomu zůstanou dva týdny

Na pražské Letné se rozsvítily klimatické hodiny. Odpočítávají čas do okamžiku, kdy podle vědeckých odhadů vystoupá teplota Země o jeden a půl stupně Celsia oproti éře před průmyslovou revolucí. Digitální čísla jsou kolem metronomu, je na ně tedy vidět ze Staroměstského náměstí a Pařížské ulice. Na Letné zůstanou dva týdny.
29. 11. 2022|

Plečnik proměnil tvář Pražského hradu. Honoráře Masarykovi vracel, říká architekt Lukeš

Slovinský architekt Josip (Jože) Plečnik se narodil 23. ledna 1872 v Lublani. Provinční město však mladému talentovanému umělci brzy přestalo stačit. Zkušenosti sbíral ve Vídni, poté se vrátil do Lublaně, kde se stal profesorem architektury. Na počátku dvacátých let 20. století ho prezident Tomáš Garrigue Masaryk jmenoval architektem Pražského hradu. V sídle českých králů a představitelů státu Plečnik významně přetvářel interiéry Nového královského paláce i hradní nádvoří a zahrady. Je podepsán také pod monumentálním kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech. O Plečnikově působení v Praze jsme mluvili s historikem architektury Zdeňkem Lukešem.
23. 1. 2022|

Čas je drahý, říká vietnamský sběratel evropských hodinových strojů

Už více než dvě desetiletí prohledává Pham Van Thuoc evropské kostely a snaží se najít nevyužité a zanedbané hodiny z kostelních věží. Stroje, které váží i přes jednu tunu, postupně restauruje a přidává do své netradiční sbírky, kterou má uloženou v křesťanském kostele u města Nam Dinh v severním Vietnamu. Thuoc je přesvědčený, že jeho sbírka je jednou z největších na světě. „Největší napětí není jen v hledání krásných starých hodin, ale hlavně ve zjištění, jak fungují a jak je možné je opravit“, uvádí.
17. 12. 2020|

Noc přinese hodinu navíc. Mění se čas na zimní

Během noci na neděli začne platit zimní čas. Ve tři hodiny ráno se posunou hodiny zpět na 2:00 a noc tak bude o hodinu delší. Česko stejně jako většina dalších evropských zemí tím jako každý rok opustí letní čas a vrátí se k času astronomickému. Standardní středoevropský čas (SEČ), pro který se vžilo označení zimní, bude platit do 28. března příštího roku.
24. 10. 2020Aktualizováno24. 10. 2020, 14:13|

Muži na lanech renovují ciferník Černé věže, oprava potrvá pět dní

Hodiny na českobudějovické Černé věži budou mít po 40 letech nově upravený ciferník. Specialisté na výškové práce začali ve čtvrtek hodiny pod ochozem stavby, která patří k symbolům města, natírat. Úprava ciferníku potrvá za ideálního počasí zhruba pět dní.
24. 5. 2019Aktualizováno24. 5. 2019, 18:27|