TÉMA

Nábytek

Reportéři ČT: Zámek Opočno zůstává státu, cenné sbírky v něm ale patří rodu Colloredo-Mannsfeldů

Třicet let se rod Colloredo-Mannsfeldů soudil se státem o zámek Opočno, který mu nejdříve sebrali nacisté a posléze i komunisté. V komplikovaném sporu soudy už před lety rozhodly, že zámek zůstane ve vlastnictví státu. Nyní ale přišel nový verdikt. Rodině se vrátí významná část cenných opočenských sbírek v hodnotě půl miliardy. Na jedné z nejnavštěvovanějších českých památek tak nastává paradoxní situace. Zatímco budova patří státu, její unikátní vybavení původním vlastníkům. Pro Reportéry ČT natáčel David Vondráček.
16. 5. 2023|

Kompostárna ve Slatiňanech bude pod zámkem. Lidé tam totiž vozili nábytek i stavební suť

Slatiňany na Chrudimsku řeší problém s místní kompostárnou. Lidé si ji totiž pletou se skládkou, údajně úmyslně. Místo odloženého bioodpadu ze zahrad jsou v kompostárně plasty, stavební suť či části nábytku a vybavení domů. Město, které kompostárnu provozuje, už za likvidaci takového odpadu zaplatilo stovky tisíc korun. Další zbytečné finance už ale vynakládat nechce, areál proto oplotí a bude ho nepřetržitě hlídat.
19. 8. 2022|

Pardubický odvolací soud uznal část nároků Colloredo-Mansfeldů na mobiliář z Opočna

Odvolací soud v Pardubicích uznal nárok Colloredo-Mansfeldů na vydání části mobiliáře zámku Opočno. Konkrétní předměty bude teprve nutné určit. Soud uznal nároky potomků knížete Josefa Colloredo-Mannsfelda narozeného roku 1866. Zamítl další část požadavku na vydání předmětů, které dřív náležely Josefu Colloredo-Mannsfeldovi narozenému v roce 1910. Řízení bylo obnoveno rozhodnutím Ústavního soudu.
23. 6. 2022|

Češi šetří. Obejdou se bez restaurací, bot i kultury

Až polovina Čechů se omezuje při nákupech potravin. Méně peněz pak lidé vydávají i na kulturu a sport. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi. Řada prodejců podobný trend kvůli vysoké inflaci očekává i v následujících měsících.
20. 6. 2022|

Za emise skleníkových plynů mohou nejvíc senioři nad šedesát let, tvrdí norská studie

Generace nazývaná na západě „baby boomers“ (lidé narození po 2. světové válce) má zdaleka největší klimatickou stopu. V roce 2005 se lidé starší 60 let podíleli na emisích skleníkových plynů z 25 procent, ale v roce 2015 se tento podíl zvýšil na téměř 33 procent.
28. 3. 2022|

Hrabalova chata se v sobotu mimořádně otevře. Ukáže i dosud neznámý nábytek

V sobotu se mimořádně otevře chata spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku, a to při příležitosti 25. výročí jeho úmrtí, které připadá na čtvrtek 3. února. Návštěvníci uvidí také nábytek z Hrabalovy pozůstalosti, o kterém se donedávna nevědělo. Objekt je zatím ve stavu, v jakém ho opustili předchozí majitelé. Plánovaná expozice by se měla otevřít na konci března 2024 při příležitosti 110 let od spisovatelova narození, řekl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci).
3. 2. 2022|

Sierra Leone dvacet let po válce nevzkvétá, ale žije v míru. Šrámy z konfliktu zemi ovlivňují dál

Během devadesátých let byla Sierra Leone synonymem pro násilí. To už dávno neplatí. Disponuje nerostným bohatstvím a v posledních letech zažila hospodářský růst, třebaže 60 procent obyvatelstva stále žije v chudobě. Země se stále zotavuje z jedenáct let dlouhé občanské války, která skončila právě před dvaceti lety.
18. 1. 2022|

České firmy sondovaly v Baku možnosti investic. Ázerbájdžán nechce být závislý jen na ropě

Vláda v ázerbájdžánském Baku se chce odpoutat od závislosti na příjmech z těžby ropy a snaží se ozdravit ekonomiku po pandemii, která zemi tvrdě zasáhla. Láká proto investory, včetně těch českých. Informoval o tom zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
30. 9. 2021|

30 let zpět: Jak se bydlí na Západě

V obchodním domě Domov Praha slavnostně zahájila prodej IKEA. Československo se tak po Maďarsku stalo druhou zemí někdejšího východního bloku, kde tato švédská nábytkářská firma představila svou vizi moderního bydlení.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
5. 9. 2021|

30 let zpět: Podivná restituce v Kutné Hoře

Navrácení zrestituovaného majetku nemuselo vždy proběhnout podle litery zákona. Přesvědčil se o tom nový majitel restaurace U Anděla v Kutné Hoře. Když měl totiž objekt restaurace přebírat, čekalo na něj nemilé překvapení.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 5. 2021|

Nábytková banka pomůže lidem v bytové nouzi. Jen v Praze jich je na 20 tisíc

Postele, skříně i stoly nově zdarma nabízí nábytková banka, kterou ve středu otevřela Praha. Služba má pomoct seniorům v nouzi, rodičům samoživitelům i mladým po odchodu z dětských domovů. Právě pořídit si vybavení nebo samotné bydlení je častý problém, v takzvané bytové nouzi je přes 80 tisíc Čechů.
13. 1. 2021|

IKEA začne vykupovat svůj nábytek a znovu jej prodávat

Společnost IKEA začne od zákazníků vykupovat nábytek své značky, který se jim okouká nebo znelíbí. Vykoupené kusy, za něž podle míry opotřebování poskytne voucher v hodnotě až půlky původní ceny, zase prodá. V České republice služba funguje od roku 2017. Výkup nábytku a jeho nové využití je součástí plánu firmy, která chce být do roku 2030 klimaticky neutrální a využívat přitom oběhovou ekonomiku, uvedl největší maloobchodní prodejce nábytku na světě.
14. 10. 2020|

30 let zpět: Na co lehačku?

Lehačka byl vynález z pardubického Dřevotvaru. Mohli jste si na ní třeba číst. V době vysílání reportáže ale bylo vyrobeno jen 100 kusů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
9. 4. 2020|

Výrobce nábytku Jitona bude propouštět. Důvodem je ukončení spolupráce s firmou Ikea

Nábytkářská firma Jitona, jedna z tradičních českých značek, jejíž historie sahá k roku 1951, se potýká s problémy a bude propouštět. Výpověď dostane asi stovka zaměstnanců klatovského závodu. Propouštění se dotkne i třebíčského závodu, ale ještě není známo, jak velké bude.
26. 7. 2019|

Mladí restaurátoři opět pracují na zámku ve Slavkově. Návštěvníci je při tom mohou sledovat

Studenti brněnské Vyšší odborné školy restaurátorské pracují i letos ve slavkovském zámku na opravách historického nábytku, a plní tak odbornou praxi. Tentokrát opraví stůl a rohovou skříň s želvovinou z první poloviny 19. století. Návštěvníci mohou restaurátory pozorovat při práci na hlavní prohlídkové trase zámku.
23. 5. 2019|