TÉMA

Běchovice

Na budoucí trase Pražského okruhu kácejí stromy. Ke stavbě ale silničářům zatím chybějí pozemky i povolení

Silničáři začali kácet stromy mezi středočeskými Modleticemi a pražskými Běchovicemi, kudy má vést jihovýchodní část Pražského okruhu. Není to ale jasný důkaz toho, že již nic nestojí v cestě zahájení léta odkládané stavby. Část pozemků není ještě vykoupená a Ředitelství silnic a dálnic nemá stavební povolení. Zcela jasný slib tak stále nezazněl od silničářů ani z ministerstva dopravy.
30. 11. 2023|

ŘSD vykupuje pozemky pro Pražský okruh, řeší i ekologické kompenzace

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vykoupilo už přes 85 procent pozemků na výstavbu úseku Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Stavební povolení očekává ještě v tomto roce, samotnou stavbu by mělo zahájit do konce toho příštího, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Zásah stavby do přírody bude ŘSD kompenzovat v šestnácti lokalitách, nad Počernickým rybníkem například vzniká biotop pro vodní ptactvo.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 19:48|

Pražský okruh u Černého Mostu se rozšíří na šest pruhů. ŘSD má územní rozhodnutí

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo územní rozhodnutí na rozšíření Pražského okruhu u Černého Mostu. Měl by mít šest pruhů. Na Twitteru o tom informoval ředitel ŘSD Radek Mátl. Podnik už má podle něj pro rozšíření částečně zpracovanou dokumentaci pro stavební povolení a zahájilo také majetkoprávní přípravu.
16. 6. 2023|

Reportéři ČT: S návěsy v Běchovicích prý nemá nic společného. Na situaci ale vydělal miliony

Už tři roky fungují špičkové firmy ve výzkumném areálu v Praze Běchovicích v obklíčení návěsů a bezdomovců. Potýkají se kvůli tomu s řadou problémů. Návěsy stojí na cestách, které patří podnikateli Miloslavu Štěpánovi. Ten je odmítá odtáhnout a tvrdí, že s nimi nemá nic společného. Reportéři ČT ale zjistili něco jiného. Štěpán díky situaci vydělal desítky milionů korun, jedna z firem totiž podlehla tlaku a cestu od něj za vysokou sumu koupila. Natáčel Ondřej Golis.
12. 6. 2023|

Úsek Pražského okruhu u Běchovic získal pravomocné územní rozhodnutí, začne výkup pozemků

Úsek Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1 má platné územní rozhodnutí. Pravomocně ho potvrdil jihočeský krajský úřad, který případ řešil kvůli námitkám na možnou podjatost pražského magistrátu. Silničáři tak mohou začít s výkupem pozemků pro stavbu, měla by být zahájena v roce 2024. Informovalo o tom Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 16:02|

Stát koupil od firem rodiny exministra Tomana pozemek osminásobně dráž oproti znaleckému posudku

Za čtvrt miliardy korun koupilo státní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) od firmy Xaverov trade rodiny bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) pozemek původně oceněný na zhruba 31 milionů. Pozemek má být využit pro stavbu úseku Pražského okruhu u Prahy-Běchovic. V případě staveb dopravní a další infrastruktury dává liniový zákon možnost zaplatit za pozemky až osminásobek ceny stanovené znaleckým posudkem. Vyplývá to z informací v Registru smluv, na které upozornil server Zdopravy.cz.
17. 2. 2022|

Reportéři ČT: Vjezd do výzkumného areálu v Praze blokují návěsy. Majitel silnice od nich dává ruce pryč

Výzkumný areál v pražských Běchovicích je sídlem špičkových technologických firem. Ty se ale ke svým výrobním halám těžko dostávají, protože příjezdové cesty blokují desítky starých vraků. Majitel cest Miloslav Štěpán odmítá vraky odstranit a tvrdí, že s nimi nemá nic společného. Do areálu navíc přibyli nevítaní hosté, které sem kdosi údajně z charitativních důvodů přestěhoval. Více než rok trvající beznadějnou situaci má vyřešit novela zákona, která má obcím v podobných případech rozvázat ruce.
21. 6. 2021|

Kromě obchodů otevřou od 10. května i řemeslníci, v dalších čtyřech krajích se vrátí děti do škol

Nejenom malé prodejny, ale i řada provozovatelů služeb otevře 10. května. Informoval o tom během jednání vlády na Twitteru vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Vláda se na pondělním zasedání věnovala i testování ve firmách, které bude trvat ještě nejméně celý červen. Od příštího pondělí se také otevřou další školy a školky. Kabinet se vyslovil i pro uvolnění podmínek pro nošení ochrany dýchacích cest, venku bude nejspíš povinná jen v přítomnosti dalších lidí.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 20:16|

V sobotu začnou opravy Štěrboholské radiály, ve směru do Prahy čeká řidiče zúžení

Na dva měsíce omezení se musí od soboty 24. dubna připravit řidiči na Štěrboholské radiále na Pražském okruhu. Od víkendu bude směr do centra Prahy zúžen do jednoho pruhu kvůli demontáži betonových svodidel. Během následujících týdnů dostane vozovka nový povrch.
21. 4. 2021|
Reportéři ČT

Příjezdové cesty do firem blokují vraky. Úřady i policie si věc jen bezradně přehazují

Výzkumný areál v Běchovicích je známý tím, že v něm svoje sídlo mají technologické firmy. V posledních měsících to tam ale vypadá, jako kdyby se čas vrátil do divokých devadesátých let. Příjezdové silnice blokují desítky vraků návěsů. Podle zdejších firem je tímto způsobem majitel cest vydírá, aby od něj komunikace odkoupily za desítky milionů. Úřady ani policie nejsou schopné věc napravit. Případu se věnovali Reportéři ČT, natáčel Ondřej Golis.
22. 9. 2020|
Události komentáře

Že Pražský okruh dostala Uhříněves, nebylo šťastné, míní Hřib. Je správné, že rozhodovala nižší úroveň, tvrdí Dolínek

Nepravomocné rozhodnutí k dokončení Pražského okruhu je podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) důvodem k menší oslavě. Jeho náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) v té souvislosti zdůraznil, aby se začalo stavět co nejdříve. Optimismus je přitom namístě i podle poslance a místopředsedy ČSSD Petra Dolínka (ČSSD),  který si myslí, že bylo správné rozhodnutí přiřadit rozhodování o této záležitosti úřadu s nižší působností, jako je ten v Uhříněvsi. Hřib se Scheinherrem se naopak domnívají, že měla rozhodovat buď Praha, Středočeský kraj, či ministerstvo. Všichni tři byli hosty pořadu Události, komentáře.
4. 8. 2020|

Stát má územní rozhodnutí pro úsek Pražského okruhu mezi D1 a D11, oznámil Hřib

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem pražského vnějšího okruhu, má územní rozhodnutí ke stavbě úseku 511 na jihovýchodě metropole mezi D1 a D11. Na Twitteru o tom informoval pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Kromě tohoto úseku zbývá z vnějšího okruhu dostavět ještě úsek na severozápadě metropole, tam zatím o územní rozhodnutí zažádáno nebylo.
30. 7. 2020|

Drážní inspekce se při vyšetřování nehody v Běchovicích kloní k lidské chybě

Drážní inspekce zjišťuje, zda páteční srážku vlaků v pražských Běchovicích způsobila technická závada, nebo selhání člověka. Zatím se spíše přiklání k lidské chybě. Při nehodě narazil vpodvečer vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku. Nikdo se nezranil, škoda na soupravách a trati se odhaduje na víc než pět milionů korun. Provoz na trati byl plně obnoven v sobotu ráno.
11. 7. 2020|

Prázdný vlak jel pro cestující z havarovaného pendolina, sám se srazil s rychlíkem. Nehoda je bez zranění

Na hlavní trati, která vede z Prahy na východ, se v Běchovicích střetl rychlík s prázdnou soupravou. Ta jela pro cestující evakuované z pendolina po srážce s chodcem. Druhá nehoda se obešla bez zranění. Provoz mezi Libní a Běchovicemi je od sobotního rána obnoven v plném rozsahu.
10. 7. 2020Aktualizováno11. 7. 2020, 11:05|

Praha rozšíří zóny placeného stání, od léta přibudou například v Praze 10

Zóny placeného stání se v létě začnou rozšiřovat i do Prahy 10. Nově mají být zavedeny také v Letňanech a zřejmě i u železniční zastávky v Klánovicích. Další  zóny jsou pak plánovány v městských částech Praha 5, 6 a 9. Návrhy na změny a rozšíření, které vyplývají z požadavků radnic, v pondělí schválili pražští radní. Naposledy začaly zóny platit od letošního ledna v části Prahy 9.
1. 6. 2020|

Obnova Lítožnického rybníka skončila. Poslouží k rekreaci i ochraně při povodních

Obnova Lítožnického rybníka na pomezí Dubče a Běchovic skončila a nyní se rybník napouští. Vznikla nová hráz, bezpečnostní přeliv a opravy se dočkalo koryto Říčanského potoku, které teď opět má meandry. Náklady dosáhly 45 milionů korun.
28. 5. 2020|

Pražský okruh nebo železnice do Kladna. Stát a Praha budou spolupracovat na dopravních stavbách

Ministerstvo dopravy uzavře s Prahou společné memorandum o řešení významných dopravních staveb na území města. Obě strany budou také o přípravě staveb pravidelně jednat. Ve středu to oznámili ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) a primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). Třeba Pražskému okruhu stále schází k dokončení zhruba 40 kilometrů. Dostavba jižní části okruhu u Běchovic by měla začít za dva roky a severní část se začne stavět nejdříve v roce 2026.
2. 10. 2019|

Ano supermarketu i automatům, ne parkovišti a kostkám. Čtyři obce uspořádaly referenda

Ve středočeských Měchenicích může vzniknout supermarket, v jihomoravských Holubicích zase casino i s videoloterijními terminály. Nezávazné „ne“ potom řekli obyvatelé pražských Běchovic na otázku, která se týkala stavby nového parkoviště u frekventované Českobrodské ulice. V Lovčicích pak upřednostnili jako povrch silnice asfalt před kostkami. Místní referenda se v obcích konala souběžně s volbami do Evropského parlamentu.
25. 5. 2019Aktualizováno25. 5. 2019, 19:43|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Češi první den rozhodovali o složení evropského sboru. K urnám smí znovu v osm ráno

Úderem dvaadvacáté hodiny se v Česku zavřely volební místnosti. Znovu se otevřou v sobotu osm ráno, a voliči budou mít až do dvou odpoledne příležitost rozhodnout o složení Evropského parlamentu. Výsledky ovšem nebudou zveřejněny krátce po volbách, Český statistický úřad musí počkat až do nedělního večera, kdy skončí hlasování ve všech zemích Unie.
24. 5. 2019Aktualizováno24. 5. 2019, 22:16|

Vysokorychlostní tratě se začnou stavět za šest let, slíbil šéf SŽDC ministrovi

První úseky vysokorychlostních tratí v Česku se začnou stavět v roce 2025. Půjde o nové spojení Ostravy s Přerovem a také o výjezd z Prahy směrem na východ do Běchovic, kde pak naváže trať dále do Brna. Po jednání s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem (za ANO) to slíbil generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jiří Svoboda. Zdůraznil, že je to dřívější termín, než se kterým SŽDC dříve počítala, a umožní to dohoda o převzetí francouzských technických norem pro vysokorychlostní železnici.
13. 5. 2019|