TÉMA

Princ Harry

Karel III. ruší veřejná vystoupení, částečně ho zastoupí princ William

Rakovina britského krále Karla III. zasáhne do jeho veřejných vystoupení a povinností, panovník ale bude pokračovat v administrativní práci nebo soukromých schůzkách. Část povinností by měl převzít následník trůnu princ William, zahraniční cesty krále se pravděpodobně odloží, případně zcela zruší.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 13:12|

Lékaři diagnostikovali britskému králi Karlu III. rakovinu

Lékaři diagnostikovali rakovinu britskému králi Karlu III., oznámil v pondělí v prohlášení Buckinghamský palác. Monarcha podle něj na doporučení lékařů odkládá veřejné akce, ale pokračuje v administrativní práci a započal s léčbou. O jaký typ rakoviny jde, oznámeno nebylo.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 20:41|

Harry a Meghan tvrdí, že honička s fotografy téměř skončila katastrofou

Britský princ Harry, jeho manželka Meghan a její matka se stali účastníky „téměř katastrofální automobilové honičky“ s fotografy, oznámil princův mluvčí podle agentury Reuters. Incident se odehrál poté, co se vévoda a vévodkyně ze Sussexu v úterý zúčastnili předávání cen neziskové organizace Ms. Foundation for Women v New Yorku, kde byla Meghan oceněna za svou práci.
17. 5. 2023|

Platinové oslavy a po sedmdesáti letech opět král. Britská monarchie zažila zlomový rok

Na streamovací platformu Netflix přichází nový kontroverzní dokument ze zákulisí života britského prince Harryho a jeho manželky Meghan, který slibuje ukázat královský život v novém světle. Je to jen jedna z mnoha bouřlivých událostí, které královská rodina letos prožila.
8. 12. 2022|

Zdravotníci ošetřili přes sedm set lidí z fronty na rozloučení s Alžbětou II.

Lidé, kteří se chtějí rozloučit s královnou Alžbětou II. u její rakve, nyní stráví ve frontě asi deset hodin. Nečekaně je navštívil nový britský král Karel III. spolu se svým starším synem Williamem, novým princem z Walesu. Úřady již dříve vyzvaly další zájemce, aby přišli nejdříve v poledne, protože zájem je stále obrovský a do fronty míří další truchlící. Někteří, kteří panovnici vzdali úctu v noci na sobotu, strávili ve frontě dlouhých 25 hodin. Záchranáři za tři dny ošetřili 710 lidí, kteří čekali ve frontě. Do nemocnice jich odvezli dalších 81. Obávají se, že počty by mohly kvůli velmi chladnému počasí dále stoupat, napsal list The Guardian.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 20:28|

Zájem o rozloučení s královnou je příliš velký, úřady dočasně nepouští do fronty další čekající

Přístup do fronty, v níž lidé čekají, aby se v budově parlamentu v centru Londýna mohli poklonit rakvi se zemřelou britskou královnou Alžbětou II., byl nejméně na šest hodin pozastaven. Oznámila to dopoledne britská vláda, podle níž není možné frontu dále prodlužovat.
16. 9. 2022|

„Naplňovala představu, která se k monarchii váže.“ Princezna Diana zemřela před 25 lety

Od tragické smrti lady Diany ve středu uplynulo pětadvacet let. Britská princezna, která podle odborníka na královské rodiny Jindřicha Forejta naplnila představy veřejnosti o monarchii, zahynula v roce 1997 při automobilové nehodě v Paříži. Vyšetřování probíhalo dlouhých jedenáct let a během této doby se vyrojila řada konspiračních teorií, což byla podle Forejta zejména reakce veřejnosti na prvotní šok.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 23:05|

Mši na počest Alžběty II. navštívila královská rodina i bývalí premiéři

V rámci oslav sedmdesáti let panování královny Alžběty II. proběhla v londýnské katedrále svatého Pavla mše díkůvzdání. Bohoslužbu navštívili přední členové královské rodiny, a to včetně prince Harryho a jeho manželky Meghan, kteří se před dvěma lety rozhodli opustit své povinnosti v královské rodině. Samotná panovnice se ale kvůli zdravotním potížím ze mše omluvila.
3. 6. 2022|

Britové slaví sedmdesát let Alžběty II. na trůnu. Království čekají bujaré průvody a koncert u paláce

Ve Velké Británii začínají oslavy sedmdesáti let panování Alžběty II. Ve svých šestadevadesáti letech je Alžběta první britskou panovnicí, která se dočkala platinového jubilea. Oficiální výročí jejího nástupu na trůn bylo sice už v únoru, oslavy se hlavně kvůli vyhlídce lepšího počasí konají až o prvním červnovém víkendu, který je mimořádně prodloužen o dva dny pracovního volna.
2. 6. 2022|

Alžběta II. slaví 96. narozeniny. Británie se chystá na oslavy asi posledního kulatého jubilea její vlády

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtek slaví 96. narozeniny. Královně gratuloval její vnuk princ William, premiér Boris Johnson i britské ozbrojené síly. Panovnici také navštívil druhý vnuk princ Harry s vévodkyní Meghan. V létě si Spojené království připomene velkolepými oslavami platinové jubileum, tedy semdesát let její vlády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 20:12|

Nová socha princezny Diany v kensingtonských zahradách připomíná její charitativní činnost

Britští princové William a Harry v pátek, v den nedožitých šedesátých narozenin své matky, princezny Diany, odhalili její novou sochu v zahradách Kensingtonského paláce.
1. 7. 2021|

Rozhovor s Dianou získala BBC pomocí podvodů a lží. Současné vedení se omlouvá

Nad britskou veřejnoprávní institucí BBC se vznáší temný mrak. Nezávislé vyšetřování zjistilo, že explozivní rozhovor z roku 1995 s princeznou Dianou získal novinář Martin Bashir pomocí podvodů a lží. Tehdejší postup korporace, která podezření odsunula bokem, odsoudili oba synové zesnulé princezny. Její bratr se domnívá, že lži novináře přispěly k Dianině smrti.
21. 5. 2021|

Vévoda z Edinburghu spočine na hradě Windsor. Bez davů a s přísnými pravidly

Na hradě Windsor se v sobotu královská rodina rozloučí při pohřbu s princem Philipem. Obřadu se kvůli přísným bezpečnostním a hygienickým opatřením smí zúčastnit jen třicet lidí. Kupříkladu premiér Boris Johnson své místo přenechal nejbližším rodinným příslušníkům.
16. 4. 2021|

„Ztratili jsme téměř dědečka národa,“ řekl k úmrtí Philipa jeho druhorozený syn princ Andrew

„Je to velká ztráta. Myslím, že bych to řekl tak, že jsme ztratili téměř dědečka národa,“ řekl novinářům princ Andrew k úmrtí svého otce prince Philipa. Druhorozený syn královského páru tak učinil po nedělní bohoslužbě, která se konala v katedrále v Canterbury. Princ Philip, manžel britské královny Alžběty II., zemřel v pátek ve věku 99 let. Andrew svého otce označil za „pozoruhodného muže“.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 17:16|

Na počest prince Philipa zazněly salvy z děl. Pohřeb bude 17. dubna

Dělostřelecké salvy o sobotním poledni britského času (13:00 SELČ) uctily památku prince Philipa, manžela britské panovnice Alžběty II., který zemřel v pátek ráno na zámku Windsor ve věku 99 let. Výstřely z děl hřměly po celé Británii, na Gibraltaru i na vojenských lodích plujících po mořích. Salvy zazněly i v Austrálii. Buckinghamský palác již oznámil datum pohřbu prince, konat se bude 17. dubna.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 18:26|

Oblíbený byl v médiích i mezi lidmi, vzpomínají na prince Philipa čeští diplomaté či novináři

V nedožitých sto letech zemřel v pátek britský princ Philip. Do smutku se zahalily nejen Britské ostrovy a území, která dříve pod korunu patřila, ale i zbytek světa, včetně Česka. Jiří Zrůst se znal s princem osobně. „Spousta lidí, včetně mě, měla to potěšení zažít jeho humor,“ vzpomíná předseda správní rady Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu v ČR. „Byl mužem činu,“ dodal. „Nikdy nelhal, což se nedá říct o politicích,“ tvrdí bývalý pracovník BBC Milan Kocourek a vzpomíná na to, že se na mediální výstupy prince vždy těšil.
10. 4. 2021|
Newsroom ČT24

Ohledně Meghan a Harryho musí novináři čekat a neobyčejně opatrně našlapovat, míní Jiří Hošek

Už víc než týden světová média probírají slova, která zazněla z úst britského prince Harryho a jeho manželky Meghan Markleové v rozhovoru s moderátorkou Oprah Winfreyovou. Přesně to byl podle bývalého zpravodaje Českého rozhlasu ve Velké Británii a nynějšího komentátora Seznam Zpráv Jiřího Hoška záměr slavného páru. V rozhovoru pro Newsroom ČT24 ale upozornil, že novináře by měla zajímat jen fakta a těch stále moc není. „Pokud sdělovací prostředek nestojí a nepadá na referování o britské královské rodině a jejích členech, jeho role v podstatě skončila,“ uvedl.
16. 3. 2021|

Harry s Meghan u Oprah: Novináři nemůžou obvinění ověřit. Kritizují výkon moderátorky

Velký televizní rozhovor britského prince Harryho a jeho manželky Meghan Markleové s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou rozdělil světová média. Vévodkyně ze Sussexu mluvila o rasismu v Buckinghamském paláci nebo o atmosféře, kvůli které přemýšlela o sebevraždě. Obvinění ale novináři nemají jak ověřit, dopodrobna se nevyptávala ani moderátorka. Někteří ji proto kritizují, že se na rozhovor dostatečně nepřipravila. Média se doposud neshodla ani na tom, na čí stranu se spíš postavit. Americká věří mladému páru, ta britská stojí na straně monarchie. Co vyvolal nejsledovanější rozhovor týdne, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
14. 3. 2021|

Tvrzení Harryho a Meghan jsou znepokojivá, reaguje na rozhovor s párem Buckinghamský palác

Buckinghamský palác po téměř dvou dnech prolomil mlčení ohledně televizního rozhovoru prince Harryho a jeho manželky Meghan, který vyvolal silné emoce. V prohlášení vydaném ve jménu královny Alžběty II. uvádí, že podrobnosti o problémech páru zarmoutily celou rodinu. Znepokojivá je prý zejména nastolená rasová otázka, problematickým bodům se bude královský dvůr věnovat v soukromí. Meghan, která je míšenka, řekla, že někdo z královské rodiny vyjádřil obavy, zda její syn bude dost bílý.
9. 3. 2021Aktualizováno9. 3. 2021, 22:51|

Meghan: V královské rodině se řešilo, zda syn bude dost bílý

Bolestivé diskuse v britské královské rodině o barvě kůže jejich syna, ztráta práva na ochranu či intenzivní tlak okolí i médií, kvůli kterému uvažovala o sebevraždě. To jsou jen některá z témat, o nichž mluvila Meghan Markleová, která byla společně se svým manželem princem Harrym hostem moderátorky Oprah Winfreyové na americké televizní stanici CBS.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 22:04|

Osamělá hvězda Texas. Mrazy zde udeřily nejkrutěji kvůli izolované elektrické síti

Mrazy, které v polovině února udeřily ve Spojených státech, znamenaly výzvu především pro jižanské státy. Do největších potíží se dostal Texas. Hrdý stát je energetickým ostrůvkem v USA a jeho oddělená infrastruktura nezvládla nápor. Texas se nepoučil z deset let staré lekce a nepřipravil svou síť na zimu. Guvernér podporovaný energetickými společnostmi nejdřív vinil zamrzlé turbíny větrných elektráren, poté slova mírnil.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 22:30|

Princ Harry a vévodkyně Meghan definitivně opouštějí královskou rodinu

Britský princ Harry a jeho manželka vévodkyně Meghan oznámili, že se nehodlají vrátit k plnění povinností v rámci královské rodiny. Informoval o tom Buckinghamský palác. Pár zveřejnil úmysl opustit role předních členů královského dvora a začít nezávislejší život loni v lednu, s koncem března pak přestal vykonávat povinnosti monarchů. Od té doby běželo roční přechodné období, do jehož uplynutí se mělo definitivně vyjasnit jeho budoucí postavení.
19. 2. 2021|

Princ Harry a vévodkyně Meghan čekají druhého potomka

Britský princ Harry a jeho manželka vévodkyně Meghan čekají druhého potomka. Informaci podle deníku The Guardian potvrdil mluvčí páru.
14. 2. 2021|

Princ Charles se stal tváří internetové televize, chce tak bojovat proti změně klimatu

Princ Charles, následník britského trůnu, se představil v nezvyklé roli – jako šéfredaktor internetové televize. Na pěti webových kanálech bude vysílat krátké dokumenty a inspirativní videa, která mají pomoct v boji s klimatickými změnami a za ochranu životního prostředí. Jeho mladší syn Harry se mezitím pustil do filmového podnikání.
26. 9. 2020|