TÉMA

Elektrický proud

Kalifornii zasáhla druhá bouře, kterou má na svědomí atmosférická řeka. Zemřeli tři lidé

Druhá bouře, kterou má na svědomí takzvaná atmosférická řeka, zasáhla v pondělí jižní část Kalifornie. Zanechala za sebou statisíce lidí bez elektřiny a nejméně tři mrtvé. Atmosférická řeka Pineapple Express prozrazuje svým názvem, že vzniká v okolí Havajských ostrovů v tropické oblasti Pacifiku. Někdy může představovat až několik tisíc kilometrů dlouhý a několik set kilometrů široký pás s vysokým obsahem vlhkosti. Bouře se dotkla desítek milionů obyvatel. V neděli vyhlásil guvernér Kalifornie nouzový stav v osmi okresech. V Los Angeles hasiči vyjížděli k desítkám sesuvů a zaplavených míst, hrozba v oblasti stále nepominula.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 09:05|

Energetici osazují sloupy vysokého napětí speciálními konzolemi, které mají chránit ptáky

Energetici instalují na nadzemních rozvodech elektřiny speciální zabezpečovací prvky, které mají chránit ptáky před zásahem elektrickým proudem. V Česku zahubí elektrický výboj stovky tisíc ptáků ročně. V ochraně dravců má pomoci i přeshraniční projekt Eurokite, který sleduje jejich pohyb a zkoumá příčiny úhynu.
28. 8. 2023|
Doporučujeme

Pražští vědci otestovali „svatý grál“ fyziky, novou supravodivou hmotu

Před dvěma týdny oznámil korejský vědecký tým překvapivý objev, který by mohl změnit svět. Po celé planetě se skupiny expertů pokusily jejich výsledek napodobit – včetně fyziků z pražské Karlovy univerzity.
10. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 18:57|

Do záporožské elektrárny opět proudí energie zvenčí, uvedl Kyjev

Záporožská jaderná elektrárna byla znovu připojena k externím dodávkám energie, informuje agentura Reuters s odkazem na společnost Ukrenerho. V pondělí ráno přitom ruské okupační úřady oznámily, že objekt byl zcela odpojen od dodávek elektrické energie zvenčí a byl převeden do záložního režimu. Ukrajinská strana podle okupantů odpojila vedení, které má pod kontrolou. Kyjev přičítá odpojení největší jaderné elektrárny v Evropě od sítě ruskému ostřelování, které poškodilo poslední elektrické vedení do elektrárny.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 12:15|

Soud zamítl návrh na obnovu řízení v kauze Kramného, který je ve vězení za vraždu manželky a dcery

Senát Krajského soudu v Ostravě v pátek zamítl návrh na obnovu řízení v případu Petra Kramného. Ten je odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě v roce 2013. Podle soudu Kramný a jeho advokátka Jana Rejžková nepředložili nové důkazy, které by mohly původní rozsudek zvrátit. Kramný podal proti rozhodnutí stížnost, zabývat se jí bude Vrchní soud v Olomouci.
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 11:42|

Devadesát procent Pákistánu je bez elektřiny. Země nemá prostředky na údržbu sítě

Velkou část Pákistánu, včetně metropole a dalších velkých měst, postihl v pondělí ráno výpadek elektřiny. Důvodem je porucha rozvodné sítě na jihu země, jež způsobila výpadky i v dalších částech Pákistánu, který má přes 230 milionů obyvatel. Server televize CNN uvedl, že výpadek postihl téměř celou zemi a je nejhorším od ledna 2021, kdy se do tmy na několik hodin ponořilo skoro 90 procent země.
23. 1. 2023|

Provoz na D48 zastavily na hodinu a půl spadlé dráty. Část domácností byla bez elektřiny

Spadlé dráty vysokého napětí zastavily v úterý odpoledne asi na hodinu a půl v obou směrech provoz na dálnici D48 na Frýdecko-Místecku. Tisíce lidí byly kvůli tomu bez proudu, dodávky elektřiny už byly nouzově obnoveny. Na vedení spadl vzrostlý strom, který zlomil betonový sloup. Krátce na to na místě havaroval osobní vůz, když se drátům snažil vyhnout, řekli mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková a mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 19:29|

Soud v Ostravě rozhoduje o obnově řízení v kauze Kramný, obhajoba má tři posudky

Krajský soud v Ostravě se začal zabývat návrhem na obnovu řízení v kauze Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Žádost podal Kramný prostřednictvím své advokátky, k ní se pak připojila i jeho matka. Součástí návrhu jsou tři nové znalecké posudky, které si nechala vypracovat obhajoba. Podle obhájkyně Kramného Jany Rejžkové vylučují elektřinu jako příčinu smrti.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 14:54|

Desetitisíce lidí bez proudu a zavřené školy. Malé letadlo narazilo v Marylandu do drátů

Malé letadlo narazilo v neděli večer v americkém státu Maryland do elektrického vedení, které bylo pod napětím, a uvázlo v drátech. Kvůli nehodě se bez dodávek proudu na několik hodin ocitlo asi 120 tisíc lidí, píše web stanice CNN.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 11:22|

Krajský soud v Ostravě bude rozhodovat o obnově procesu s Petrem Kramným

Krajský soud v Ostravě bude v listopadu a v prosinci rozhodovat o obnově procesu s Petrem Kramným, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. O obnově bude podle nového zákona rozhodovat jiný soudce, než rozhodoval v původním procesu. Jednání bude veřejné. Uvedla to mluvčí krajského soudu Martina Schwettrová. O jednání informoval i Spolek Šalamoun, který případ dlouhodobě sleduje.
17. 10. 2022|

Kvůli výpadkům elektřiny nejezdily ráno některé vlaky mezi Prahou a Benešovem

Porucha elektrického vedení komplikovala v ranní špičce provoz na trati mezi Prahou a Benešovem. Vlaky nabíraly až půlhodinová zpoždění. Některé spoje byly zrušeny. V 09:30 byl obnoven běžný provoz.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 10:04|

Počet obětí hurikánu Ian ve Spojených státech roste. Stovky tisíc odběratelů jsou bez proudu

Bilance hurikánu Ian ve Spojených státech překročila 80 mrtvých. S odvoláním na místní úřady o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Agentura AP píše o 65 obětech, AFP nejméně o 62 obětech.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 21:51|

Elektřinou spálení ptáci mohou zakládat požáry, ukázal americký výzkum

Přírodovědci upozornili na přehlížený problém: za řadu požárů mohou umírající ptáci, kteří se vznítí, když se neopatrně dotknou elektrického vedení. Nová studie poprvé dokázala popsat, kolik takových případů je a co je spojuje.
8. 7. 2022|

Páteční bouře bylo slabé derecho, ozřejmili meteorologové. Vítr měl rychlost až 125 kilometrů za hodinu

Do kategorie bouří derecho zařadili meteorologové tu, která prošla Českem v pátek večer. Termínem derecho označují větrnou bouři postupující v páse o délce alespoň 400 kilometrů, v Česku se vyskytne zhruba dvakrát za rok. Po tom pátečním zůstaly škody za desítky milionů korun. Pojišťovny předpokládají, že další hlášení budou přibývat. Nejčastěji jde o zničené střechy, přístřešky a popadané stromy. Hasiči mají za sebou přes tisíc výjezdů.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 14:54|

Část Moravy je kvůli těžkému sněhu bez proudu. Poškozena je i střecha brněnského muzea

Těžký sníh, který ve čtvrtek napadl na jihovýchodě Moravy, způsobil poruchu na osmnácti místech v Jihomoravském a Zlínském kraji. Bez proudu bylo v pátek ráno 8800 odběrných míst na Břeclavsku, Hodonínsku a Zlínsku. Informoval o tom mluvčí energetické společnosti eg.d Roman Šperňák s tím, že velkou většinu poruch vyřeší energetici během pátku. V Brně těžký sníh poškodil střechu Technického muzea, hasiči ji budou muset zajistit.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 15:05|

Českem se prohnal silný vítr, ve středních a východních Čechách vyhlásil ČEZ kalamitu

Českou republiku zasáhl ve čtvrtek silný vítr. Potíže působil zejména v západní polovině země, kde vyvracel stromy, lámal větve, někde poničil střechy. Hasiči do podvečera vyjížděli v souvislosti s počasím k téměř třem tisícům případů. Popadané stromy na několika místech zastavily dopravu a energetici kvůli větrnému počasí zaznamenali přes tři sta tisíc odběrných míst bez elektřiny, zejména ve středních Čechách. V části republiky vyhlásili kalamitní stav, opravy na některých místech dokončí až v pátek.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 21:51|

Rychlovlaky zastaveny, část domácností bez proudu. Tokio zasáhlo zemětřesení

Tokio a jeho okolí zasáhlo ve čtvrtek pozdě večer místního času zemětřesení, jehož sílu japonský meteorologický ústav stanovil na 5,9 stupně. Při otřesech bylo zraněno nejméně 17 lidí, z toho jedna osoba vážně. Provoz rychlovlaků šinkanzen z Tokia a do něj i některých linek, které jsou napojeny na tokijské metro, byl zastaven. Zároveň byly uzavřeny dráhy na tokijském letišti Haneda. Nejméně 250 domácností v Tokiu zasáhly výpadky proudu. Žádné vážné škody zatím hlášeny nejsou.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 19:07|

Čtvero potápěčů strávilo deset dní pod hladinou. Jde o český rekord

Čtveřice potápěčů strávila deset dní pod vodou. V rámci vědeckého experimentu Aquakosmow Space 2021 tak v lomu u Lišova na Českobudějovicku ustanovila nový český rekord v době strávené pod hladinou. Potápěči přebývali ve speciální kabině, takzvaném kesonu.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 19:10|

Znalec z kauzy Kramný odsouzený za zkreslený posudek se obrátil na Nejvyšší soud

Znalec Igor Fargaš odsouzený za zkreslený posudek v případu Petra Kramného se obrátil na Nejvyšší soud. Informaci České televizi potvrdil mluvčí Okresního soudu v Ostravě Dalibor Zecha. Fargaš nesouhlasí s pravomocným podmíněným trestem, který mu loni v červenci vyměřil Krajský soud v Ostravě. Ten mu zároveň zakázal na čtyři roky vykonávat povolání znalce. Fargaš se podle obžaloby společně se znalcem Radkem Matlachem dopustil křivé výpovědi a vypracoval nepravdivý znalecký posudek ve prospěch Petra Kramného. Ten byl v roce 2016 odsouzen za vraždu manželky a dcery na 28 let do vězení.
16. 2. 2021|

Policie odložila úmrtí tří lidí ve lhoteckém rybníku. Šlo o nešťastnou náhodu

Kriminalisté odložili loňské úmrtí dvou mužů a dítěte v rybníku ve Lhotě u Příbramě. Utonuli po zasažení proudem z čerpadla, šlo o nešťastnou náhodu. Cizí zavinění bylo vyloučeno, informovala mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.
5. 1. 2021|

Petr Kramný neuspěl s ústavní stížností. Žádá obnovu řízení, ale s jinými soudci

Ústavní soud v Brně odmítl stížnost Petra Kramného, který je odsouzený na 28 let za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Kramný usiluje o obnovu řízení, avšak požaduje výměnu soudců Krajského soudu v Ostravě i Vrchního soudu v Olomouci. Z usnesení v databázi soudu vyplývá, že ústavní soudci v podstatě označili Kramného stížnost za předčasnou.
9. 3. 2020|
Newsroom ČT24

V bundě, čepici a potmě. Po požáru pracují novináři Economie v provizorních podmínkách

Největší zpravodajský newsroom v Česku je už tři týdny bez elektřiny. V budově vydavatelství Economia totiž vyhořela elektroinstalace. Třeba tým Hospodářských novin, Aktuálně.cz nebo Respektu tak musí pracovat v provizorních podmínkách. Vydávají ale v běžném režimu dál. Jak se jim to daří? Kde a jak píší? Téma pro nedělní vydání pořadu Newsroom ČT24.
12. 1. 2020|

Znalci dostali podmínku za zkreslený posudek ve prospěch Kramného. „Neměli jsme dost času,“ říká jeden z nich

Znalci Igor Fargaš a Radek Matlach dostali u Krajského soudu v Ostravě za zkreslený znalecký posudek v kauze Petra Kramného trest vězení s podmínkou na dva roky a pětiletý zákaz činnosti. Podle soudu se oba dopustili křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku ve prospěch Kramného. Ten byl odsouzen na 28 let vězení za vraždu manželky a dcery elektrickým proudem na dovolené v Egyptě. Rozsudek není pravomocný, oba znalci se v jednací síni odvolali.
12. 9. 2019|

Energie na stovky let. Britové vyrobili zdroj, který by mohl změnit cesty do hlubokého vesmíru

Britští experti jako první vyrobili elektrický proud z radioaktivního chemického prvku americium. Na svém webu o tom informovala britská Národní jaderná laboratoř (NNL), podle níž tento úspěch znamená, že přístroje při budoucích vesmírných misích mohou být napájeny energií až po dobu 400 let.
6. 5. 2019|