TÉMA

Záchranná stanice

Kolemjdoucí na Šumpersku našel zkrvaveného psa. Někdo se zvíře pokusil zastřelit a zahrabat

Vážně zraněného psa, kterého kdosi postřelil vzduchovkou a pokusil se ho zakopat, nalezli o víkendu lidé na Šumpersku. Veterináři z brněnské kliniky jej pak zachránili a ujali se ho dobrovolníci z Unie zvířat. Péči financují prostřednictvím sbírky. Týráním zvířete se zabývá policie.
6. 2. 2024|

Zlínská zoologická zahrada chce zřídit záchranné a chovné centrum pro lvy

Zlínská zoologická zahrada chce zřídit záchranné a chovné centrum pro lvy. Sloužit bude i pro zvířata, která budou například odebrána soukromým chovatelům kvůli nevhodným podmínkám. Zoo v poslední době oznámila několik novinek, kromě jiného otevřela expozici věnovanou asijské fauně nebo přivezla sloního samce s cílem přirozeného rozmnožování.
15. 9. 2023|

Lidé stále zachraňují zvířata, která to nepotřebují. Nejdřív zavolejte a poraďte se, nabádají stanice

V těchto dnech jsou záchranné stanice přeplněné mladou zvěří. Denně přijmou po celé republice na tři stovky zvířat, z toho většinu tvoří právě mláďata. Podle Českého svazu ochránců přírody je pětina z nich často zachraňována zbytečně. Vytrhnutí z jejich přirozeného prostředí je pak může i zabít.
11. 6. 2023|

V přírodě přibývá sov, více jich ale je i v záchranných stanicích

Letošní rok přeje sovám. Podle ornitologů vyvedly více mláďat než loni – hlavně díky dostatku potravy, konkrétně hrabošů. Že se soví populace rozrůstá, je ovšem poznat i v záchranných stanicích.
20. 5. 2023|

Síť záchranných stanic zvířat kolabuje, části hrozí uzavření

Záchranné stanice pro zvířata čelí odlivu sponzorů a dárců. Kvůli zdražování a podfinancovanému systému hrozí uzavření části z nich. České televizi to potvrdil předseda Národní sítě záchranných stanic (NSZS) David Číp i oslovené záchranné stanice. Chtěly pomoc od ministerstva životního prostředí, odcházející ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) ale jejich žádosti nevyhověla s odkazem na nepříznivý ekonomický vývoj u nás i ve světě.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 10:00|

Požáry ve Francii ohrožují domácí i divoká zvířata. Některá mají popáleniny

Domácí i divoká zvířata ve Francii trpí kvůli rozsáhlým lesním požárům na jihozápadě země. Zvířata uvěznily plameny nebo dým, řada jich nepřežila, některá plameny vyhnaly do vylidněných měst. O dopadech požárů v departementu Gironde okolo Bordeaux píše server stanice BFM TV. Situace v některých regionech na jihu Evropy se však začíná pomalu zlepšovat. Například evakuovaní obyvatelé španělské obce Cebreros se už mohli vrátit do svých domovů.
23. 7. 2022|

Zrušené vánoční trhy jsou problém i pro neziskové organizace, pořádají místo nich sbírky

Omezené vánoční trhy ovlivnily i prodej výrobků neziskových organizací. Ty se potýkají s menším zájmem zákazníků. Peníze z vánočních trhů chybí i záchranné stanici pro volně žijící zvířata. Ta má teď krmivo pouze do konce roku. Jinde pomohli trhovcům lokální obchody nebo kulturní centrum, aby mohly svoje zboží prodávat uvnitř.
7. 12. 2021|

Záchranným stanicím chybí peníze, některé omezují péči

Záchranné stanice ochránců přírody se ocitají ve finančních potížích. Náklady rostou, počet dárců klesá. V Česku funguje 35 takových zařízení, části z nich hrozí zánik. Někde proto chystají propouštění, jinde omezují výjezdy pro zraněná zvířata.
3. 10. 2021|

Zraněný Chewbacca pomohl lenochodům. Ve Venezuele vznikla nová záchranná stanice

Lenochod s přezdívkou Chewbacca, připomínající chlupatou postavu z filmové série Star Wars, stojí za založením záchranné stanice ve venezuelské městě San Antonio de Los Altos. Zraněného Chewbaccu našel Juan Carlos Rodriguez se svou ženou Haydee na silnici. Manželé se rozhodli, že lenochodovi pomůžou a na svém pozemku vybudovali pro zvíře zázemí. Po mnoha konzultacích s odborníky se postupně začali o problematiku lenochodů zajímat. K Chewbaccovi postupně přibyli i další zranění lenochodi, které se pár snaží postupně vracet zpět do přírody. V tuto chvíli je na stanici současně ošetřováno kolem čtyřiceti dalších lenochodů a manželé financují chod zařízení z vlastních zdrojů. Následky zranění u Chewbaccy jsou však natolik vážné, že lenochoda nebude možné do přírody vrátit ani v budoucnu.
5. 8. 2021|

Konec cirkusů v Česku? Kvůli pandemii trvalo jejich letošní turné jenom dva měsíce

Pandemie covidu-19 výrazně doléhá i na cirkusy, ty kvůli vládním opatřením mohly letos na turné vyjet jen na dva měsíce. Navíc se na ně nevztahují žádné státní kompenzace ani úlevy. Pro cirkusy je to tak další rána po schválení nové legislativy, která jim zakazuje odchov mláďat a jejich drezuru. Některé cirkusy tak už zvažují, že úplně skončí.
22. 12. 2020|

Útulkům chybí zaměstnanci, dobrovolníci i peníze. Přibývají tisíce zvířat

V 35 záchranných stanicích pro volně žijící zvířata po celém Česku přibylo za poslední měsíce o dva tisíce zvířat víc než vloni ve stejnou dobu. České televizi to potvrdila koordinátorka Národní sítě záchranných stanic Zdeňka Nezmeškalová. Kvůli pandemii koronaviru jim ale čím dál víc chybí peníze i lidi. Například stanice v Pardubickém kraji je kvůli nedostatku financí na pokraji zavření. S odchytem zvířat pomáhá i městská policie nebo hasiči.
22. 10. 2020|

Záchranná stanice pro zvířata v Jinonicích v novém. Praha už má vizualizace, stavět začne příští rok

Nová záchranná stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy už má konkrétní podobu. Podle vizualizací, které Česká televize získala, bude součástí stavby za 173 milionů korun veterinární ordinace, rehabilitační zařízení, ale i komplex voliér a vodní nádrž. Areál má využívat i dešťovou vodu. Praha požádá o stavební povolení a územní rozhodnutí na přelomu září a října. Stavět by se mělo začít v polovině příštího roku. ČT to potvrdil náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).
14. 8. 2019|

Praha postaví novou záchrannou stanici pro volně žijící zvířata. Výstavba vyjde na více než 100 milionů

Pražští radní schválili výstavbu nové záchranné stanice pro volně žijící zvířata v Jinonicích. ČT to potvrdil náměstek primátora Petr Hlubuček. Nové prostory pro zvířata by měly stát více než 100 milionů korun. Výstavba by mohla začít ke konci letošního roku, nebo v první polovině roku příštího.
4. 5. 2019|