TÉMA

Motocykly

V uplynulých dvou letech zemřelo na českých silnicích nejméně lidí od roku 1961. Loni 455

V loňském roce zemřelo na českých silnicích 455 lidí, o jednoho více než o rok dříve. Počet obětí je druhý nejnižší od roku 1961, odkdy policie vede souvislé statistiky. Dopravních nehod policisté zaznamenali o 3515 méně než v roce 2022. O 1501 meziročně stoupl počet zraněných lidí. Zvýšila se i hodnota hmotných škod, dosáhla více než sedmi miliard korun.
5. 1. 2024|

Prodej nových osobních aut v Česku za pololetí stoupl o 16,8 procenta. Zájem je o SUV vozy

Prodej nových osobních aut v Česku v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o 16,8 procenta na 115 548 vozů. Pokračuje nárůst podílu automobilů s alternativním pohonem, v pololetí činil 21,3 procenta. Téměř 45 procent nově registrovaných osobních aut byly sportovní užitkové vozy (SUV). Podle Svazu dovozců automobilů (SDA) meziročně vzrostly také registrace lehkých užitkových vozů, nákladních aut a motocyklů, u autobusů klesly.
7. 7. 2023|

Na silnicích jsou ročně zraněny stovky motorkářů, kladrubský festival jim pomáhá vyrovnat se s vážnými úrazy

Na silnicích letos zahynulo už 36 motocyklistů, o 11 méně než před rokem. Alarmující je ale vysoký počet zraněných, víc než patnáct set, zhruba dvě stě z nich těžce. Návrat do běžného života třeba bez dolní končetiny je obtížný. Jak to zvládat, ukazuje festival v Kladrubech Keep Respect.
6. 8. 2022|

30 let zpět: Setkání Harley Clubu Praha

Před Palácem kultury proběhlo setkání Harley-Davidson Clubu Praha. Nejstaršího existujícího klubu vlastníků stejnojmenných motocyklů na světě. Klub byl založen už v roce 1927, ovšem po únoru 1948 došlo k omezení jeho činnosti. Záhy po sametové revoluci začal klub opět fungovat pod původním názvem. Na setkání navazovala československá předpremiéra filmu: Harley Davidson a Marlboro Man.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 5. 2022|

Výroba osobních aut v lednu zaznamenala nejhorší výsledek od roku 2010

Výroba osobních aut v Česku v lednu klesla o 11,4 procenta na 92 657 vozů. Jde o nejhorší lednový výsledek od roku 2010. Důvodem je stále nedostatek čipů, ale i zahájení výroby nového modelu v kolínské Toyotě. Téměř každé desáté auto vyrobené v Česku bylo elektrické. Produkce autobusů a motocyklů meziročně vzrostla. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 11:42|

30 let zpět: Autosalon Praha '91 zahájen

Na pražském Výstavišti byl před třiceti lety zahájen Autosalon Praha '91. Završil tím od května probíhající Všeobecnou československou výstavu. Po více než čtyřech dekádách se tak do Československa vrátila mezinárodní výstava nových modelů aut našich a světových značek. Podívejte se, jakou nečekanou novinku tehdy představila kopřivnická Tatra.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 10. 2021|

Prodej osobních aut klesl v Česku za devět měsíců o 22 procent

Prodej nových osobních aut v Česku se za tři čtvrtletí meziročně snížil o 22,4 procenta na 148 319 vozů. Oznámil to v pondělí Svaz dovozců automobilů. U lehkých užitkových vozů činí pokles 23,6 procenta a u nákladních automobilů 35 procent.
5. 10. 2020|

Jihomoravský kraj trápí doprava a kapacita sociálních zařízení. Tématem voleb je i sucho

Čtyřčlenná koalice v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO) vede Jihomoravský kraj poslední čtyři roky. Region řeší dlouhodobě problémy s rozšiřováním dopravní sítě, a to jak na úrovni měst, kterým scházejí obchvaty, tak i v pomalém napojování na rakouské dálnice. Během posledních suchých let se tématem stal také nedostatek vody. Nové vedení kraje bude čelit i otázkám spojeným se stárnutím obyvatel, rozhodovat bude také o podpoře Velké ceny v Brně.
4. 9. 2020|

Burácení motorek rozeznělo Masarykův okruh. Diváci ale rachotu letos nenaslouchají

Závodníci na silničních motocyklech se rozjeli po Masarykově okruhu v rámci letošní Velké ceny. Tribuny ale zůstávají prázdné kvůli protipandemickým opatřením. I když koronavirus letos fanoušky vyhnal, pořadatel zohlednil krizovou situaci a slíbil Brnu závody Moto GP i v roce 2021.
7. 8. 2020|

Opravit, roztlačit a cítit vítr ve vlasech. Výstava motorek v Ostravě návštěvníky vtáhne

Svět techniky v ostravských Dolních Vítkovicích zaplnila výstava historických motocyklů. Expozice Grand prix představuje tři desítky veteránů a doplňují ji interaktivní prvky. Výstava bude k vidění do března příštího roku.
14. 6. 2020|

Jawa jako úspěch tuzemského průmyslu. V řadě zemí se stala synonymem pro motocykl

Jawa patří k nejznámějším průmyslovým značkám českého původu. Motocykly nesoucí toto jméno nacházely kupce po celém světě. Značka, jež vznikla spojením jména podnikatele Františka Janečka a názvu německého výrobce motocyklů Wanderer, byla u Světové organizace duševního vlastnictví v Ženevě zaregistrována přesně před devadesáti lety, krátce poté, co firma učinila podobný krok v Československu.
9. 10. 2019|

Šimek: Bez dlouhodobé podpory státu motocyklová Velká cena v Brně bude muset skončit

Závody mistrovství světa silničních motocyklů v České republice se podle jihomoravského hejtmana Bohumila Šimka (ANO) možná za rok už nepojedou. Letošní ročník Grand Prix se ještě v Brně uskuteční, ale v dalších letech to bez dlouhodobého finančního přispění státu podle hejtmana zřejmě nebude možné. Vláda na letošní ročník v pondělí schválila dotaci třicet devět milionů korun namísto požadovaných šedesáti pěti milionů.
30. 4. 2019|