TÉMA

Pavel Švagr

Výdaje na obranu půjdou i z resortu vnitra či dopravy. Nárůst o 160 miliard je podle opozice rychlý
S výdaji na obranu ve výši dvou procent HDP pomůžou vládě příští rok i další resorty. Jde o skoro devět miliard z plánovaných celkem 160. K největším položkám se řadí státní hmotné rezervy a projekty v oblasti dopravy. Posilování rozpočtu je podle kabinetu nezbytné pro věrohodné odstrašení a bojeschopnost armády. Opozice si ale není jistá, jestli se podaří peníze smysluplně utratit.
9. 10. 2023|
Nafta odvezená ze skladu Viktoriagruppe zůstane v Česku, konkurzní správce na ni podle soudu nemá nárok
Desítky milionů litrů nafty odvezené ze skladu zkrachovalé firmy Viktoriagruppe nemusí Česká republika vracet správci konkurzní podstaty Mirko Möllenovi. Nepravomocně o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5, podle nějž palivo náleží Správě státních hmotných rezerv. Není zatím jasné, zda se konkurzní správce odvolá.
20. 4. 2023|
Dodávky ropovodem Družba měly krátký výpadek. V Česku se neprojevil
Dodávky ruské ropy z Ukrajiny na Slovensko ve čtvrtek přerušil výpadek elektrického proudu. Česka se problémy nedotkly, čerpalo zásoby ze Slovenska, uvedla Barbora Putzová ze společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba. Provoz se podařilo obnovit během čtvrtka.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 16:49|
Stát chce formálně prodloužit platnost milionům nepoužitých testů na covid
Stát má ve skladech hmotných rezerv miliony testů na covid-19, které byly původně určené pro školy. Některým brzy končí trvanlivost. Ministerstvo školství by ji chtělo formálně prodloužit. Podle opozice měla vláda jednat dřív. Stát testy koupil začátkem roku, kdy platilo povinné testování žáků.
3. 10. 2022|
Stát se připravuje na zimu a plní zásobníky. S kapacitami bychom vydrželi do srpna, řekl Stanjura
Vláda pokračuje v přípravách na zimu a na možné přerušení dodávek ruského plynu. Tuzemské zásobníky jsou už plné z třiaosmdesáti procent, tedy víc než ve většině ostatních zemí Evropské unie. Ministr financí v týdnu ubezpečil, že surovina by vystačila až do příštího srpna. Podmínkou je mírná zima a dodržení plánované patnáctiprocentní úspory ve spotřebě. Česko si momentálně dělá větší rezervy, než stanovuje unijní nařízení.
20. 8. 2022|
Jižní větví Družby neteče ropa, týká se to i Česka
Jižní část ropovodu Družba nepracuje. Potrubí je podle zdrojů agentury Reuters odstavené od začátku srpna. Zastavení tranzitu potvrdila bratislavská rafinerie Slovnaft i slovenský přepravce ropy Transpetrol. Ropovod přivádí ruskou surovinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Důvodem přerušení je podle Reuters problém s platbou tranzitních poplatků mezi Ukrajinou a Ruskem. Tranzitu ropy v severní části Družby se spor netýká.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 22:39|
V zásobnících je už veškerý plyn, který na pokyn vlády koupila Správa státních hmotných rezerv
V plynových zásobnících je už veškerý plyn, který koupila Správa státních hmotných rezerv (SSHR) na pokyn vlády. Správa pořídila 2,4 terawatthodin (TWh) zemního plynu. Celková cena je 8,5 miliardy korun a je v ní započítáno DPH, poplatek za dopravu a skladování na jedenáct měsíců. Informoval o tom předseda SSHR Pavel Švagr. Plyn dosud v nouzových zásobách nebyl. Celkově jsou zásobníky v Česku naplněny asi ze dvou třetin.
2. 7. 2022|
Potravinové zásoby z hmotných rezerv vystačí na den a půl. Plánem jsou dva týdny
Stát má pro případ nouze uloženo ve skladech třináct milionů denních dávek potravin, které by pokryly spotřebu zhruba na 1,3 dne. Navýšení zásob potravin na patnáct dní by stálo až dvanáct miliard korun. V Otázkách Václava Moravce to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Ministerstvo zemědělství v současnosti navrhuje navýšit rozpočet organizaci spravující státní zásoby o půl miliardy korun.
22. 5. 2022|
Válka rozpoutává potravinovou krizi. Česko má obilí pro každého na třicet dní
Kvůli ruskému útoku na Ukrajinu hrozí podle OSN globální potravinová krize, která může trvat roky. Generální tajemník Antonio Guterres v týdnu upozornil, že problémy pocítí hlavně chudší země. Na Česko podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) dopadá pouze růst cen, přesto plánuje navýšit zásoby potravin. Situaci komplikuje i vlna veder v Indii a její zákaz vývozu pšenice.
20. 5. 2022|daz
Dočasné přístřeší pro uprchlíky vzniká v Troji. Podle Rakušana se zapojí i neziskové organizace
Dočasné přístřeší se zázemím pro ukrajinské uprchlíky začali hasiči ve středu večer stavět v pražské Troji. Kapacita bude 150 osob. Pokyn ke stavbě stanového městečka dal hasičům ministr vnitra Víta Rakušana (STAN). Důvodem vzniku je nedostatečná kapacita míst v Praze. Kromě stanového městečka je ve hře ještě zřízení přístřeší pro uprchlíky v karlínských kasárnách. Do řešení situace se zapojí i neziskové organizace, uvedl dopoledne na Twitteru Rakušan.
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 21:54|
Síkela: V zásobnících je miliarda metrů krychlových plynu, což je 30 procent kapacit
Zásobníky plynu v České republice jsou naplněny z 30 procent, což je k 1. květnu historické maximum. V nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Množství plynu v zásobách k 1. květnu překročilo miliardu metrů krychlových. Ke konci měsíce by chtěl Síkela, aby byla plná polovina kapacity zásobníků. Naplní se podle něj plán, že zásobníky budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent, jak nařídil mimořádným opatřením.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 16:11|vkl
Česko má v rezervách maso jen na jeden a půl dne. Vláda chce posílit potravinovou bezpečnost
Vláda chce pro případ krize zesílit potravinovou bezpečnost. V současnosti má totiž Česko ve státních skladech zásoby masa pouze na jeden a půl dne. V budoucnu by ho mělo být minimálně na patnáct dnů. V plánu jsou i proto systémové změny. Zatímco teď se skladuje maso mražené, nově chce mít vláda vyhrazená živá zvířata přímo u zemědělců.
18. 4. 2022|
Firmám údajně chybí 150 tisíc pracovníků z Ukrajiny, uprchlíci je podle asociace podniků nenahradí
Na Ukrajinu se od začátku války vrátilo zhruba padesát tisíc lidí, dalších sto tisíc letos nepřijede na sezonní práce. Uvedl to předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Josef Jaroš. Jde podle něj o fyzicky náročné práce, které většinově vykonávali muži. Příchozí z Ukrajiny, mezi nimiž jsou hlavně ženy, děti a starší lidé, je tak podle něj nenahradí. Česká republika dosud vydala už přes 233 tisíc víz pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) by se vláda mohla na rekonstrukci nebo výstavbu bytů pro uprchlíky podílet až pětaosmdesáti procenty.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 23:28|
Pohonné hmoty dál zdražují. Stát zkontroluje marže pumpařů
Ceny pohonných hmot v Česku dál zvyšují svá historická maxima. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí průměrně 46,64 koruny, litr dieselu už je za více než 49 korun. Od minulé středy benzin zdražil o více než sedm korun, nafta dokonce o více než deset. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005. Ministerstvo financí chystá plošnou kontrolu čerpacích stanic kvůli maržím.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 17:39|
Stát se zatím nebude zbavovat strategických kovů z hmotných rezerv
Strategické kovy ze státních hmotných rezerv vláda zatím prodávat nebude. Potvrdili to ministři financí a průmyslu Zbyněk Stanjura (ODS) a Jozef Síkela (za STAN). Právě bývalý šéf resortu průmyslu Karel Havlíček (ANO) se chtěl části zásob zbavit - s tím, že některé jsou v současné době už nevyužitelné.
8. 2. 2022|
Stát měl nedostatečné zásoby ropy v hmotných rezervách, zjistil NKÚ
Státní zásoby ropy a pěti z devíti základních potravin byly minimálně čtyři uplynulé roky pod požadovaným limitem, což by mohlo snížit připravenost Česka na případné krize. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při kontrole hospodaření Správy státních hmotných rezerv (SSHR) v letech 2016 až 2021. V druhé polovině letošního roku bylo ropy a ropných produktů podle úřadu dost jen díky zpomalení ekonomiky při pandemii. Neplnění limitů u potravin SSHR odůvodnila nezájmem trhu o zapojení do systému pořizování státních hmotných rezerv, informoval NKÚ.
13. 12. 2021|
V pondělí přibylo více než 14 tisíc nakažených. Nemocnice v Kyjově vyhlásila stav postižení
V pondělí v Česku přibylo 14 480 potvrzených případů onemocnění covid-19. Je to dosud nejvyšší pondělní přírůstek. Před týdnem bylo skoro o tři tisíce nově nakažených méně. Vládní rada pro zdravotní rizika v úterý podpořila povinné očkování lidí nad 60 let. Do českých nemocnic míří další vojáci, například do Jihlavy, Havlíčkova Brodu, Teplic nebo Ústí nad Labem. Nemocnice v Kyjově dokonce vyhlásila stav postižení, kapacita ARO je podle vedení téměř vyčerpaná. S rostoucím počtem nakažených přibývá také výjezdů záchranářů, na jihu Moravy zvažují proto traumatologický plán.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 19:08|
Přeložka ropovodu Družba u Církvice bude fungovat od víkendu, obnoví se dodávky z Ruska
Přeložka ropovodu Družba u Církvice na Kutnohorsku je téměř hotová, v pátek se nový úsek začne plnit ropou a od víkendu bude ropovod připravený na běžný provoz. Kvůli akci musela být zhruba na týden přerušena dodávka ropy z Ruska. Práce se stihnou včas a nebude nutné použít nouzové zásoby ropy od Správy státních hmotných rezerv (SSHR), řekl provozně-technický ředitel společnosti Mero Zdeněk Dundr.
10. 11. 2021|
Žáci se budou opět plošně testovat, antimonopolní úřad ale řeší stížnost na výběr testů
Základní a střední školy mají začátkem září plošně otestovat žáky na koronavirus. Antimonopolní úřad ale v minulých dnech zahájil správní řízení s ministerstvem a vítězem soutěže na dodávku odběrových sad. Podnět dala jedna z neúspěšných firem, která se domáhá zákazu plnění uzavřené smlouvy.
10. 8. 2021|
Ukončené očkování proti koronaviru má v Česku více než pět milionů lidí
Ukončené očkování proti nemoci covid-19 má v Česku od čtvrtka více než pět milionů lidí. Je to téměř 47 procent obyvatel země. Od prosincového začátku vakcinace aplikovali zdravotníci dosud 10,6 milionu dávek vakcíny. V poslední době ale tempo očkování klesá. Za čtvrtek v Česku přibylo 163 potvrzených případů koronaviru, což je v mezitýdenním srovnání o 41 méně. Podle údajů ministerstva zdravotnictví kleslo incidenční číslo z jedenácti na deset.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 20:06|dk
Soud zrušil aktuální regulaci restaurací a heren, od pondělí má platit nové opatření
Regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření ministerstva zdravotnictví zrušil v pátek Nejvyšší správní soud. Zásah vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po jeho doručení. Ve čtvrtek mezitím klesl počet nových případů covidu v Česku na 672. Bylo to o stovku méně než ve středu a nejmenší čtvrteční přírůstek od konce loňského srpna. Vláda rozhodla, že jako potvrzení o bezinfekčnosti bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) stačit doba tří týdnů po první dávce očkování proti covidu, po prodělání nemoci 180 dní. Z neděle na pondělí  se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) otevře registrace k očkování proti covidu pro lidi mezi 35 a 39 lety, od středy pro lidi nad 30 let.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 19:35|
Další žáci a studenti se začnou od 17. května vracet k běžné výuce
První stupeň základních škol přejde od 17. května na plně prezenční výuku bez rotací. Normální režim výuky bude platit také pro žáky druhého stupně základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií v šesti krajích a v Praze, kde to epidemie koronaviru dovoluje. Po jednání vlády o tom informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO). Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, skončí rotační vyučování i na druhém stupni základních škol v celém Česku. Všude začne i teoretická výuka na středních školách bez střídání.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 19:46|
Epidemie slábne, zvažuje se konec povinného testování ve firmách i povolení letních táborů
Ve školách i firmách se bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) testovat nejméně do konce května. Prodloužení do června chce vyhodnotit v příštím týdnu. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) už dříve řekl, že v případě firem je třeba, aby vláda rozhodla do konce dubna. Zároveň se letos nejspíše budou moci uskutečnit letní tábory. Děti ale budou muset před odjezdem absolvovat test na koronavirus.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 20:05|
Roušky, které školy dostaly od státu jako náhradní, jsou pro děti příliš velké. Leží ve skladech
Některé školy dostaly od státu roušky, které jsou dětem, pro něž jsou určené, příliš velké. Nemohou je tedy nosit. Další část škol má naopak jen malé dětské roušky, které nemohou využít pro starší žáky. České televizi to sdělili ředitelé základních škol napříč republikou. Zatím to ředitelé řeší s pomocí vlastních zásob a roušky od státu si schovávají na později. Vláda o zaslání roušek, které mají sloužit jakou nouzová záloha, kdyby děti neměly vlastní, rozhodla spolu s otevřením škol začátkem dubna.
28. 4. 2021|Anna Hrdinová