TÉMA

Katedrála

Jóga, umění a tisíc let stará architektura. Nedaleko Londýna cvičili ve svatoalbanské katedrále

Katedrála svatého Albana se těší nejen velkému zájmu poutníků z celého světa, ale také neobvyklé akci –⁠⁠⁠⁠⁠ pod tisíc let starou věží v normanském slohu se v této době scházejí i místní, aby si zacvičili jógu. Už tak duchovní atmosféru podkresluje umělecká instalace Holubice míru sochaře Petera Walkera, sestávající z tisíců papírových holubic svěšených ze stropu.
23. 1. 2024|

Ve Vídni se v polovině prosince uskuteční zádušní mše za Schwarzenberga

V katedrále svatého Štěpána ve Vídni se 16. prosince uskuteční zádušní mše za bývalého českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, informovala v sobotu agentura APA. Schwarzenberg zemřel minulý týden, bylo mu 85 let.
18. 11. 2023|

Rusko opět útočilo na přístav v Oděské oblasti, úřady hlásí jednoho mrtvého

Ruské síly v noci na čtvrtek zaútočily na přístavní infrastrukturu v Oděské oblasti na jihu Ukrajiny. V zasažené administrativní budově přístavu zemřel civilní pracovník, uvedla agentura Unian s odvoláním na prohlášení ukrajinské armády. Podle ukrajinského vicepremiéra Oleksandra Kubrakova ruské údery v posledních devíti dnech poničily šestadvacet infrastrukturních zařízení v ukrajinských přístavech a pět civilních plavidel.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 10:18|

Při nočním ostřelování Oděsy zemřel člověk, ruské rakety poničily katedrálu

Po sobotní přestávce pokračovali Rusové v noci na neděli v útocích na Oděsu, které zahájili v úterý a označují je za odvetu za poškození Krymského mostu. Jejich ostřelování nepřežil jeden člověk. Jeden ze zraněných, sedmnáctiletý mladík, je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče, uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper. Rakety zasáhly obytné domy a také katedrálu Proměnění Páně. Ta je těžce poškozená. Rusko odmítlo za útok odpovědnost, jeho ministerstvo tvrdí, že útoky na Oděsu cílily jinam.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 19:50|

Pracuje se na věžičce pro Notre-Dame. Opravy katedrály se ale do začátku olympiády nestihnou

Hořící věžička byla jedním z nejvýraznějších symbolů zkázy katedrály Notre-Dame v Paříži. Hned po uhašení ohně se odborníci začali přít o to, jak by měla vypadat rekonstrukce. Desítky návrhů, každý úplně jiný. Nakonec prezident Emmanuel Macron rozhodl o tom, že dostane původní podobu.
10. 4. 2023|

Sochy, které unikly plamenům. Výstava odhaluje zachráněné poklady katedrály Notre Dame

Výstava v Paříži představuje sochy, vitráže a obrazy, které přežily ničivý požár katedrály Notre Dame před třemi lety. Některé z nich se do jednoho z nejznámějších chrámů na světě vrátí příští rok v dubnu, kdy by se po nákladné opravě měl znovu otevřít veřejnosti.
18. 3. 2023|

Přesun bohoslužeb nebo snížení teploty na farách. Ceny energií nutí šetřit i církev

Také církev se začíná vyrovnávat s energetickou krizí. Kostelům hrozí až ztrojnásobení cen za elektřinu, kněží proto hledají způsoby, jak ušetřit. Nejčastějším řešením je přesun bohoslužeb z energeticky nákladných chrámů do úspornějších prostor. Vedení katolické církve věří, že situaci zvládne. Problémy s energiemi ale mají také církevní školy.
5. 10. 2022|

Dostavba barcelonské katedrály může ohrozit několik domů. Jejich obyvatelé s tím nesouhlasí

Stavitelé barcelonské katedrály Sagrada Família chtějí zbourat několik domů v okolí staveniště. Tvrdí, že podle původních nákresů architekta Antonia Gaudího překáží v dokončení stavby. Tisíce obyvatel, kterým hrozí vystěhování, se ale brání. Ikonický chrám, jehož základní kámen byl položen před 139 lety, by mohl být dokončen do roku 2026.
8. 2. 2022|

V Paříži skončily zabezpečovací práce na katedrále Notre-Dame, mohou začít vlastní opravy

V Paříži dokončili práce na zabezpečení a zpevnění katedrály Notre-Dame, kterou předloni v dubnu poničil rozsáhlý požár. Nyní tak může začít vlastní obnova chrámu, oznámily francouzské úřady. Katedrála patřila k nejnavštěvovanějším památkám v Evropě vůbec, její zničení tak vyvolalo ohlasy po celém světě.
18. 9. 2021|

Utekla z Prahy, na zavražděnou babičku nezapomněla. Díla sochařky Mayer dnes zdobí Anglii

Na den přesně před 79 lety odjel z Prahy transport tisícovky Židů do Terezína. Holocaust přežilo jen pětačtyřicet z nich. Mezi oběťmi byla i Růžena Stutzová. Její vnučka Charlotte Mayer se před nacisty zachránila útěkem do Londýna, kde se stala sochařkou. Osud její rodiny měl vliv na její díla, která stojí na řadě míst Anglie. Se sochařkou natáčel zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal.
6. 7. 2021|

Plzeňská věž převyšuje kopce... a plzeňská katedrála se otevírá po kompletní rekonstrukci

Tříletá rekonstrukce katedrály svatého Bartoloměje v Plzni je u konce a tento unikátní historický a duchovní prostor se otevírá veřejnosti. Jedna z nejvýznamnějších dominant města Plzně prošla změnami za sto patnáct milionů korun. Chrám má nové osvětlení, sociální zázemí nebo vytápěné lavice. Novinkou je zpřístupnění podkroví.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 14:37|

Notre-Dame před dvěma roky postihl velký požár. Obnova má být hotova v roce 2024

Uplynuly přesně dva roky od požáru pařížské katedrály Notre-Dame. Slavná středověká památka byla 15. dubna roku 2019 poničená natolik, že nebyla daleko od naprostého zhroucení. Oheň tehdy podle vyšetřovatelů nevznikl úmyslně. Za požár mohl nejspíš elektrický zkrat nebo špatně uhašená cigareta. Podle ministryně kultury Roselyne Bachelotové se památka otevře veřejnosti v roce 2024. Poničený chrám během čtvrtka navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 13:28|

„Ztratili jsme téměř dědečka národa,“ řekl k úmrtí Philipa jeho druhorozený syn princ Andrew

„Je to velká ztráta. Myslím, že bych to řekl tak, že jsme ztratili téměř dědečka národa,“ řekl novinářům princ Andrew k úmrtí svého otce prince Philipa. Druhorozený syn královského páru tak učinil po nedělní bohoslužbě, která se konala v katedrále v Canterbury. Princ Philip, manžel britské královny Alžběty II., zemřel v pátek ve věku 99 let. Andrew svého otce označil za „pozoruhodného muže“.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 17:16|

V Nantes padlo obvinění kvůli požáru katedrály, muž se přiznal

Francouzská policie kvůli požáru gotické katedrály v Nantes znovu zatkla muže, kterého vyšetřovala už před týdnem, a obvinila ho ze žhářství. Informovala o tom agentura AFP. Muž, který působí u místní diecéze jako dobrovolník, se podle listu Le Monde k činu přiznal.
26. 7. 2020|

Požár postihl gotickou katedrálu ve francouzském městě Nantes. Úřady šetří, jestli nešlo o žhářství

V západofrancouzském Nantes zasáhl požár gotickou katedrálu z přelomu 15. a 16. století, na místě byly nasazeny desítky hasičů. Podle jejich mluvčího se plameny podařilo po několika hodinách dostat pod kontrolu. Úřady zahájily vyšetřování možného trestného činu žhářství, protože vyšetřovatelé našli tři různá ohniska požáru, potvrdil agentuře AFP nantský státní zástupce Pierre Sennes. Nikdo zatím nebyl obviněn, svědky neštěstí vyslechne policie.
18. 7. 2020Aktualizováno18. 7. 2020, 20:18|

Zvon odbil rok od požáru Notre-Dame

Z jižní věže pařížské katedrály Notre-Dame zazněl ve středu v osm hodin večer zvuk zvonu Emmanuel, který připomněl rok od ničivého požáru ikonického chrámu. Kvůli opatřením, která francouzská vláda přijala kvůli šíření koronaviru, to byla jediná vzpomínková akce. Prezident Emmanuel Macron trvá  na tom, aby byla katedrála opravená do roku 2024.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 20:08|

Před 90 lety se katedrála svatého Víta otevřela veřejnosti. Ročně přivítá dva a půl milionu návštěvníků

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě slaví kulaté výročí. Byla vysvěcena 12. května 1929 a pro veřejnost pak byla oficiálně otevřena 28. září 1929. Už při své dostavbě ve druhé polovině 19. století se zdála být završením české národní emancipace a její otevření v roce 1929 bylo přímo spojeno s českou a československou státností. Stala se jejím symbolem.
28. 9. 2019|

Vůbec není jisté, že Notre-Dame zůstane stát, prohlásil hlavní architekt

Pařížské katedrále Notre-Dame podle hlavního architekta Philippea Villeneuvea stále hrozí zřícení. Villeneuve také prohlásil, že by bylo lepší spadlou věžičku nad křížením lodí postavit v původní podobě a nevypisovat novou architektonickou soutěž. Na opravách gotického chrámu, který v dubnu vážně poškodil rozsáhlý požár, pracuje přímo na místě asi 150 lidí.
4. 6. 2019|
Události komentáře

Notre-Dame je symbolem Francie, bez něhož si neumíme představit Západ, řekl Duka

Kardinál, arcibiskup pražský, metropolita a primas český Dominik Duka se v Událostech, komentářích shodl s ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD), že obnova katedrály Notre-Dame bude možná a že je dobře, že v Česku vznikly za tímto účelem odděleně státní a církevní sbírka. Duka také řekl, že požár lze chápat jako varování, jak rychle se může otřást v základech katedrála i civilizace.
17. 4. 2019|
Požár Notre-Dame

Názory, že nejhorší je za námi, jsou příliš optimistické, říká památkový architekt ke stavu Notre-Dame

Po několikahodinovém boji s ohněm, který v pondělí zachvátil slavnou pařížskou památku Notre-Dame, se podařilo uchránit obě čelní věže i řadu uměleckých a liturgických předmětů. Teď odborníci zjišťují, do jaké míry byla porušena statika stavby. Památkový architekt Václav Girsa v pořadu 90' ČT24 varoval před přílišným optimismem ohledně stavu budovy. Upozornil, že když stavební konstrukce projde vysokým žárem, ztrácí kámen nosnost. Znalec v oboru statiky Milan Vašek pak dodává, že co nezničí oheň, zničí voda.
17. 4. 2019|

Macron mobilizuje Francii. Do pěti let chce vybudovat ještě krásnější Notre-Dame

Ikonickou pařížskou katedrálu Notre-Dame v pondělí poničil požár. Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu k národu vyjádřil přesvědčení, že se do pěti let podaří vybudovat „ještě krásnější Notre-Dame“. „Sdílím váš zármutek, vaši bolest, ale i naději, budeme jednat a podaří se nám to,“ prohlásil šéf Elysejského paláce.
16. 4. 2019Aktualizováno16. 4. 2019, 20:17|
Požár Notre-Dame

Macron: Katedrálu Notre-Dame společně znovu vybudujeme, je to naše historie

Francouzský prezident Emmanuel Macron u katedrály Notre-Dame prohlásil, že ji po ničivém požáru znovu vybudují. Zdůraznil význam dómu pro francouzskou historii. Hned v úterý chce vyhlásit mezinárodní sbírku.
16. 4. 2019Aktualizováno16. 4. 2019, 08:12|
Požár Notre-Dame

Katedrála Notre-Dame je symbolem Paříže. Nad městem na Seině bdí od 12. století

Katedrála Notre-Dame, známá také jako Chrám Matky Boží, je spolu s Eiffelovou věží hlavním symbolem Paříže. „Nic nevystihuje Francii tak jako právě Notre-Dame,“ píše server BBC. Katedrála, kterou v pondělí zdevastoval mohutný požár, patří také k nejkrásnějším příkladům gotické architektury vůbec.
16. 4. 2019Aktualizováno16. 4. 2019, 08:12|
Požár Notre-Dame

OBRAZEM: Katedrálu Notre-Dame v srdci Paříže pohltily plameny

V pařížské katedrále Notre-Dame v pondělí večer vypukl rozsáhlý požár. Ani po několika hodinách se ho hasičům nedaří dostat pod kontrolu, podle odborníků může být požár pro stavbu fatální. Budova přišla o svou štíhlou věž a propadla se celá střecha. Část děl se podařilo zachránit, podle velitele hasičů možná přežije i část konstrukce a dvě čelní věže chrámu. Požár může souviset s renovačními pracemi na budově, úřady ale zatím příčinu nesdělily.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 23:34|