TÉMA

Chrastava

Začala stavba vodovodu do chrastavské části Horní Vítkov. Peníze půjdou z Fondu Turów

Díky penězům z Polska může Chrastava na Liberecku postavit vodovod do části Horní Vítkov. Obyvatelé zhruba stovky tamních domů jsou zásobováni z vlastních studní, vody v nich ale v posledních letech ubývá. Stavbu za skoro 68 milionů korun by si město bez dotace nemohlo dovolit, řekl při jejím zahájení starosta Michael Canov (SLK). Hotovo by mělo být příští rok na podzim.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 15:31|

V pohraničí blízko Dolu Turów chybí voda. Samosprávy připravují nové vodovody

Obyvatelé některých obcí na Chrastavsku a Hrádecku v Libereckém kraji bojují s nedostatkem vody. Může za to podle nich těžba v polském hnědouhelném Dole Turów. Zásobování mají vyřešit dva nové vodovody. Na jejich vybudování nyní uvolnilo peníze hejtmanství. Ve fondu Turów je uloženo asi 920 milionů korun, které poslala polská strana jako kompenzaci za těžbu.
20. 2. 2024|

Lázně v Chrastavě jsou stále zavřené. Jejich znovuotevření teď brání drahé energie, tvrdí správce

Lázně v Chrastavě byly založené před jedenácti lety a teď už jsou čtvrtým rokem zavřené. Přilákat měly hlavně movitou klientelu z nedalekého Německa a Polska. Z megalomanského projektu se ale podařilo dokončit jen první etapu. V provozu byly od konce roku 2012. Jenže krátce po otevření skončily v insolvenci. Před sedmi lety se je povedlo vydražit. Ani tehdy ale otevřené dlouho nezůstaly.
1. 7. 2023|

V dotační kauze termálních lázní v Chrastavě soud uznal vinnými všech jedenáct obžalovaných

Krajský soud v Liberci uznal vinnými všech jedenáct obžalovaných včetně bývalého europoslance Roberta Duška (Socdem) v dotační kauze, která je spjatá s výstavbou termálních lázní v Chrastavě, opravou hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a rekonstrukcí Liberecké výšiny. Na dotacích tyto tři stavby získaly před více než deseti lety bezmála dvě stě milionů korun, podle obžaloby protiprávně. Duškovi soud uložil za přijetí úplatku pětileté vězení a peněžitý trest půl milionu korun. Nepodmíněné tresty dostali i další čtyři obžalovaní, ostatní podmíněné, někteří v kombinaci s peněžitými tresty.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 16:46|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Lokte, která posouvala začátek nočního klidu

Ústavní soud (ÚS) zrušil část vyhlášky města Loket na Sokolovsku o stanovení doby nočního klidu a regulaci hlučných činností. Vyhláška po dobu trvání Loketského kulturního léta posouvala začátek nočního klidu z 22:00 na 23:00. Loketské kulturní léto trvá od května do září, tedy pět měsíců. Podle vnitra ovšem tak dlouhá a obecná výjimka přestává být výjimkou v pravém slova smyslu. Ministerstvo se proto domnívalo, že radnice v Lokti vykročila z mezí samostatné působnosti města, což nyní potvrdil i ÚS.
21. 3. 2023|

Starostové obcí na Liberecku protestují proti spojování policejních oddělení. Bojí se o bezpečnost

Starostové devíti měst a obcí z Liberecka jsou proti spojování obvodních policejních oddělení v Hrádku nad Nisou a Chrastavě. Obávají se zhoršení bezpečnosti. Otevřeným dopisem se obrátí na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a na vědomí ho dají i premiérovi Petru Fialovi (ODS) a policejnímu prezidentovi Martinu Vondráškovi. Požadují zachování obou obvodních oddělení.
28. 6. 2022|

Dopady sankcí dorazily do Chrastavy. Radnice chce kvůli cenám plynu přestavět teplárnu

Záložní plán kvůli zdražování plynu a jeho nejistým dodávkám z Ruska mají radní v Chrastavě na Liberecku. Plánují přestavět svou centrální kotelnu tak, aby se v případě potřeby dala jednoduše přepnout na spalování lehkých topných olejů. O investici, která přijde městskou kasu zhruba na sedm milionů korun, mají zastupitelé rozhodovat v příštím týdnu.
20. 5. 2022|

Policie v Libereckém kraji spojila oddělení, část starostů s krokem nesouhlasí

Policie v Libereckém kraji od dubna administrativně spojila většinu svých obvodních oddělení, vždy ze dvou vytvořila jedno. Slibuje si od toho, že při nedostatku policistů bude lépe schopna zajistit jejich činnost. Některým starostům se ale tento krok nelíbí a obávají se, že policistů u nich bude sloužit méně.
26. 4. 2022|

Peníze z Polska na zajištění vody v příhraničí Libereckého kraje nebudou stačit. Chybí asi 700 milionů

Minimálně 700 milionů korun bude ještě potřeba přidat na zajištění pitné vody v příhraničí Libereckého kraje. Jedná se o oblast, která je postižená těžbou hnědého uhlí v polském Dole Turów. Jen peníze z Polska, které v rámci kompenzací přijdou, na to stačit nebudou. Na doplacení nákladů se tak bude podílet i česká vláda.
5. 4. 2022|

Ústavní soud zrušil část protialkoholové vyhlášky v Heřmanově Městci

Ústavní soud (ÚS) zrušil část vyhlášky Heřmanova Městce na Chrudimsku o zákazu konzumace alkoholu na některých veřejně přístupných místech. Sporná část stanovila výjimku ze zákazu pro akce pořádané městem. Podle ministerstva vnitra, které návrh k ÚS podalo, radnice bez racionálního důvodu zvolila nerovný přístup k sobě samotné a k ostatním pořadatelům.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 12:11|

Hasiči ukončili zásah po požáru průmyslového objektu v Chrastavě. Škoda je za sto milionů

Hasiči v sobotu odpoledne po zhruba 27 hodinách ukončili v Chrastavě u Liberce zásah po požáru průmyslového objektu, který způsobil škodu zhruba za 100 milionů korun. Pod kontrolou měli hasiči požár už od pátečního odpoledne, náročné ale byly dohašovací práce. Oheň zasáhl několik tisíc metrů čtverečních plochy.
27. 2. 2021|

V Chrastavě hořelo v průmyslovém areálu, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu

Pět hodin trvalo hasičům, než dostali pod kontrolu požár v průmyslovém areálu v Chrastavě na Liberecku. Vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu a evakuovali stovku lidí. Nikdo neutrpěl zranění. Škodu hasiči předběžně odhadli na sto milionů korun.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 20:48|

Před deseti lety zasáhly Frýdlantský výběžek silné povodně. Zemřelo pět lidí, škody dosáhly stovek milionů

Pršet začalo 6. srpna 2010. V následujících třech dnech napadlo na hřebenech Jizerských hor v celkovém součtu přes 300 milimetrů srážek. Řeky reagovaly okamžitě a prudce: více než stoletá voda se prohnala povodím Lužické Nisy, Smědé, Ploučnice a Kamenice. Zemřelo 5 lidí, škody byly odhadovány ve stovkách milionů korun. Nejpostiženější byly Heřmanice, Raspenava, Chrastava, Hrádek nad Nisou, Frýdlant a Lindava, v Polsku pak Bogatynia a Zgorzelec.
7. 8. 2020|

Se začátkem prázdnin se Česko opět stalo zemí rozkopaných silnic a kolon

Na Česko naplno dolehly stavební práce na hlavních silnicích. Na dálnici D1 se dokonce opravuje naráz celkem 71 kilometrů. Znamená to, že téměř 40 procent cesty z Prahy do Brna řidiči stráví buď v koloně, nebo jízdou maximálně osmdesátkou. Ministr dopravy žádá řidiče o vstřícnost.
3. 7. 2020|

Upadající tradice lázeňství. V Bílině i jinde v Česku se ji snaží zachránit

Chrastavské lázně jsou stále zavřené. Znovu v provozu měly být přitom do konce roku. Nejsou ale jedinými v Česku, které mají během posledních let problémy. Zachránit tradici lázeňství se dlouhodobě snaží třeba i Bílina.
16. 1. 2020|

Počasí láká k vodě. Na většině sledovaných míst je vhodná ke koupání

Voda ve většině rybníků a přírodních koupališť v Česku je vhodná ke koupání. Pouze na dvou místech hygienici koupání nedoporučují. Několik koupališť pak má zhoršenou kvalitu vody. Hygienici očekávají zhoršení s teplým počasím a nízkým výskytem srážek.
14. 6. 2019|
Události komentáře

Z výchovných ústavů utíká většina dětí, bezpečnost se zhoršila, říká psychopatolog

Policisté ve středu obvinili z loupeže čtyři dívky ve věku 15 až 18 let, které utekly z výchovného ústavu v Praze. Další dvě dívky jsou stále na útěku. Podle psychopatologa Andreje Drbohlava jsou útěky z výchovných ústavů běžné. Podmínky v ústavech, včetně bezpečnosti vychovatelů, se navíc v posledních letech zhoršují, varuje Drbohlav, který byl hostem pořadu Události, komentáře. Otázky kladla Marcela Augustová.
10. 4. 2019|