TÉMA

Harry Potter

Zemřel herec Michael Gambon, který ztvárnil Brumbála

Zemřel irsko-britský herec Michael Gambon, bylo mu 82 let. Oznámila to jeho rodina. Známý byl především díky roli profesora Albuse Brumbála v šesti z osmi filmů o Harrym Potterovi. Během své pět desetiletí trvající kariéry působil v televizi, filmu, divadle a rozhlase a získal čtyři Filmové ceny Britské akademie. V roce 1998 byl povýšen do rytířského stavu za zásluhy o zábavní průmysl.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 14:40|

Harry Potter se stane hrdinou seriálu. S „užitečnými postřehy“ J. K. Rowlingové

Po filmovém zpracování se bestseller J. K. Rowlingové dočká i seriálu. Své kouzelnické dobrodružství prožije Harry Potter na streamovací platformě Max, která vznikne transformací platformy HBO Max. Jedna série by měla odpovídat jedné knize. Počítá se s novým hereckým obsazením.
13. 4. 2023|

Zeměmoří se na český trh dostává v souborném vydání s novými ilustracemi

Americká spisovatelka Ursula K. Le Guinová je označována za královnu světové fantastiky. Proslavila se především fantasy sérií z fiktivního Zeměmoří. Ta se teď na český trh dostává poprvé v souborném vydání i s novými ilustracemi.
14. 3. 2023|

Je obrovské štěstí, že jsem měl normální život, vzpomíná Tom Felton na natáčení Harryho Pottera

Herec Tom Felton, představitel Draca Malfoye z filmů o Harrym Potterovi, je stále velkým fanouškem kouzelnické ságy. Na natáčení vzpomíná v dobrém a mezi ostatními dětskými herci má stále přátele. V rozhovoru pro ČT s Lukášem Dolanským vyzdvihuje také cennou pomoc od dospělých kolegů. Své vzpomínky Felton sepsal v nedávno publikované knize S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívaní filmového čaroděje.
26. 11. 2022|

Zemřel herec Robbie Coltrane, který ztvárnil Hagrida ve filmech o Harrym Potterovi

Ve věku 72 let zemřel skotský herec a bavič Robbie Coltrane, který hrál Hagrida ve filmech o Harrym Potterovi. Informovala o tom stanice BBC. Coltrane zemřel v nemocnici poblíž Falkirku ve Skotsku, uvedla jeho agentka.
14. 10. 2022|

Zemřel Vladimír Medek, se svým bratrem překládal Harryho Pottera

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel překladatel Vladimír Medek. Byl známý jako překladatel ságy o Harrym Potterovi, kterou do češtiny převedl s bratrem Pavlem. Ten svět opustil před sedmi lety. Vladimír Medek českým čtenářům představil také třeba Sto roků samoty.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 16:27|

Pán prstenů a Harry Potter před dvaceti lety změnili způsob, jak Češi chodili do kina

První díly Harryho Pottera a Pána prstenů přišly do českých kin přesně před dvaceti lety a jen pár týdnů po sobě. Současně zcela změnily způsob, jak Češi chodili do kina. S uvedením hitových adaptací populárních knih je u nás spojen zlatý věk multikin, která po hlavním městě začala ve velkém expandovat do jiných krajů. ČT24 oslovila tehdejší distributory, kinaře i tvůrce dabingu, aby zavzpomínali na to, v jaké atmosféře pomáhali dvěma ikonickým titulům za diváky.
6. 2. 2022|

Ke Snowboarďákům jsem cítil vzdor, dnes už ho ale nahradila nostalgie, říká Vojtěch Kotek

Herec a režisér Vojtěch Kotek nyní podle svých slov dostává jiné role, než jaké s ním mají diváci obvykle spojené. Objevil se jako manžel Marie Terezie František Štěpán, nyní hraje i zápornou roli v minisérii podle skutečných událostí Guru. V Interview ČT24 mluví o své rodině, plánech i další spolupráci s Jiřím Mádlem, s nímž si zahrál v teenagerské komedii Snowboarďáci.
17. 1. 2022|
Doporučujeme

Lze oddělit dílo od osobnosti autora? Bojkot „radikální feministky“ oživil věčnou otázku

Měla to být literární událost roku. Jak by také ne, autorka ikonické ságy o Harrym Potterovi, Joanne Rowlingová, je stále jednou z nejpopulárnějších spisovatelek současnosti. Už sedm let se věnuje detektivní sérii, jejíž pátý díl, Troubled Blood, v září vyšel. Lidé na sociálních sítích vyzývali k bojkotu a pálení knih a australské knihkupectví dokonce stáhlo všechna autorčina díla z prodeje. Kauza znovu nastartovala debatu o tom, zdali lze literaturu vnímat nezávisle na charakteru spisovatele.
1. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 09:57|

Filmová upoutávka týdne: Tajná zahrada odhalí svá kouzla i Colinu Firthovi

Producenti Harryho Pottera zřejmě našli další literární materiál, který skrývá dostatek magického potenciálu, aby se mohl předvést v kinech. Adaptace se tak dočkala kniha The Secret Garden (Tajná zahrada), která se podobně jako kdysi kouzelnická série opírá o dosud neznámé dětské představitele, ale zahrnuje i zavedená herecká jména jako Colin Firth a Julie Waltersová.
7. 3. 2020|

Babiš chválí HDP a export, ale mnoho lidí strádá a má exekuce, kritizují premiéra Bartoš i Okamura

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu ve svém novoročním projevu vyzdvihl, že se České republice ekonomicky daří a země roste a bohatne. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ale upozorňuje, že miliony lidí nejsou ekonomicky zabezpečeny a strádají. Předseda SPD Tomio Okamura zase připomněl statisíce lidí v exekuci. Projevu premiéra Babiše i dalších ústavních činitelů se věnoval pořad Události, komentáře.
3. 1. 2020|

Vzdušné zámky a růžové brýle. Babišův projev byl návratem do 80. let, míní opozice

O vzdušných zámcích a růžových brýlích mluví opoziční politici v reakci na novoroční projev premiéra Andreje Babiše (ANO). Forma i obsah byly návratem do 80. let, všichni se mají dobře díky vládě a premiérovi, podotkl předseda ODS Petr Fiala.
1. 1. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Vzhůru do oblak. Balonem letí Eddie Redmayne a Felicity Jonesová

Touha po poznání hnala lidstvo vstříc obloze, jedním z prvních nástrojů se stal balon. Ten sehrává důležitou roli i v historickém snímku The Aeronauts (Vzduchoplavci), v němž se ale vědecké bádání změní v boj o život.
2. 11. 2019|

Brněnský student našel chyby v programech pro virtuální realitu. Pomohl tak předejít útokům

Student brněnské techniky Martin Vondráček se při pobytu ve Spojených státech podílel na odhalení bezpečnostních chyb v aplikacích pro virtuální realitu. Výzkumníci na zjištěné slabiny upozornili vývojáře, chyby se tak podařilo napravit, a tím předejít potenciálním útokům. Hackeři se teoreticky mohli nepozorovaně dostat do soukromých místností ve virtuální realitě.
17. 4. 2019|

Češi jsou národ čtenářů, který nedá dopustit na detektivky a Harryho Pottera

O Češích se říká, že jsou národem čtenářů. Ačkoliv tuzemský knižní trh je v porovnání s evropskými státy spíš menší, alespoň jeden titul za rok přečtou skoro tři čtvrtiny lidí. Zatím nejprodávanější knihou tohoto roku je Hana od Aleny Mornštajnové. Mrazivý příběh o holocaustu je ale v žebříčku titulů, za které Češi utrácejí, spíš výjimkou. Tuzemští čtenáři dávají předost hlavně odpočinkové literatuře.
7. 4. 2019Aktualizováno7. 4. 2019, 21:51|