TÉMA

Daniel Stach

„Na veřejné popravě nesmíte plakat.“ Spisovatelka Špitálníková přiblížila v Hyde Parku Civilizace život v KLDR

„Naučila jsem se nesoudit, dívat se optikou lidí, kteří se narodí v totalitním režimu. A morálka není vrozená, ale naučená.“ To jsou hlavní zkušenosti, které dal pobyt v Severní Koreji spisovatelce Nině Špitálníkové. V Hyde Parku Civilizace popsala, jak každodenní realita v tomto komunistickém režimu vypadá a jak se tam žije obyčejným lidem.
11. 3. 2024|

Coby vojenský pilot už zažil řadu krizových situací, jako nový astronaut musel prokázat týmového ducha

Český vojenský letec Aleš Svoboda se stal členem záložního týmu pro lety do vesmíru Evropské kosmické agentury (ESA). V rozhovoru pro ČT, který vedl Daniel Stach, říká, že je v rychle se rozvíjejícím odvětví důležité získat know-how a budovat si své místo. V náročném výběrovém řízení uspěl mezi více než 22 tisíci konkurenty. Musel prokázat týmového ducha, ale i psychickou odolnost a fyzickou zdatnost.
27. 11. 2022|

Hyde Park Civilizace slaví deset let. Vyzpovídal 31 nobelistů, slibuje další výjimečné hosty

„Vítejte ve světě vědy a otázek současné společnosti. Začíná Hyde Park Civilizace.“ Tato slova zaznívají už deset let v sobotu večer od moderátora Daniela Stacha. Za tu dobu vyzpovídal 31 nositelů Nobelovy ceny, pět astronautů, devět přeživších holocaustu a mnoho dalších osobností vědy i současné společnosti. Poprvé v historii Česka se také spojil s astronautem na oběžné dráze Země na Mezinárodní vesmírné stanici. Natáčel rovněž v CERNu i Evropské jižní observatoři v chilské poušti.
3. 9. 2022|

Putin je zločinec. Kdyby dobyl Ukrajinu, nezastaví se, varuje ruský historik Zubov

Andrej Borisovič Zubov je ruský historik, religionista a politolog. V době krymské krize v roce 2014 zveřejnil v deníku Vedomosti kritický článek, ve kterém vojenské obsazování Krymu Ruskem odsoudil a přirovnal k rozšiřování území nacistickým Německem, k anšlusu Rakouska, připojení Sudet k Říši a obsazení litevské Klaipėdy. Nyní poskytl rozsáhlý rozhovor Danielu Stachovi pro ČT24.
25. 3. 2022|

Při benefičním koncertu pro Ukrajinu pořádaném Českou televizí se vybralo 160 milionů korun

Česká televize v úterý uspořádala na Václavském náměstí benefiční koncert na pomoc lidem, které zasáhl ruský válečný vpád na Ukrajinu. Bez nároku na honorář vystoupily například kapely Mirai, Chinaski, Mig 21 a Pražský výběr, Marie Rottrová a Tomáš Klus či hudebníci z České filharmonie. Do sbírky lidé darovali 160 milionů korun, z toho výtěžek přes DMS přesáhl dvaadvacet milionů korun, dary na účet činily 138 milionů korun. Vybrané peníze Česká televize pošle do sbírky Člověka v tísni SOS Ukrajina.
1. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 10:57|

Pracovní karanténa by se mohla týkat zdravotnictví či energetiky, řekl Rakušan

Pracovní karanténa by se mohla týkat profesí ve zdravotnictví, dopravě, energetice, vodním hospodářství či pohřebnictví. Po pondělním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) to řekl jeho šéf a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Definitivní znění opatření k pracovní karanténě ale podle něj bude oznámeno až po zasedání vlády.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 22:59|

„Říkal, že nejdůležitější lidskou vlastností je fair play,“ vzpomíná na Miroslava Zikmunda Daniel Stach

Otevíral Čechoslovákům svět. Snažil se ukázat, že Československo není pupek světa. Přál si, abychom jezdili za hranice, poznávali cizí prostředí a získali sebevědomí. Chtěl žít v zemi, kde se dá na slovo druhého spolehnout, kde jsou k sobě lidé tolerantní, poslouchají a mluví, jen když mají co říct. Na cestovatele Miroslava Zikmunda vzpomíná moderátor ČT Daniel Stach, který s ním mimo jiné vedl rozhovor pro pořad Hyde Park Civilizace v roce 2017.
2. 12. 2021|

Země v nouzi poradila, jak žít s koronavirem i jak se dá léčit

Česká televize přinesla další díl speciálního vysílání Země v nouzi. Jeho cílem bylo pomoci a poradit, jak zvládnout současnou vlnu pandemie covidu-19. Pozvání přijali pediatrička Markéta Bloomfield, praktická lékařka Ludmila Bezdíčková, intenzivista Jiří Sagan, lékárník Petr Horák, genetik Jan Pačes a pneumolog Michal Kopecký.
18. 11. 2021|

Práce v extrémně složité situaci a nutnost orientovat se v chaosu. Realita médií v době koronaviru

Jak covid změnil média, co bylo pro novináře nejtěžší a co je práce během pandemie naučila? Tomu se věnoval středeční pořad Devadesátka ČT24. V jeho rámci byl odvysílán také dokument s názvem Pandemie v přímém přenosu.
1. 9. 2021|

Daniel Stach a Gabriela Cihlářová z redakce vědy České televize dostali medaili Učené společnosti

Redaktor a moderátor Daniel Stach a dramaturgyně a editorka České televize Gabriela Cihlářová získali prestižní medaili Za zásluhy o rozvoj vědy Učené společnosti. Medaili, kterou zpravidla dostávají významní vědci, udělila Učená společnost novinářům vůbec poprvé. Dalšími dvěma novými nositeli se stali vědec Jan Krekule a genetik Milan Macek.
11. 5. 2021|

Země v nouzi: Pokud se v březnu něco nezmění, zemře letos navíc stejně lidí jako loni

Před rokem byly v Česku potvrzeny první případy koronaviru. V zemi stále přetrvává nouzový stav a situace v nemocnicích je kritická. Vědecká redakce ČT24 připravila debatu odborníků o aktuální krizi i dosavadním dění. V pořadu Země v nouzi diskutovali například matematik René Levínský, sociolog Daniel Prokop nebo demografka Klára Hulíková Tesárková. Řešili třeba vývoj epidemie po třech týdnech zpřísněných opatření nebo zvýšená úmrtí kvůli koronaviru.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 21:58|

Daniel Stach získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky

Redaktor a moderátor České televize Daniel Stach získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2020. Komisi, která o udělení rozhoduje, Stach zaujal především dlouhodobou činností v oblasti popularizace vědy a v posledních měsících také mimořádnou prací při seriózním informování o koronavirové pandemii a bojem proti dezinformacím. Dalším laureátem se stal redaktor Petr Koubský z Deníku N.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 13:01|

Země v nouzi s Danielem Stachem

Česká televize vrací mimořádné vysílání pořadu Země v nouzi. Debatu odborníků moderoval vědecký redaktor Daniel Stach. Podtitul pořadu zní: pandemie pokračuje – jak teď a kudy dál? Se svými hosty probral, jak na covid-19 reaguje lidský imunitní systém, jak se koronaviru dokážeme bránit, nebo jak současnou situaci co nejlépe psychicky zvládnout. Hosty byli například Karel Drbal nebo Ruth Tachezy.
18. 10. 2020|

Prognóza pro další dny je nepříznivá. Česko musí počítat s dalším zhoršením epidemie

Vláda ve čtvrtek výrazně zpřísnila opatření proti koronaviru. Zatím platí na dva týdny. O dalších změnách rozhodne hlavně vývoj v nemocnicích.
9. 10. 2020|

Ideální by bylo širokospektrální antivirotikum, říká Tomáš Cihlář, který vyvíjí remdesivir

Vědec Tomáš Cihlář, který ve společnosti Gilead vede výzkum a vývoj léku remdesivir, poskytl České televizi rozsáhlý rozhovor. Věnoval se především tomu, jak tato látka může pomoci v léčbě nemoci covid-19, ale také širšímu kontextu současné pandemie.
15. 5. 2020|

Jak po pandemii? Babiš chce zvýšit platbu za státní pojištěnce a masivně stavět

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve speciálním vysílání ČT24 uvedl, že chce od června zvýšit platbu za státního pojištěnce o 500 korun. Chce tak finančně pomoct zdravotnictví zatíženému pandemií nemoci COVID-19. Budoucnost Česka vidí v masivních investicích do stavebnictví včetně výstavby přehrad. Českou národní banku pak vyzval k dalšímu snížení sazeb.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 23:24|

V polovině dubna můžeme v Česku čekat 15 tisíc případů, uvedl Roman Prymula. Pak se má situace lepšit

V Česku už týden platí nouzový stav. Od pondělí platí omezení volného pohybu osob, smí se chodit pouze do práce, na nákupy, k lékaři, případně na vycházky do přírody. Od čtvrtka musí každý, kdo jde ven, nosit roušku nebo jinak zakrývat ústa a nos. Situace těžce doléhá téměř na každého, otázek je přitom mnohem více než odpovědí. Některé odpovědi naznačil speciální pořad České televize Země v nouzi, aneb jak teď a kudy dál , kde moderátor Daniel Stach hovořil se šéfem ústředního krizového štábu Romanem Prymulou, dalšími lékaři, výzkumníky i expertů z oborů ekonomie a psychologie.
19. 3. 2020|

Blog Daniela Stacha: Katherine Johnsonová dobývala vesmír s tužkou a logaritmickým pravítkem

John Glenn, Neil Armstrong, Katherine Johnsonová. Všichni tři byli průkopníky vesmírného výzkumu, všichni tři se stali symbolem. Glenn je symbolem začátku amerických cest do vesmíru, Armstrong symbolem cesty na Měsíc a Johnsonová zase symbolem těch, kteří nebyli vidět, ale bez nichž by se Američané ze Země nedostali. Jsou to skrytí hrdinové. Katherine Johnsonová, která zemřela 24. února, je jednou z nich.
27. 2. 2020|

První česká exoplaneta se jmenuje Makropulos, její hvězda Absolutno. Jména lidé vybírali v anketě

Exoplaneta, kterou Česku přidělila Mezinárodní astronomická unie (AUI) v Paříži, získala jméno. V hlasování veřejnosti zvítězil název Makropulos. Hvězda XO-5 v souhvězdí Rysa, kterou Makropulos obíhá, ponese jméno Absolutno. Informovala o tom Akademie věd ČR.
17. 12. 2019|

SPECIÁL: Daniel Stach zve na Měsíc. A možná ještě dál

Padesát let uplynulo od jednoho ze zásadních momentů lidských dějin. Dvacátého července 1969 přistál člověk poprvé na Měsíci. Česká televize připravila k této významné události mimořádné vysílání. Dvěma hodinovými pořady provázel moderátor Daniel Stach, který s hosty probral nejen historii, ale také budoucnost pilotované kosmonautiky.
20. 7. 2019|
Hyde Park Civilizace

Cimrman by nemohl vzniknout v národě, který se neosvobodil od nacionalismu, řekl Zdeněk Svěrák

„Největším světovým spisovatelem, vynálezcem, malířem, fyzikem, lyžařem a filosofem za posledních sto let byl český velikán Jára Cimrman,“ říká Jára Cimrman v komedii Jára Cimrman ležící, spící. Fiktivního velikána světové vědy spoluobjevil Zdeněk Svěrák, který byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
1. 4. 2019|