TÉMA

Goldman Sachs

Obávat se umělé inteligence musejí hlavně bílé límečky, říká expert

Pojem umělá inteligence (AI) a její schopnost nahradit různé profese se v poslední době skloňuje čím dál častěji. Podle odborníků jsou však práce, které AI zřejmě nenahradí, alespoň prozatím. Kromě jiného jde o určitá řemesla, píše web BBC.
16. 5. 2023|

Cena ropy po překvapivém oznámení o snížení těžby výrazně roste

Ceny ropy v pondělí stouply o více než šest procent, a zaznamenaly tak nejvyšší denní růst za téměř rok. Reagovaly na překvapivé oznámení o dobrovolném snížení těžby ze strany části skupiny OPEC+, která zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu a jejich spojence včetně Ruska.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 22:03|

Umělá inteligence může v Evropě a USA připravit o práci čtvrtinu lidí, říká zpráva Goldman Sachs

Umělá inteligence by mohla ve světě nahradit člověka na 300 milionech pracovních míst. Vyplývá to podle serveru BBC ze zprávy americké investiční banky Goldman Sachs. Ve Spojených státech a Evropě by umělá inteligence podle zprávy mohla zastat zhruba čtvrtinu pracovních úkolů, mohla by ale rovněž vést k tvorbě nových pracovní míst a k růstu produktivity.
29. 3. 2023|

Inflace v Turecku v červenci stoupla na 79,6 procenta, nejvýše za 24 let

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Turecku v červenci dále zrychlilo na 79,6 procenta ze 78,6 procenta v předchozím měsíci. Inflace je nejvyšší od září 1998, údaj je však nižší než odhady analytiků. Ke zrychlení inflace přispívá pokles domácí liry a růst cen energií a komodit. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil turecký statistický úřad.
3. 8. 2022|

Popírání volební reality vyjde republikány draho. Velké firmy a banky ruší financování

Některé velké banky a firmy v reakci na napadení Kapitolu pozastavují či přehodnocují posílání příspěvků politickým subjektům, informuje deník The New York Times (NYT). Jiné společnosti už v této souvislosti cílí přímo na zákonodárce, kteří se postavili proti potvrzení výsledku prezidentské volby, nebo ukončují spolupráci s kampaní Donalda Trumpa.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 11:55|

Ekonomika Itálie ve druhém čtvrtletí klesla o rekordních 12,8 procenta. Vláda však věří v rychlý růst

Italská ekonomika ve druhém čtvrtletí kvůli pandemii nemoci covid-19 klesla v porovnání s předchozími třemi měsíci o rekordních 12,8 procenta. Ve své konečné zprávě to v pondělí oznámil italský statistický úřad. Ten původně pokles hrubého domácího produktu (HDP) odhadoval na 12,4 procenta. Dovoz v tomto období klesl zhruba o pětinu a vývoz o čtvrtinu.
31. 8. 2020|

Ropy je moc, brzy může být problém, kde ji skladovat. Trumpovo prohlášení však vystřelilo cenu vzhůru

Dálnice jsou prázdné, letadla jsou uzemněná a továrny stojí. Poptávka po ropě se propadá a její ceny se tak ocitly na osmnáctiletých minimech. Přesto však ve čtvrtek zamířila cena ropy prudce vzhůru. Trhy tak reagovaly na na prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Rusko a Saúdská Arábie brzy oznámí, že se dohodly na snížení těžby o deset milionů barelů denně nebo i na ještě větším snížení.
2. 4. 2020Aktualizováno2. 4. 2020, 21:23|

Navzdory brexitové krizi Londýn v posledních letech rozšířil svůj vliv jako finanční centrum

Varování před referendem v roce 2016, že by Londýn mohl přijít o svůj finanční trůn, pokud se rozhodne opustit Evropskou unii, se zatím ukázala být mylná, píše ve své analýze agentura Reuters. Londýn s finanční čtvrtí City je nadále centrem světových financí.
22. 10. 2019|

Libra výrazně posílila vůči dolaru i české koruně. Éra extrémně slabé britské měny končí, tvrdí ekonom

Britská libra v pondělí dopoledne smazala své počáteční ztráty a její kurz vůči americkému dolaru poprvé za pět měsíců překonal hranici 1,30 USD. Britská měna těží z poklesu obav z toho, že Británie opustí Evropskou unii bez dohody.
21. 10. 2019|
Doporučujeme

Poskvrněná legenda jménem Deutsche Bank. Jedna z největších bank Evropy bojuje o přežití

Na jedné straně velké ambice, na druhé nejhlubší ztráta od dob krize. Deutsche Bank se snaží znovu postavit na nohy. Německý finanční ústav nedávno oznámil restrukturalizaci a podle analytiků tak rozehrál náročnou šachovou partii, jejíž výsledky jsou značně nejisté.
25. 7. 2019Aktualizováno27. 7. 2019, 20:30|
Blog

Komentář: Deutsche Bank aneb konec evropských Goldman Sachs

V oboru investičního bankovnictví se Deutsche Bank povedl na evropské poměry bezprecedentní úspěch. Nic však netrvá věčně a série přešlapů společně s tvrdou postkrizovou regulací pohřbila ambice frankfurtské banky dominovat tomuto sektoru. Nyní finanční dům prochází jednou z nejrozsáhlejších transformací za dobu své existence a plánuje se zaměřit na nudné, avšak bezpečnější korporátní a retailové bankovnictví.
26. 7. 2019|
Brexit

„Mayová v obležení“, „ukradený brexit“. Parlament se chopil moci, všímají si britské deníky

Nad brexitem převzal kontrolu parlament, shodují se britské deníky. Pondělní vývoj ve sněmovně hodnotí jako další porážku premiérky Theresy Mayové. Parlament si vynutil, že bude moci ve středu hlasovat o vlastních alternativních návrzích, což je v Británii nebývalé. Podle některých listů se otevřela cesta pro některou z „měkčích“ variant rozvodu s Evropskou unií.
26. 3. 2019Aktualizováno26. 3. 2019, 12:15|