TÉMA

Skafandr

NASA vymýšlí nejlepší boty v dějinách. Otisknou se do povrchu Měsíce

Američtí vědci pracují na botách, do nichž se obují nohy astronautů, kteří se projdou po Měsíci. Tato obuv musí vydržet extrémy a musí mít vlastnosti, jež je velmi obtížné zkombinovat.
17. 7. 2023|

NASA představila nový skafandr. Za dva roky má posloužit na Měsíci

Americká NASA představila prototyp obleku, ve kterém budou astronauti chodit po Měsíci. Původně ho vyvíjela sama, ale po řadě průtahů celý projekt předala soukromé firmě Axiom Space. Podle aktuálního plánu mají Američané na Měsíci přistát v rámci mise Artemis 3 v prosinci 2025.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 19:32|

Gagarin se vznesl do kosmu na plamenech Vostoku. Raketa i kosmická loď byly zázrakem sovětské vědy

První let člověka do vesmíru byl 12. dubna 1961 triumfem sovětské technologie. Vývoj a výroba kosmické lodi Vostok (rusky východ) spojily to nejlepší z mnoha oborů – výsledkem byl robustní stroj, který předběhl svou dobu.
11. 4. 2021|

Nová americká expedice stráví na Měsíci 6,5 dne. Astronauti ujdou přes 16 kilometrů

Američtí astronauti by při první misi s přistáním na Měsíci po více než 50 letech měli v roce 2024 strávit na lunárním povrchu šest a půl dne. To je téměř dvojnásobek nejdelších pobytů astronautů při někdejších výpravách v rámci programu Apollo. Podle serveru Space.com to během virtuálního semináře věnovaného návratu člověka na Měsíc řekla Lindsay Aitchisonová, inženýrka americké vesmírné agentury NASA pracující na vývoji nových skafandrů.
25. 6. 2020|

Dvojice astronautek vyměnila baterie na kosmické stanici

Dvě americké astronautky ve středu vyměnily zastaralé baterie na vnějším plášti ISS za modernější. Celá náročná akce trvala několik hodin.
15. 1. 2020|

Poprvé v historii. Čistě ženská posádka vystoupila do kosmického prostoru

Poprvé v historii Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pracoval v pátek vně orbitálního komplexu pouze ženský tým. Americké astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová úspěšně splnily úkol nahradit regulátor napájení, který uplynulý víkend vypověděl službu. Výstup mimo stanici, vysílaný v přímém přenosu na webu, letové středisko naplánovalo na 5,5 hodiny, trval ale sedm hodin a 17 minut.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 23:14|

Nové skafandry pro procházku na Měsíci padnou muži i ženě

Americká agentura NASA představila v Johnsonově kosmickém středisku novou generaci skafandrů. Oba typy jsou určené pro misi Artemis, která by měla znovu dostat člověka na Měsíc. V jejím rámci by se také měla na povrch Měsíce poprvé vypravit žena.
16. 10. 2019|

Výrobce podprsenek se na poslední chvíli dostal do tendru na měsíční skafandry. Astronauty obléká dodnes

Skafandry, které měli na sobě američtí astronauti při misi Apollo 11, vznikly díky společnosti vyrábějící podprsenky, opasky a jiné dámské spodní prádlo.
19. 7. 2019|

ŽIVĚ: Astronauti na plášti ISS mění baterie za modernější. Nejde o výstup dvou žen, není dost skafandrů

Dva američtí astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice vystoupili do volného prostoru. Pro Christinu Kochovou jde o první výstup. Doprovodil ji Nick Hague, který do vesmíru vystoupil už minulý pátek. Původně přitom měly do vesmíru vystoupit dvě ženy – šlo by tak o první čistě ženskou vesmírnou procházku. Pro astronautku Annu McClainovou se ale nakonec nepodařilo připravit správný skafandr.
29. 3. 2019|

NASA zrušila první čistě ženský výstup do kosmického prostoru. Astronautce nesedl skafandr

Americká kosmická agentura NASA oznámila, že musí zrušit plánovaný vůbec první výstup dvou astronautek do volného kosmického prostoru. Příčinou je mimo jiné nedostatek vhodných skafandrů, které by oběma ženám pohodlně padly tak, aby v nich mohly splnit zadané úkoly. Těch se tak chopí smíšená dvojice.
26. 3. 2019|