TÉMA

Záškrt

Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička
Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|ČTK, ČT24
V Česku narůstají počty černého kašle nebo záškrtu. Vakcinologové doporučují pozměnit strategii přeočkování v dospělosti
V Česku narůstá počet případů tuberkulózy, černého kašle, příušnic, spalniček i záškrtu. Největší a klíčovou ochranou proti návratu takových nemocí zůstává očkování. V Česku je povinné hlavně u dětí a je hrazené ze zdravotního pojištění. Lékaři ale doporučují pravidelně se přeočkovávat i v dospělosti.
12. 3. 2024|ČT24
V Česku poprvé po 55 letech zemřel pacient trpící záškrtem
Senior podlehl nemoci, která se v České republice desítky let téměř nevyskytovala. Záškrt se vrátil až roku 2022. O jeho úmrtí informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).
6. 3. 2024|Tomáš Karlík
V Česku přibylo případů záškrtu. Odborníci zvažují povinné přeočkování dospělých
V Česku v posledních dvou letech přibylo případů záškrtu. Jen během letošního roku dříve v Česku vymýcenou nemoc prodělalo pět osob. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu. Záškrt se vloni v Česku vyskytl poprvé od roku 1995. Jedním z důvodů, proč se nemoc znovu objevila, je podle vakcinologů snižující se proočkovanost, vyvanutí protilátek i migrace obyvatel. Odborníci teď proto zvažují zavedení povinného přeočkování v dospělosti.
5. 9. 2023|Kateřina Hartmanová
Očkování z dětství proti záškrtu nechrání celoživotně, upozorňuje SZÚ
Očkování z dětství proti záškrtu nechrání podle odborníků ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) celoživotně. Nemoc se v Česku dlouho nevyskytovala, loni ale lékaři nahlásili pět případů. Ústav o tom v úterý informoval v tiskové zprávě k doporučenému postupu ministerstva zdravotnictví. Odborníci Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučují od 25 let věku po deseti letech pravidelné přeočkování, zdravotní pojišťovny ho ale nehradí.
7. 2. 2023|
V Česku se objevil záškrt. Státní zdravotní ústav potvrdil čtyři případy
Laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos potvrdila čtyři případy záškrtu, který se v Česku od 90. let minulého století nevyskytoval. První případ byl zaznamenán v květnu u pacientky z Vysočiny. V posledních měsících onemocněli dva sourozenci v dětském věku a starší pacientka. Proti záškrtu je v Česku povinné očkování.
7. 9. 2022|daz
Na Vysočině se objevil záškrt. V Česku poprvé od devadesátých let
U pacientky z Vysočiny se vyskytla zvláštní forma záškrtu. Zdrojem infekce bylo zřejmě domácí zvíře, které rodina chovala. O případu informoval ve čtvrtek Státní zdravotní ústav (SZÚ). Naposledy byl záškrt v Česku zaznamenán v roce 1995, proti této nemoci je v tuzemsku povinné očkování od roku 1946. Státní zdravotní ústav (SZÚ) ujistil, že případ je výjimečný.
12. 5. 2022|
Strategie, jak očkovat ukrajinské uprchlíky, vznikne během víkendu, říká Prymula
Každá migrační vlna představuje jisté zdravotní riziko, tvrdí epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. V Událostech, komentářích řekl, že strategie, podle které budou doočkovávány děti běženců, aby mohly nastoupit do škol, bude připravena během nadcházejícího víkendu. Větší riziko než covid-19 podle něj může u dospělých představovat tuberkulóza.
10. 3. 2022|daz
V českých zemích se očkuje od roku 1821. První vakcína byla proti pravým neštovicím
Z nemocí, proti nimž se očkuje, poutají v poslední době největší pozornost spalničky. Počet  nakažených se totiž každý měsíc zvyšuje a lékaři to dávají do souvislosti s rodiči, kteří očkování odmítají. Proti spalničkám se v Československu začalo očkovat v roce 1969 a výskyt nemoci o pár let později klesl na nulu. Podobný efekt mělo také očkování proti zarděnkám či záškrtu. Teď je v Česku pro děti povinné očkování proti devíti nemocem.
26. 3. 2019Aktualizováno6. 2. 2020, 11:13|han
OVM
Budeme kvůli odmítání očkování dětem znovu probodávat krky? ptá se Svoboda
Do 22. března letošního roku v České republice onemocnělo spalničkami již 366 lidí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že za celý rok 2019 se nemocí podle jeho odhadu nakazí až tisíc lidí. Jednou z příčin epidemie je odmítání očkování. Spalničky přitom mohou mít velmi vážné komplikace. Nejohroženější jsou ti, kdo ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou.
24. 3. 2019|