TÉMA

Martin Luther King

Vedl hudební žebříčky i lidskoprávní kampaně. Zemřel zpěvák Harry Belafonte

Americká hudební ikona i bojovník za lidská práva a rovnoprávnost Harry Belafonte v úterý zemřel, bylo mu 96 let. Příčinou úmrtí bylo selhání srdce, řekl deníku The New York Times jeho dlouholetý mluvčí Ken Sunshine. Zpěvák, který vedl hudební žebříčky i kampaně za občanská práva, zemřel ve svém bytě na Upper West Side na newyorském Manhattanu. Poctu jeho talentu, aktivitám i charakteru na sociálních sítích skládají kolegové z hudební branže i politici.
25. 4. 2023|

V americkém Senátu usedne pastor, nebo fotbalista. Demokraté i republikáni zápolí v Georgii

K Georgii se mohly první prosincové úterý upřít zraky celých Spojených států. Druhé kolo senátních voleb mělo potenciál razantně promluvit do druhé poloviny prezidentství Joea Bidena. Na tuto variantu nakonec nedojde, protože demokratům se podařilo obhájit senátorské křeslo v Nevadě a na jejich většině v horní komoře Kongresu už se nic nezmění. I přesto se vyplatí georgijské klání mezi demokratem Raphaelem Warnockem a republikánem Herschelem Walkerem sledovat.
6. 12. 2022|

Ameriku čeká volební superúterý, Georgii klíčový souboj o Senát

Spojené státy čeká velmi důležité volební úterý. Stovky milionů Američanů během něj mají možnost ovlivnit podobu třetiny Senátu a celé Sněmovny reprezentantů. Voliči budou vybírat i guvernéry, starosty, státní úředníky a hlasovat v referendech o zákazu potratů nebo legalizaci marihuany. Demokraté hrají o to, jestli si udrží, nebo naopak ztratí většinu v Senátu. Jeden z klíčových soubojů se odehrává ve státě Georgie.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 22:05|

Josephine Bakerová symbolicky spočinula po boku velikánů Francie

Francouzsko-americká zpěvačka, tanečnice a účastnice protinacistického odboje Josephine Bakerová byla symbolicky pohřbena v pařížském Panthéonu, kde jsou uloženy ostatky významných francouzských osobností. Na přání rodiny zůstávají její ostatky v Monaku, v Panthéonu byla uložena rakev s prstí z USA, Francie a Monaka, kde nejvíce pobývala. Ceremonie se vedle adoptivních dětí Bakerové zúčastnil i francouzský prezident Emmanuel Macron a monacký kníže Albert.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 19:28|

Desítky tisíc lidí demonstrovaly v USA za volební práva menšin, kritizují reformy republikánů

Desítky tisíc lidí vyšly v sobotu do ulic ve Washingtonu a dalších amerických městech, aby demonstrovaly na podporu volebních práv menšin. Organizátoři se obávají, že volební reformy, které prosazují některé republikánské státy, mohou výrazně ztížit účast příslušníků menšin ve volbách. Pochody se uskutečnily k 58. výročí slavného projevu kazatele a politika Martina Luthera Kinga, který je známý pod názvem I Have a Dream (Mám sen).
29. 8. 2021|

Otec Star Treku vyslal kulturu i technologie do míst, kam se předtím nikdo nevydal

Když na začátku koronavirové pandemie epidemiologové varovali před tím, aby si lidé podávali ruce, hledal se nějaký jiný pozdrav, který by mohl toto gesto nahradit. Jedním z těch nejpoužívanějších se stal pozdrav s prsty roztaženými do tvaru písmene V – napodoboval gesto ze seriálu Star Trek z roku 1966. Jde jen o jednu z mnoha věcí, které tento seriál dal světu. Jeho autor, americký scenárista Gene Roddenberry, se narodil přesně před sto lety, 19. srpna 1921.
19. 8. 2021|

Biden podepsal zákon, jenž z 19. června učiní federální svátek. Připomene konec otroctví

Americký prezident Joe Biden podepsal nový zákon, díky němuž se 19. červen stane federálním svátkem připomínajícím konec otroctví ve Spojených státech. Federálních svátků v USA je tak nově dvanáct.
18. 6. 2021|

Jazzman Armstrong přivezl do Československa Ameriku. Nyní na kulturní diplomacii vsadila Čína

Umění a kultura mohou být mocnou zbraní diplomacie. Česká centra spouští osvětový projekt s názvem Jazzman versus špioni, který představuje opomíjenou, ale důležitou roli umění ve 20. století, zejména během studené války. Kultura jako diplomatická zbraň se ale používá dodnes.
25. 1. 2021|

Otcové zakladatelé i Rosa Parksová. Biden změnil dekorace Oválné pracovny

Americký prezident Joe Biden už vybavil Oválnou pracovnu novými dekoracemi. Na úpravy ostře sledovaného prostoru měli zaměstnanci Bílého domu jen několik hodin. Nový šéf je vyslal do depozitáře. Vrátily se závěsy z doby Billa Clintona a z jeho éry pochází i modrý koberec, jenž nahradil béžový Donalda Trumpa.
21. 1. 2021|

Ve Spojených státech vykonali další federální popravu

Ve Spojených státech vykonali další federální popravu, už třináctou za éry prezidenta Donalda Trumpa, který loni po 17 letech obnovení výkonu trestu smrti na federální úrovni prosadil. Ve věznici v Terre Haute v Indianě dostal smrtící injekci osmačtyřicetiletý Afroameričan Dustin Higgs, který byl odsouzen za únos a vraždu tří žen v roce 1996. Podle agentury AP je Trump prvním prezidentem za více než 120 let, během jehož úřadování vystoupal počet federálních poprav na dvouciferné číslo.
16. 1. 2021|

Modrání americké Georgie. Proměňuje se obyvatelstvo a s ním i politická scéna

V listopadu 2020 byla americká Georgie jedním z klíčových států v prezidentských volbách. Po téměř třech dekádách tam neuspěl republikán, ale demokrat. Navzdory očekávání dokázali demokraté v tomto státě získat i obě senátní křesla. Z bezpečné republikánské bašty se rázem stal takzvaný swing state. Může za to dlouhodobě se měnící obyvatelstvo, dominantní hlavní město i mobilizace voličů. A také některé chyby republikánských politiků.
15. 1. 2021|

Ve věku 80 let zemřel John Lewis. Bojoval za občanská práva Afroameričanů

Ve věku 80 let zemřel v pátek dlouholetý demokratický člen americké Sněmovny reprezentantů za stát Georgia John Lewis, který patřil ke klíčovým postavám hnutí za občanská práva v USA. Zákonodárcovo úmrtí potvrdila předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová. Lewis na konci loňského roku oznámil, že má pokročilou rakovinu slinivky břišní.
18. 7. 2020Aktualizováno18. 7. 2020, 21:35|
Doporučujeme

Konfederace a rasismus jsou spojené nádoby. Většina Američanů ale sochy strhávat nechce

Ve Spojených státech se obnovila debata o odkazu konfederačních symbolů. Podle demonstrantů, kteří v posledních týdnech protestují proti rasismu, připomínají sochy jižanských generálů otroctví a rasismus a narostla i podpora pro jejich odstranění. Většina Američanů ale takové kroky neschvaluje, i když se amerikanisté shodují, že vnímat konfederační symboly a zároveň ignorovat rasismus není možné.
18. 6. 2020Aktualizováno21. 6. 2020, 15:06|

Američané si průvody připomněli výročí ukončení otroctví

Tisíce Američanů si v pátek na slavnostních průvodech a shromážděních připomněly 155. výročí ukončení otroctví po občanské válce v polovině 19. století. Akce se konaly v době zvýšeného napětí a ostrých kritik diskriminace a rasismu, které se staly v posledních týdnech velkým tématem v reakci na úmrtí Afroameričana George Floyda. V metropoli Washingtonu demonstranti strhli sochu konfederačního generála Alberta Pikea, což vzápětí na Twitteru odsoudil prezident Donald Trump.
20. 6. 2020|

V Kansas City se rozhořel spor o historický bulvár. Za rok mění název už podruhé

Po Martinu Lutheru Kingovi se nejen ve Spojených státech jmenuje zhruba tisícovka ulic. Jedna nyní ale ubude. Bulvár spojující východní část Kansas City s centrem města se musí přejmenovat. Rozhodli o tom místní v referendu. Ulice přitom byla po ikonickém černošském aktivistovi pojmenována teprve nedávno.
8. 11. 2019|

V Christchurchi se místo koncertu konala tryzna za oběti útoku v mešitách. Přišly desetitisíce lidí

V novozélandském městě Christchurch se v neděli sešlo na 40 tisíc lidí, aby uctili památku obětí nedávného teroristického útoku na dvě mešity. Akce se konala v místě, které bylo původně připraveno pro koncert kanadského zpěváka Bryana Adamse – vystoupení ale bylo po útoku zrušeno. Během setkání se nahlas předčítala jména všech 50 zabitých.
24. 3. 2019|