TÉMA

Trajekt

Nové vyšetřování vyvrací konspirační teorie o potopení trajektu Estonia

Nic nenasvědčuje tomu, že potopení trajektu Estonia v roce 1994 způsobila kolize, nebo exploze. Obě verze vyloučilo obnovené vyšetřování. Estonští a švédští experti se nyní chystají vyzdvihnout ze dna příď a prozkoumat přední vrata. Při nejhorší tragédii v evropských mořích v období míru zahynulo 852 lidí.
23. 1. 2023|

Před poškozeným Krymským mostem se tvoří kolony kamionů

Až pět dní čekají řidiči kamionů na nalodění na trajekt, který je převeze z okupovaného Krymu do Ruska. Na odbavení jich čeká na letišti u Kerčské úžiny víc než tisícovka. Náhradní dopravu musí použít poté, co most poničily výbuchy, a výrazně tak ztížily spojení s anektovaným poloostrovem. Oprava mostu má být podle nařízení ruské vlády dokončena nejpozději do července příštího roku.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 10:15|

Trajekt hořící nedaleko Korfu se podařilo uhasit, píší řecká média

Hasičům se podařilo uhasit italský trajekt Euroferry Olympia, který vzplanul v pátek. Loď je ovšem rozehřátá na vysoké teploty a naplněná zplodinami, což komplikuje záchrannou akci, informují řecká média. Záchranáři stále hledají deset pasažérů z Bulharska, Řecka a Turecka. O víkendu hasiči zachránili jednoho Bělorusa a nalezli tělo pohřešovaného řeckého řidiče kamionu.
21. 2. 2022|

U Korfu dohořívá italský trajekt. Jeden pohřešovaný se našel živý, později hasiči objevili i jednoho mrtvého

Záchranáři nalezli živého jednoho z pohřešovaných na italském trajektu, na němž nedaleko řeckého Korfu vypukl požár. Informovalo o tom řecké ministerstvo, pod které spadá lodní doprava. Hasiči později jednoho z pohřešovaných objevili mrtvého, informovala agentura Reuters. Podle provozovatele trajektu a řeckých úřadů se tak stále pohřešuje 10 cestujících. Má jít o řidiče kamionů z Bulharska, Řecka, Turecka a Litvy.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 18:41|

Z hořícího trajektu plujícího z Řecka do Itálie evakuovali téměř tři sta lidí

Na trajektu plujícím z Řecka do Itálie vypukl nad ránem požár, na palubě bylo 239 cestujících a 51 členů posádky. Téměř všechny se již podařilo evakuovat. Dva muži zůstali uvězněni v lodní garáži, operace na jejich záchranu pokračuje, uvedly agentury Reuters a AFP odpoledne. Záchranáři po setmění přerušili pátrání po několika pohřešovaných, hašení požáru bude ale pokračovat i v noci.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 21:56|

Od nejhorší poválečné lodní havárie uplynulo čtvrt století. Potopení trajektu Estonia nepřežilo 852 lidí

Před čtvrtstoletím se potopil trajekt Estonia. Při nehodě zemřelo 852 lidí, což z ní činí nejhorší lodní havárii od konce druhé světové války. Loď plula z estonského Tallinu do švédského Stockholmu, avšak v bouři jí upadl přední příklop a do podpalubí se dostala voda. Převrátila se na bok a do hodiny klesla pod hladinu. Za nehodu podle oficiální vyšetřovací zprávy mohla konstrukční chyba a špatná údržba.
28. 9. 2019|

Soud zamítl žádost o odškodné za potopení Estonie v roce 1994. Zahynulo tehdy přes osm set lidí

Téměř pětadvacet let po potopení trajektu Estonia v Baltském moři francouzský soud zamítl žádost přeživších a pozůstalých o odškodnění. Nepodařilo se podle něj prokázat hrubou chybu ani úmysl žalovaných firem, informovala agentura AFP. Při nejhorším poválečném námořním neštěstí v Evropě tehdy zemřelo 852 obětí.
19. 7. 2019|

Bez kouře. Dva severské trajekty začaly jezdit na zelenou elektřinu

Dalším z krůčků k větší ekologické šetrnosti skandinávských zemí je předělání dvou stometrových trajektů z klasických na plně elektrické. Lodě Tycho Brahe a Aurora poháněné akumulátory brázdí dopravně vytíženou úžinu Öresund mezi Dánskem a Švédskem. A budí pozornost konkurenčních společností.
23. 3. 2019|

V Iráku se na řece Tigris potopil trajekt, téměř stovka lidí utonula

V severním Iráku se při nehodě trajektu na řece Tigris utopilo téměř sto lidí. Podle mluvčího ministerstva vnitra se podařilo zachránit 55 lidí, mezi nimiž je 19 dětí. Trajekt mířil k zábavnímu parku, kde se slavil perský Nový rok, který vítali lidé v Íránu, Iráku i Tádžikistánu. Zřejmě byl přetížen.
21. 3. 2019Aktualizováno21. 3. 2019, 21:26|