TÉMA

Bystřice

Objevené germánské sídliště na Hradecku je výjimečné, tvořily ho dvorce i ulice

Germánské sídliště z doby římské u Sadové na Hradecku objevené letos mezi říčkou Bystřicí a železniční tratí nemá podle archeologů na východě Čech obdoby. Jde o soustavu několika dvorců včetně výrobních objektů, které vymezovaly ulice i veřejná prostranství. Sídliště pravděpodobně obývala tehdejší elita, řekl vedoucí archeologického oddělení Muzea východních Čech (MVČ) v Hradci Králové Miroslav Novák. Vědci je datují do třetího až čtvrtého století našeho letopočtu, nálezy dál analyzují.
31. 10. 2023|

Na okraji Olomouce unikla kyselina dusičná. Hasiči zabránili tomu, aby se dostala do řeky

Hasiči zabránili tomu, aby se do řeky Bystřice v Olomouci dostala kyselina dusičná, která unikla v průmyslovém areálu v Chválkovicích. Část ze 150 litrů chemikálie se dostala do kanalizace, kvůli úniku zasahovaly tři hasičské jednotky.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 14:02|

Nedávno zprovozněný obchvat Třince ohrožuje meandr řeky Olše. Problémy řeší Povodí Odry i ŘSD

Meandr řeky Olše se v Bystřici na Třinecku blíží nedávno zprovozněnému obchvatu města. Silnice je zároveň hlavním tahem na Slovensko. Dlouhodobý sesuv urychluje každá povodeň. Podle starosty Bystřice, kde problém řeší, může být situace do budoucna velmi nebezpečná. Věcí se tak zabývají Ředitelství silnic a dálnic i Povodí Odry.
19. 10. 2023|

Hladiny řek po rozvodnění opět klesají. Meteorologové zrušili výstrahu

Česko zažívá nadprůměrně teplý Štědrý den. Bystřice v Bystřičce nad nádrží je na prvním stupni povodňové aktivity. Nejnižšího stupně dosahovaly v sobotu i řeky Svratka v Dalečíně, Otava a Křemelná a Botič v Praze – Průhonicích. Později se ale toky vrátily do normálu. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.
24. 12. 2022Aktualizováno24. 12. 2022, 14:24|

Dopravu v Česku komplikují kamiony. Nemají kde stát, je jich čím dál víc a způsobují nehody

Zatímco většinu dopravy utlumila pandemie, ta nákladní silniční naopak roste. Jen loni Ministerstvo dopravy zaznamenalo 45procentní nárůst. A trend pokračuje i letos. Přicházejí ale i problémy, včetně nehod typických pro nákladní auta a dodávky: tedy nárazů do stojících nebo pomalu jedoucích vozidel. U českých silnic také vrcholí sčítání aut.
5. 6. 2021|

Do mostu v centru Olomouce se zakously bagry. Tramvaje se na něj vrátí za dva roky

V Olomouci začala v pondělí demolice mostu přes řeku Moravu na Masarykově třídě v rámci pokračování rozsáhlých protipovodňových úprav za stovky milionů korun. Nový most by měl v místě vzniknout do dvou let, do té doby budou muset auta jezdit po objížďkách, tramvajová doprava do centra byla zrušena. V rámci protipovodňových úprav se už zboural i vedlejší most v Komenského ulici. Nový se otevřel na začátku letošního roku.
6. 4. 2020|

Doprava v centru Olomouce se vrátila do normálu, ale jenom na čtyři dny. V pondělí začne další omezení

V centru Olomouce se ve čtvrtek pro automobilovou dopravu otevřel nový most, který se v Komenského ulici stavěl dva roky. Doprava v centru se však opět zkomplikuje v pondělí, kdy se uzavře vedlejší most na Masarykově třídě, po kterém jezdí i tramvaje. Ty tak do centra města nebudou jezdit dva roky, než se postaví nový most. Práce probíhají v rámci protipovodňových úprav.
27. 2. 2020|

Centrum bez tramvají. Olomouc musí kvůli chystané demolici mostu upravit trasy hromadné dopravy

Olomoučané se musí připravit na výrazné omezení v tramvajové dopravě. Kvůli demolici mostu na Masarykově třídě v rámci probíhajících protipovodňových úprav bude muset dopravní podnik tramvaje odklonit. Původně se uvažovalo, že se most bude bourat po částech a tramvaje budou jezdit vždy jednou polovinou mostu, teď se však ukázalo, že to nebude technicky možné. Práce na mostě zastaví tramvajovou dopravu na jaře příštího roku.
5. 9. 2019|

Místo sila jen hromada zrní. Rok stará věž neudržela 1200 tun pšenice a roztrhla se

V zemědělském areálu na Jičínsku se roztrhla a zřítila třiadvacetimetrová silážní věž, ve které bylo 1200 tun pšenice. Incident se obešel bez zranění. Stav zbytku sila, které sestávalo ze čtyř věží, zkontroluje statik.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 17:37|

Mosty u Jablunkova chtějí být jenom „Mosty“. Někteří místní kvůli plánované změně podepisují petici

Obec Mosty u Jablunkova by se chtěla po více než padesáti letech vrátit k původnímu názvu Mosty. Podle starosty už totiž přívlastek „u Jablunkova“ nemá své opodstatnění a úředníkům komplikuje práci. Někteří občané ale se změnou nesouhlasí a podepisují petici. Pokud by změna prošla, byly by Mosty i nadále jedinou obcí s tímto názvem v Česku.
19. 6. 2019|

Auta stojí, vlaky nejedou. Silničáři i železničáři odřízli jih Čech od Prahy

Silnice I/3, která vede z Prahy do Tábora a Českých Budějovic, je uzavřená. Popraskala a silničáři ji chtějí před létem opravit. Podél silnice vede také železniční trať, ale i ta je rozkopaná a na celý březen jsou vyhlášeny výluky.
20. 3. 2019|

Na Benešovsku začala oprava hlavního tahu I/3, řidiči musí po objížďce kolem Čapího hnízda

Na hlavním silničním tahu I/3 z Prahy na Tábor začala rekonstrukce více než šestikilometrového úseku mezi Bystřicí a Tožicemi na Benešovsku. Práce potrvají do konce června, řidiči musejí až do konce dubna počítat s dopravním omezením a objížďkami.
20. 3. 2019|