TÉMA

Kárné řízení

Sněmovna schválila odklad placení pojistného z dohod na leden 2025

Povinnost zaměstnavatelů platit odvody na pojistném u dohod o provedení práce se zřejmě posune z letošního 1. července na 1. leden příštího roku. Termín, odkdy budou muset zaměstnavatelé tyto dohody registrovat, zůstane 1. července. Schválili to poslanci. S mnohem širším placením odvodů u dohod přišel loni schválený vládní konsolidační balíček.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 15:16|

Kárný senát zprostil žaloby soudce Dufka. Blažek si na něj stěžoval kvůli dokumentům, které vydal médiím

Místopředseda Městského soudu v Brně Aleš Dufek se nedopustil kárného provinění, i když nepostupoval zcela správně. Rozhodl tak Nejvyšší správní soud, ke kterému podal kárnou žalobu na Dufka ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ten se domníval, že Dufek pochybil, když médiím poskytl vyžádané informace k brněnské kauze Taxis, která se týká obecních bytů a údajného pokusu o ovládnutí Černovické pískovny.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 15:06|

Advokátní komora chce, aby odposlechy v brněnské věznici prošetřil ministr a sněmovní komise

Česká advokátní komora (ČAK) vyzve ministra spravedlnosti i sněmovní komisi pro kontrolu odposlechů, aby prošetřili odposlouchávání výslechových místností v brněnské vazební věznici. Komora už dříve zdůraznila, že pokud obviněný nemůže mluvit se svým obhájcem důvěrně, jde o porušení jeho ústavního práva na obhajobu i na spravedlivý proces.
16. 12. 2021|

Předseda Krajského soudu v Plzni při přidělování kauz pochybil, dostal výtku

Předseda Krajského soudu v Plzni Alexandr Krysl dostal výtku kvůli pochybením při přidělování kauz. Trest mu udělil šéf pražského vrchního soudu. Na podezření týkající se toho, že někteří soudci dostávají případy v rozporu s rozvrhem práce, upozornila před několika měsíci Česká televize.
26. 9. 2021|

Bývalý soudce v kauze Opencard Sotolář čelí kárné žalobě. Měl manipulovat s přepisy výpovědí

Nejvyšší správní soud (NSS) začal ve středu projednávat kárné žaloby na soudce Městského soudu v Praze Alexandra Sotoláře, který se zabýval kauzou Opencard. Sotolář údajně manipuloval s výpověďmi, v krajním případě mu hrozí ztráta taláru. Uznal, že existují rozdíly mezi zvukovým záznamem a protokolem, vyloučil ale, že by byly pouze v neprospěch obžalovaných.
1. 7. 2020Aktualizováno1. 7. 2020, 16:26|

Ministryně spravedlnosti nenavrhne potrestání soudce Lněničky za výroky v kauze Nečesaný

Ministryně spravedlnosti nenavrhne kárné řízení soudce Jiřího Lněničky za jeho výroky k rozsudku v kauze Lukáše Nečesaného. Českou televizi o tom informovala Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva. Podnět k zahájení kárného řízení podal spolek Šalamoun. Podle něj by měl být soudce Lněnička odvolán z funkce kvůli tomu, že osvobozující rozsudek nad Lukášem Nečesaným označil za špatné rozhodnutí.
17. 6. 2019|

Advokátní komora zastavila kárné řízení s Kožiakovou Oboňovou kvůli kauze Neograph

Advokátní komora zastavila kárné řízení proti advokátce Kateřině Kožiakové Oboňové, která zastupovala mimo jiné lobbistu Ivo Rittiga nebo exředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Kárnému řízení ale čelila kvůli jinému sledovanému případu, akcionářskému sporu o papírnu Neograph. Podle stavovské komory se obvinění týkalo možného střetu zájmů. Advokátka však jakékoliv pochybení odmítala a žalobce vzal nakonec svůj kárný návrh zpět.
19. 3. 2019|