TÉMA

Granát

Zastupitel v zakarpatské obci odpálil granáty na jednání samosprávy, zranil nejméně 26 lidí

Nejméně 26 lidí utrpělo zranění poté, co na jednání samosprávy v obci Kerecky v Zakarpatské oblasti na západě Ukrajiny jeden ze zastupitelů odpálil tři granáty. Policie a zpravodajská služba SBU vyšetřují případ jako teroristický útok, uvedla ukrajinská média.
15. 12. 2023|

Kim Čong-un se vydal do Ruska, podle Reuters bude jednat o dodávkách zbraní a potravin

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se vydal vlakem na cestu do Ruska, kde by se měl sejít s ruským vůdcem Vladimirem Putinem. V pondělí uvedla jihokorejská televizní stanice YTN s odvoláním na nejmenovaný jihokorejský vládní zdroj, cestu později potvrdila oficiální severokorejská tisková agentura KCNA i Rusko. Podle jihokorejských médií by se schůzka Kima s Putinem mohla uskutečnit již v úterý, zřejmě ve Vladivostoku.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 21:00|

Starostové si stěžují, že s nimi plán na výrobu granátů ve Vrběticích nikdo neřešil. Bojí se dalších výbuchů

Starostové v okolí muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku nesouhlasí se záměrem vyrábět v tomto místě ruční granáty. Společnost Colt CZ Defence Solutions by měla do roku 2027 dodat české armádě munici vyrobenou mimo jiné tady za až 413 milionů korun. Starostové tvrdí, že po výbuších v muničních skladech v roce 2014 byli ujišťováni, že výbušniny se do tohoto regionu už nikdy nevrátí. Současné plány s vedením obcí údajně nikdo nekomunikoval. Výroba granátů by tam měla začít ve druhém čtvrtletí letošního roku. Řekl to obchodní a marketingový ředitel státního podniku Vojenský technický ústav (VTÚ) Petr Kovář.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 19:26|

Na Znojemsku vykopali přes dva tisíce ručních granátů z války a další munici

Na Znojemsku se při výkopových pracích našlo velké množství munice z války, například přes dva tisíce ručních granátů. Pyrotechnici je v místě odpálí.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 14:50|

Soud vyhostil Brita, kterému na letišti vzplanul batoh. Měl v něm vojenský granát

Obvodní soud pro Prahu 6 ve čtvrtek uznal Brita, kterému v úterý na pražském Letišti Václava Havla vzplanul batoh, vinným z přečinu nedovolené ozbrojování. Na tři roky ho vyhostil z Česka, řekla mluvčí soudu Zuzana Barochová. Podle mluvčího městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly měl muž v zavazadle část vojenského granátu.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 14:14|

Turnovské muzeum po pětiměsíční rekonstrukci zpřístupnilo kabinet granátového šperku

Muzeum v Turnově po bezmála pětiměsíční rekonstrukci ve středu opět zpřístupnilo kabinet granátového šperku se stálou expozicí. Součástí výstavy je i autorská replika kříže pro papeže Jana Pavla II. vytvořená zlatníkem Jiřím Urbanem. Od úprav zhruba za 350 tisíc korun si kurátor expozice Miroslav Cogan slibuje, že více vyniknou mistrovské práce starých šperkařů.
15. 12. 2021|

Taliban vypálil rakety na mezinárodní letiště v Kandaháru, poškodil přistávací plochu

Povstalecké hnutí Taliban v noci na neděli vypálilo nejméně tři rakety na mezinárodní letiště v Kandaháru na jihu Afghánistánu, které poškodily tamní přistávací plochu. Odpovědnost hnutí za akci potvrdil mluvčí povstalecké skupiny Zabiulláh Mudžáhid. Podle něj bylo cílem zamezit afghánské armádě v dalších leteckých útocích vůči pozicím Talibanu. V okolí města už několik dní bojují vládní vojska a povstalci. Spojené státy také zahájily evakuaci Afghánců, kteří v uplynulých dvaceti letech pracovali ve své vlasti pro americkou armádu a diplomacii.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 20:54|

V pražské škole našli granát. Podle policie je nefunkční

Ve škole v pražské Štěpánské ulici našli granát. Z budovy bylo evakuováno asi pět set lidí a policie ulici uzavřela. Ukázalo se ale, že šlo o nefunkční výbušninu, a policisté proto ulici ještě před polednem opět zprůjezdnili.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 11:58|

Policisté evakuovali několik domů na pražském Chodově. Na místě byl nalezen dělostřelecký granát

Policisté a hasiči v pondělí odpoledne evakuovali zhruba 25 obyvatel několika rodinných domů ve Stýblově ulici na Chodově v Praze 4, kde dělníci při výkopových pracích našli dělostřelecký granát z druhé světové války. Ulice byla v okolí nálezu asi hodinu uzavřena. Poté, co přivolaný pyrotechnik munici zajistil a odvezl k likvidaci, se lidé mohli vrátit zpátky do svých domovů, oznámila policie.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 19:06|