TÉMA

Cystická fibróza

K dětem s cystickou fibrózou se dostane účinný lék, začíná ho proplácet pojišťovna

Lék Kaftrio, který pomáhá pacientům s cystickou fibrózou, se dostane k dětem, které tato nemoc postihla. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ho začne proplácet už pacientům od šesti let věku. Umožní jim tak prožít delší život.
1. 9. 2022|

U dětí trpících vzácnými nemocemi záleží na štěstí. Věda ale pomáhá

Dospělí i děti, kteří trpí nějakou vzácnou nemocí, neměli až donedávna velkou šanci na zlepšení svého stavu. Moderní věda jim ale mnohdy tuto naději na lepší život dává.
17. 6. 2022|

Ukrajinci s cystickou fibrózou dostávají v Česku lepší zdravotní péči. Mají tak šanci na delší život

Nemocní s cystickou fibrózou, kteří uprchli z Ukrajiny, mají v Česku lepší zdravotní péči, a tak i větší pravděpodobnost kvalitnějšího života. Třinácti ukrajinským dětem, které tímto vzácným genetickým onemocněním trpí, pomáhají čeští pacienti z Klubu cystické fibrózy.
1. 5. 2022|

Genetické nůžky opravily buňky s cystickou fibrózou. Zatím jen laboratorně, vědci ale chtějí klinický výzkum

Vědci opravili mutace způsobující cystickou fibrózu v lidských kmenových buňkách. Využili na to novou biotechnologii, která umí měnit, mazat a přesouvat části DNA. V tomto případě nahradili vadný kus DNA zdravým kouskem.
20. 8. 2021|

Léky na vzácná onemocnění budou dostupnější. Pacientům s cystickou fibrózou se bude lépe dýchat

Poslaneckou sněmovnou prošla novela o veřejném zdravotním pojištění. Souhlas poslanců má zajistit dostupnější péči pro všechny pacienty, kteří potřebují nejnovější medikamenty. Průlomem v používání inovativních léků v Česku byl mimo jiné lék Kaftrio. Jeho proplácení pacientům s cystickou fibrózou tento týden oznámila VZP. S úhradou počítají i ostatní zdravotní pojišťovny. V Česku je podle posledních údajů přes 680 nemocných. Nový lék může pomoct zhruba dvěma třetinám z nich.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 21:53|

Pacientům s cystickou fibrózou začne VZP proplácet nový lék. Cílí na podstatu onemocnění

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se dohodla s odborníky na podmínkách úhrady léčby pro pacienty s cystickou fibrózou. Pacienti tak mají mít moderní lék Kaftrio hrazený ze zdravotního pojištění. Informovali o tom zástupci VZP, odborníků a pacientů. Lidem se vzácnou nemocí může výrazně pomoci od příznaků a také prodloužit život, žádat o něj mohou už nyní. Zástupci odborníků a pacientů dohodu vítají. Česko je teprve jedenáctou zemí, ve které se přípravek k pacientům dostane. S úhradou počítají i ostatní zdravotní pojišťovny.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 20:52|

Lidem s cystickou fibrózou se otevírají nové možnosti léčby

Děti s cystickou fibrózou nově získaly možnost léčby, která by měla její postup zastavit. Zdravotní pojišťovny ji dřívě neproplácely. Už během podzimu by se navíc měl  k prvním tuzemským pacientům starším 12 let dostat medikament úplně nové generace. Česko se zřejmě stane jedinou zemí střední Evropy, kde se k léku přednostně dostanou v rámci speciálního programu lidé v nejvážnějším stavu.
14. 9. 2020|

Nemocní cystickou fibrózou stráví až tři hodiny denně inhalací, často trpí i cukrovkou

Cystickou fibrózou v Česku trpí zhruba šest set lidí, pro něž nemoc znamená značný zásah do života. Kvůli hrozbě infekcí pro pacienty platí přísná hygienická opatření, musí pravidelně inhalovat a cvičit a nemoc často provází například cukrovka či cirhóza jater. Zpravidla nejvíce nemocné omezují slábnoucí plíce. Jejich fungování má zlepšit nový lék, který by mohl pomoci devadesáti procentům pacientů.
5. 11. 2019|

Lékaři mají první účinný lék na cystickou fibrózu. Jeho vývoj však trval desítky let

Nová terapie proti cystické fibróze nejen zlepšuje funkce plic nemocných, ale také ukazuje jasné známky toho, že lék útočí přímo na genetické kořeny nemoci. Podle deníku Washington Post je to takový přelom, že řadu pacientů i lékařů přivedl k slzám. Lék je zatím schválen pro pacienty starší 12 let, časem by ale mohl být povolen i pro děti.
1. 11. 2019|
Hyde Park Civilizace

Špatně sbalené proteiny jsou příčinou Alzheimerovy choroby. Lék se chystá v Anglii

40 milionů lidí na světě trpí demencí – nejčastěji ve formě Alzheimerovy choroby. Její objevitel si v roce 1906 všiml, že v mozku pacientky se všemi příznaky demence byly zvláštní chuchvalce. A právě ty zkoumá profesor Christopher Dobson, který byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
18. 3. 2019|