TÉMA

Luční bouda

Horským provozovnám chybí zaměstnanci. Nelákají je ani benefity a náborové příspěvky

Provozovatelé hotelů, penzionů a restaurací v Krkonoších hledají způsob, jak vyřešit kritický nedostatek stálých, proškolených zaměstnanců. Nabízejí různé benefity a náborové příspěvky. Někteří přecházejí na samoobslužný provoz.
25. 8. 2023|

Hory jsou bez sněhu. Pravá zima zřejmě nepřijde

Přestože leden je zpravidla nejchladnějším měsícem roku, ten letošní připomíná na horách spíše jaro. Třeba lidé v okolí šumavských hřebenů tak málo sněhu touto dobou nepamatují. Ještě na začátku týdne neležel ani na nejvyšších hřebenech Šumavy prakticky žádný, což se stalo poprvé v historii měření tamních stanic.
11. 1. 2023|

Vedro vládne Česku. V Řeži bylo téměř 37 stupňů, historické rekordy padly v Krkonoších i na Šumavě

Více než šestatřicet stupňů ukazovaly ve středu odpoledne teploměry zejména na severozápadě a ve středu Čech. Nejtepleji bylo v Husinci-Řeži nedaleko Prahy – 36,9 stupně Celsia. Bylo to o necelé dva stupně více než v úterý. Období veder ale ještě nekončí, i když středa byla patrně jeho vrcholem. Přes třicet stupňů bude i ve čtvrtek, nejtepleji bude na Moravě a ve Slezsku. Ruku v ruce s vedrem jdou požáry, s nimiž bojují hasiči hlavně na západě Čech.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 19:42|

Na horách bude o víkendu sněžit, od západu se ale začne oteplovat

Zima se přehoupla do druhé poloviny, v nížinách ale sníh dále prakticky neleží a výraznější změnu neslibuje ani víkendová předpověď. Pro příznivce zimních sportů by se ovšem situace mohla zlepšit aspoň na horách, kde předpověď počasí očekává víkendové sněžení a další přírůstky bílé pokrývky.
20. 1. 2022|

Česko čeká chladný víkend. Po ránu budou teploty i devět stupňů pod nulou

Po výjimečně teplém začátku roku se teploty vrací k lednovému normálu. O víkendu bude častěji sněžit na horách, v neděli v nížinách bude padat i déšť se sněhem nebo může pršet. Na horách se čekají celodenní mrazy.
7. 1. 2022|

Ve východní části republiky fouká silný vítr. V oblasti Krkonoš a Jizerských hor mohou stoupat řeky

V Česku, zejména v jeho východní části, platí výstraha před silným větrem. Foukat má ve všech moravských regionech, ale také v části Pardubického, Královéhradeckého kraje a Vysočiny. Vítr bude nejsilnější na horách, tedy v Jeseníkách, Beskydech, ale také v Krkonoších. Výstraha před silným větrem platí až do středeční půlnoci. Na některých místech také bude vydatně pršet, mohou stoupat hladiny řek, které odvodňují Jizerské hory a Krkonoše.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 19:28|

Na Luční boudě extrémně pršelo, Labe v Krkonoších stouplo na druhý stupeň

Krkonoše zasáhl extrémně silný déšť. Na Luční boudě napršelo za necelých čtyřiadvacet hodin 139 litrů vody na metr čtvereční. Labe se na svém horním toku dostalo na druhý stupeň povodňové aktivity. Silný vítr také zastavil krkonošské lanovky a lámal stromy.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 11:36|

Dorazilo ochlazení a má i sněžit. Příští týden budou teploty kolísat

I čtvrtý den meteorologického jara zůstávají teploty nadprůměrné, ve čtvrtek překonaly na některých místech i patnáct stupňů. Díky vyšším teplotám tak na horách výrazně ubylo sněhu. Už v pátek se ale ochladí a dá se očekávat i sněžení. Následující týden přinese jak chladné, tak i teplejší dny.
4. 3. 2021|

Lyžařské areály se v pátek rozběhnou bez ubytování. Někteří hoteliéři se chtějí proti vládním krokům bránit soudně

Restauratéři a hoteliéři vítají podpůrné programy, které vláda přijala v souvislosti s chystaným přechodem do čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES). Části z nich ale nestačí. Obávají se, že páteční uzavření bude pro řadu podniků znamenat definitivní konec. Někteří provozovatelé ubytování na horách se chtějí obrátit na soud.
16. 12. 2020|
Počasí

Horská služba varuje na hřebenech Krkonoš před ledovkou. Hrozí i laviny

Krkonošská horská služba vydala upozornění před zledovatělým terénem na hřebenech hor. V Krkonoších i nadále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenové Luční boudě v nadmořské výšce 1415 metrů byla ráno navíc silná mlha, minus pět stupňů pod nulou a vítr v nárazech dosahoval přes 45 kilometrů v hodině.
18. 3. 2019|