TÉMA

Pavouci

Pařezení pomáhá pavoukům. Studie prokázala, že zastaralý způsob péče o les zlepšuje jeho rozmanitost

Odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně zjišťovali, jak prosvětlování porostů a následný vývoj lesního ekosystému ovlivňují společenstva pavouků, kteří žijí na povrchu půdy v lesích národního parku Podyjí. O výzkumu informovala Evropská komise.
18. 12. 2023|
Doporučujeme

Čína geneticky upravila bource. Jejich vlákno může nahradit plasty nebo posloužit v chirurgii

Čínští vědci pokročili v genetické modifikaci živých organismů. Vytvořili vylepšené bource morušové, jejichž housenky jsou schopny vyrábět pavoučí vlákno šestkrát pevnější než kevlar. Cílem je získat alternativu k syntetickým vláknům, kterou lze vyrábět v masovém měřítku. Sloužit může vlákno třeba také v chirurgii.
21. 9. 2023Aktualizováno23. 9. 2023, 15:24|

Pavoukům se možná zdají divoké sny jako lidem, naznačil výzkum

Pavouci při spánku škubají končetinami a pohybují očními sítnicemi. Podle vědců je proto možné, že se jim zdají sny podobně jako lidem. Vyplývá to z nové studie, při níž její autoři pozorovali mláďata pavouků z čeledi skákavkovitých pomocí speciálních kamer a objevili u nich chování podobné takzvané REM fázi spánku, v níž přicházejí sny.
10. 8. 2022|

Samci pakřižáků prchají po kopulaci před samicí pomocí katapultáže. Vědci popsali promyšlený mechanismus

Někteří samci pavouků si vyvinuli originální mechanismus, jak přežít páření s partnerkou, která má v úmyslu je po kopulaci sežrat. Umí se obrovskou rychlostí vystřelit do bezpečí - podle nové čínské studie se tento mechanismus podobá tomu, který funguje u katapultů.
27. 4. 2022|

Na podzim se domy plní pavouky a hmyzem. Vědci řeší, jak poznají, že se mají začít skrývat před zimou

Jedním z typických příznaků podzimu je kromě zkracování dnů a ochlazování také to, že se do domů a bytů začíná stahovat hmyz a pavouci. Jenže otázka, jak tato zvířata poznají, že se blíží zima, je pro vědce značně složitá.
27. 9. 2021|

Pavouci jsou následkem tropických bouří agresivnější, zjistili vědci

V regionech Spojených států a Mexika, které často pustoší hurikány, snáze přežijí agresivní pavouci. Jsou totiž lépe uzpůsobeni k přečkání extrémního počasí než jejich neútoční protějšci. Naznačila to nová studie, kterou tento týden publikoval časopis  Nature Ecology and Evolution. Podle vědců budou navíc pavouci vlivem stále častějších tropických bouří čím dál agresivnější.
24. 8. 2019|

Nově objevený pavouk dostal jméno po vojácích ze Star Wars. Žije tři tisíce metrů vysoko

Pavouci z čeledi sklípkanošovitých žijí na velké části Severní a Střední Ameriky. Zvláštní výjimku však dosud tvořila Kolumbie, kde je nikdy nikdo neviděl. Nový výzkum ale v této zemi odhalil rovnou šest druhů těchto pozoruhodných pavouků. A jeden z nich se hned stal výškovým rekordmanem.
15. 3. 2019|