TÉMA

Kuala Lumpur

Seznam Zprávy: Hamás při říjnovém útoku na Izrael použil české paraglidy

Palestinští teroristé z hnutí Hamás, kteří 7. října zaútočili na jih Izraele, použili k překonání hranice paraglidingové vybavení české firmy Nirvana Systems. Ve čtvrtek to napsal server Seznam Zprávy, který o tom informovala americká organizace Sjednocení proti jadernému Íránu (UANI). Podle ní je motorový paraglide přerovské firmy vidět na záběrech, které odvysílala zahraniční média. Majitel firmy neví, jak se stroje mohly k teroristům do Pásma Gazy dostat.
9. 11. 2023|

V Berlíně či Londýně se shromáždili zastánci Izraele. Demonstrace ve světě podpořily také Palestince

V Berlíně i Londýně se sešly tisíce lidí na shromážděních proti antisemitismu a na podporu Izraele, zatímco jinde ve světě pokračovaly demonstrace na podporu Palestinců v Pásmu Gazy. Napsala to agentura AP, podle níž solidaritu s Palestinci vyjádřili lidé v bosenském hlavním městě Sarajevu nebo v malajsijské metropoli Kuala Lumpur. Tisíce lidí požadujících ukončení izraelských úderů v Gaze se sešly v Paříži.
22. 10. 2023Aktualizováno22. 10. 2023, 20:58|

V případu sestřelení letadla MH17 jsou silné indicie i proti Putinovi. Ke stíhání ale dle vyšetřovatelů nestačí

Mezinárodní tým, který vyšetřuje sestřelení malajsijského letada MH17 má „silné indicie“, že ruský vůdce Vladimir Putin rozhodl o dodání raketového systému Buk separatistům, kteří byli plně pod kontrolou Moskvy. Důkazy jsou ale nedostatečné k zahájení trestního stíhání. Podobně je tomu také v případě dalších podezřelých. Letadlo bylo sestřeleno systémem Buk v roce 2014 na východě Ukrajiny z území ovládaného ruskými silami, neštěstí si vyžádalo 298 životů.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 15:42|

Na kemp v Malajsii se sesunula půda. Mezi více než dvaceti oběťmi je i pětileté dítě

Sesuv půdy v kempu poblíž malajsijského hlavního města Kuala Lumpur si vyžádal nejméně jednadvacet obětí na životech. Dalších dvanáct lidí se stále pohřešuje. O nové bilanci informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 14:31|

Ve čtvrtek by měl padnout rozsudek nad čtyřmi obžalovanými za sestřelení letu MH17

Nizozemsko spolu s Austrálií letos zahájilo právní kroky vůči Moskvě. Podle tamních vlád je ruský stát zodpovědný za sestřelení malajsijského civilního letadla MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014. Rodiny 298 obětí očekávají čtvrtek, kdy v Amsterdamu padne rozsudek nad čtyřmi obviněnými. Na sběru důkazů se výraznou mírou podíleli lidé z investigativního serveru Bellingcat.
15. 11. 2022|

Tajfun Rai zabil na Filipínách přes sto lidí, jde o nejsilnější letošní bouři v oblasti

Počet obětí tajfunu Rai, který ve čtvrtek zasáhl Filipíny, překonal stovku. Agentura AFP píše o 108 mrtvých, zatímco podle agentury AP celková bilance vystoupila na nejméně 146. Řada lidí je stále pohřešována a záchranné práce pokračují. Rai je nejsilnější bouří, která letos souostroví zasáhla. Své domovy kvůli ní muselo opustit přes tři sta tisíc lidí, které úřady preventivně evakuovaly. V sousední Malajsii se kvůli záplavám způsobeným silným deštěm muselo evakuovat 21 tisíc lidí.
19. 12. 2021Aktualizováno19. 12. 2021, 13:10|

Soud potvrdil dvanáctileté vězení pro malajsijského expremiéra stíhaného za korupci

Malajsijský odvolací soud ve středu potvrdil dvanáctiletý trest vězení expremiérovi Najibu Razakovi, který je spojen s korupční kauzou vytunelování státního investičního fondu 1MDB. Verdikt zmařil Razakovy naděje, že se vrátí na politickou scénu, napsala agentura Reuters.
8. 12. 2021|

Soud kvůli sestřelení letadla MH17 vstoupil do klíčové fáze

Do klíčové fáze předvolávání svědků prokuratury a předkládání důkazů vstupuje soud v případu sestřelení civilního letadla MH17 v červenci 2014 nad východní Ukrajinou. Ve spoji z Amsterdamu do Kuala Lumpuru zahynulo 298 lidí. Čtyři obviněné soudí v nepřítomnosti.
7. 6. 2021|

Symbol New Yorku slaví 90. narozeniny. Empire State Building byla desítky let nejvyšší budovou světa

Před 90 lety byl oficiálně otevřen mrakodrap Empire State Building v americkém New Yorku. 102patrová budova pak byla po svém dokončení v roce 1931 po více než 40 let nejvyšší budovou světa. Tento titul jí sice již půl století nenáleží, za nejvýraznější symbol města ji ale mnozí považují i nadále.
1. 5. 2021|

KLDR přeruší diplomatické styky s Malajsií. Popudilo ji vydání zatčeného Severokorejce do USA

Severní Korea přeruší diplomatické vztahy s Malajsií. Informovala o tom tamní státní agentura KCNA. Podle agentury Reuters se tak děje poté, co jihoasijská země dala zelenou extradici Severokorejce, který v USA čelí obvinění z praní špinavých peněz. Nejvyšší soud o předání rozhodl 9. března. Malajsijská vláda rozhodnutí o přerušení vztahů později odsoudila a uvedla, že v reakci vykáže diplomaty KLDR ze země.
19. 3. 2021Aktualizováno19. 3. 2021, 13:52|

Od Nizozemska přes Ukrajinu až po Malajsii. Svět si připomíná pět let od tragédie letu MH17

Páté výročí zřícení letadla společnosti Malaysia Airlines si připomněli lidé poblíž místa neštěstí na východní Ukrajině i ve vzdálené Malajsii. Příbuzní a přátelé obětí se sešli také u památníku poblíž amsterdamského letiště Shiphol, kde 298 lidí před pěti lety nastoupilo na osudný let MH17 do Kuala Lumpuru.
17. 7. 2019|

„Protiruské spiknutí.“ Malajsie nesouhlasí se závěry vyšetřování o sestřelení MH17

Malajsie nesouhlasí s dosavadními výsledky vyšetřování katastrofy svého dopravního letounu, v jehož troskách v létě 2014 na východní Ukrajině zahynuly téměř tři stovky lidí. Podle středečního oznámení mezinárodního týmu vyšetřovatelů budou za jeho sestřelení v nepřítomnosti souzeny čtyři osoby napojené údajně na ruské armádní tajné služby. Podle malajsijského premiéra Mahathira Mohamada jde ale o protiruské spiknutí. O nedostatku důkazů hovoří také ruský prezident Vladimir Putin.
20. 6. 2019Aktualizováno20. 6. 2019, 15:57|

Nizozemci budou soudit tři Rusy a jednoho Ukrajince za sestřelení MH17

Z odpovědnosti za katastrofu malajsijského letounu na lince MH17, při níž zahynulo 298 lidí, budou souzeni Rusové Igor Girkin, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko. Sdělil to Společný vyšetřovací tým (JIT). Čtveřice bude obviněna z vraždy a souzena v Nizozemsku. Vyšetřovatelé požádají Rusko o její vydání. Dopoledne zveřejnili výsledky vlastního pátrání také novináři z organizace Bellingcat.
18. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 22:44|

Překvapivé rozuzlení. Indonésanka podezřelá z vraždy Kimova bratra je na svobodě

Malajsijská prokuratura bez udání důvodu stáhla obžalobu z vraždy, kterou podala na Indonésanku Siti Aisyahovou kvůli útoku na bratra diktátora Kim Čong-una. Indonésanka už je na svobodě. Kim Čong-nam předloni zemřel krátce poté, co mu dvojice žen na letištním terminálu v Kuala Lumpuru vstříkla do obličeje nervový plyn VX. Podle agentury AP byl kvůli propuštění Indonésanky pozastaven i proces s Vietnamkou Doan Thi Huong.
11. 3. 2019|